Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Снимка: Радио ВИДИН



Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от кого ще бъде реализиран до окончателното му завършване. В края на април е подписан основен документ между всички заинтересовани министерства от българска и сръбска страна, за да се ускори процедурата по откриването на граничния пункт, припомни Вера Александрова.


"Спогодбата, сключена между Република България и Република Сърбия датира от 1998 година, 26 години по-късно ние все още нямаме КПП в тази зона. На 30 април 2024 година на ГКПП Калотина беше подписан основен документ между всички заинтересовани министерства от българска и сръбска страна, за да може да се ускори процедурата по отваряне на граничен контролно-пропускателен пункт от българска страна. Спешно трябва да се изгради и 5-километров път, който да свърже граничния пункт със селата Салаш и Ново корито. Това е важна транспортна връзка на територията на общините Димово, Белоградчик и спестява около 120 километра, като това ще бъде най-пряката връзка с град Ниш..."  


Дейности за междурегионална свързаност са допустими по програма Интеррег България- Сърбия 2021-2027 година, но сред предложенията не е постъпвал проект за отваряне на граничния пункт при Салаш-Ново корито. Няма как в настоящия програмен период да бъдат осигурено финансиране по програмата за трансгранично сътрудничество за проектиране и изграждане на граничния пункт, каза финансовият министър.

"С одобрените по поканата проектни концепции е изчерпан ресурсът по Мярка "Териториална стратегия". Дейности, които са свързани единствено с проектиране на нов ГКПП, без да са включени в проект с интегриран характер, не са одобрени за финансиране по програмата, тъй като е с ограничен бюджет... "

За изграждане на пътната инфраструктура и асфалтиране на пътя до граничния пункт са необходими около 3 милиона лева и провеждането на допълнителни процедури. Предстои да бъде актуализирана експертна оценка,  посочи министър Людмила Петкова

"По предоставена информация от Агенция "Пътна инфраструктура" и направена експертна оценка към 2018 година за довършване на започнатия през 2014 година и прекратен проект, за изграждане на пътната инфраструктура и асфалтиране на пътя до граничния пункт са необходими около 3 милиона лева, провеждане на процедури по реда на Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител, на строително- монтажни работи и на надзор. За целта "Пътна инфраструктура" планира през втората половина на 2024 година да обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за актуализиране на разработения през 2014 година технически проект и съответно строителство и инженеринг... "

В процес на разработване е концепция за развитие и усъвършенстване на граничните пунктове на Република България, в която ще бъдат определени приоритетните места, каза още министър Людмила Петкова. 

По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

Берковица ще бъде открита фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" днес, 19 юли.  Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 19.07.24 в 13:00