Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

11
Снимка: Радио Видин


Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните. В града намират работа, а децата им ходят там на училище. 

Снимка: Радио Видин

"Селото ни е много хубаво, всичко е наред. Особено кмет имаме толкова оправен, толкова добър, че нямаме думи. Нямаме оплаквания от него. Иначе животът продължава, тук е Балкан, хубаво ни е... Смятам, че животът е много по-спокоен, отколкото в големия град, но предимството е, че е близо до града и това също оказва влияние... В момента малко пътят за София, тъй като е в ремонт, оказва влияние на спокойствието, но като цяло природата, въздухът и забележителностите, гледката - всичко е чудесно..."

Трети мандат кмет на Челопек е Тихомир Тошев. В началото на своето управление той трябваше да се справи с проблема с безводието. Сега усилията му са насочени към изграждането на канализация и пречиствателна станция. Най-големият проблем обаче остава електрозахранването и честото спиране на тока. 

Снимка: Радио Видин

"Нещата са по-добре, отколкото бяха преди. Очакваме второто захранване от град Враца, което трябва да реши доста сериозен проблем от подстанция "Мездра". Надяваме се да се извършат текущи ремонти по линии вътре в селото, които да решат текущи проблеми от вятър, окъсяване на проводници и по-генерално да решим нещата с електрозахранването, за да няма тези проблеми, които има. Даже имаме заведени 2-3 дела за изгорели уреди..."

Автомобилният трафик към София, отклонен през Челопек заради изграждането на пътя Мездра- Ботевград засега не създава сериозни проблеми. Притеснение обаче буди високата скорост, затова хората събират подписка с искане да бъдат поставени ограничители на скоростта. 

Снимка: Радио Видин

"Единственият проблем е, че автобусите, които преминават, са с доста висока скорост, бързат. Чак вашите, видинските, минават оттук. Така че се гони едно движение и е малко опасно за хората, просто хората трябва да внимават, защото всичко ни е по главната улица. Децата играят на главната улица и трябва да се спазват някои правила, просто ограниченията на скоростта, ако спазват... Самото преминаване не ни тежи, но ако спазват правилата и ограниченията, ще бъде по-приятно и удобно за хората. Имаме две пешеходни пътеки, които са достатъчни според мен. Имаме желание да имаме повече ограничители на скоростта. Трудна е процедурата, събират хората една подписка, ще я внесем, където трябва, дано да се реши проблемът. Той е най-вече свързан с този трафик, който е моментен. Надявам се, че този ремонт ще приключи до края на годината. Надяваме се, че ще бъде отворен. Нямаме натоварено движение, тъй като Община Мездра асфалтира пътя  Ребърково-Крета, който използваха и преди леките автомобили, но беше насипен път. Тази година те го асфалтираха и много хора минават по него. Така че като трафик не можем да се оплачем, че е нещо тежко и трудно."

Снимка: Радио Видин

С население от около 500 души, Челопек се нарежда сред големите села в Северозападна България. Кметът Тихомир Тошев се радва, че все повече млади хора се заселват. 

"Мога да се похваля, че селото е доста привлекателно. Селото е на 6 км от града, селото е с чист въздух, с много добра обстановка - тиха, спокойна, приятна... Особено лятото много хора живеят тук, почти няма обезлюдена къща. Всичко, което наистина се налага да се продаде, защото децата и наследниците не са тук, се продава. Строят се много нови къщи. За 9 години - 7 новопостроени  къщи с нови хора, тоест не са хора, които произлизат от селото..."

Безработица в Челопек няма. Повечето хора работят в София и Враца. Пътуват с лични автомобили. Обществен транспорт също има. По разписание се движат 8 автобуса. Проблеми имат със сметосъбирането. 

"В момента сметта се събира на две седмици. Целта беше и ще бъде въведено, тече процедура по закупуване на нов камион от БКС, което ни обслужва, да се събира всяка седмица, тоест съдовете дори да ги умножим, това не ни решава проблема. Опитваме се да правим доста акции по почистване на района. Ежегодно 5-6 пъти поръчваме контейнери, в които изхвърляме текстил. Това е инициатива на Общината, която ние доста активно реализираме. Миналата седмица пък правихме акция за автомобилни гуми. Два пъти в годината правим за електронна техника..."

Снимка: Радио Видин

Челопек е първото село на книгата у нас. Провъзгласи го Международната организация на градовете на книгата със седалище Швеция, а заслугата за това е на сдружение "Книгини". Това радва и ласкае хората, а кметът смята, че помага за популяризирането на населеното място. 

През Челопек минава пътят за Околчица. Всеки, запътил се натам, не може да не посети къщата на Баба Илийца в центъра на селото. Подвигът ѝ Иван Вазов описва в разказа "Една българка", а през 2003 година, с доброволен труд и дарения, хората създават къщата-музей. В нея посетителите посреща Диана, прапраправнучка на Баба Илийца, или баба Пена, както всъщност е името ѝ.
 
Снимка: Радио Видин

Друг център на обществения живот в Челопек е Народно читалище "Огнище", създадено през 1930 година от учителя Марин Тошев. Хората събрали книги и направили библиотека. Направили и театрален състав. Сега дейността на читалището е насочена преди всичко към децата, обясни секретарят Пенка Николова

"Има детски танцов състав, игри на открито. 24 деца участват в летните ни инициативи, които организираме. По-големите - 17-18-годишни, остават в танцовия, рисуване, опазване на околната среда. Това са неща, в които децата трябва да се учат. Да, помагат. Да, почистване, почистват, метат. Включват се в инициативи - кино на открито. Това са техните идеи. Не мога само аз да искам нещата, трябва и те каквото искат, аз да съм с тях. Много са добри, много са послушни..."

Снимка: Радио Видин

Челопек се гордее и с народния си хор, създаден преди повече от 20 години. Редом с бабите в него пеят и внучките им. Негов ръководител е Борислав Борисов

"От 2000 година идваме, още от началото, да се повеселим, да си поприказваме и да се отморим от всекидневието. Музиката ни успокоява, затова идваме. Най-много обичам тригласните песни и автентичните от нашия край... Имаме си наши песни, които пяхме 2015 година на Копривщица. Три песни изпяхме, даже награда. Имаше една солистка, която взе самостоятелна. Повечето от нас сме с бастунчета, но не се отказваме от нищо..."
Снимка: Радио Видин

В Челопек отбелязват празника си на 26 октомври - Деня на свети Димитър, на който е посветен и местният православен храм, построен изцяло с доброволен труд и дарения на хората. В момента се провежда дарителска акция за подмяна на дограмата. Идеята е до храмовия празник ремонтът да бъде изпълнен. 

Най-важното за Челопек е хората така, както в миналото, да бъдат обединени във всички обществени инициативи, смята кметът Тихомир Тошев и това е неговата най-голяма мечта. 

"Някак си се губи заедността. С времето, това е навсякъде, ние го знаем. Всичко, което се организира, да бъде с много повече хора, с много повече доброволци, да идва някаква инициатива. Бих подкрепил всякаква инициатива от всеки човек. Има живот в селото, но може би да се възвърне част от обществения живот, който са упражнявали нашите предци. По-заедно да правим всичко." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00