Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До следващия понеделник държавният глава трябва да връчи последната папка

Крачка по-близо до нови избори: вторият мандат просъществува две минути

Тома Ушев: Добрата новина е, че започна процес на разпадане в много от партиите

Снимка: БГНЕС




От поредните предсрочни парламентарни избори ни разделя реализирането на третия мандат, което остава под огромен въпрос.

Днес председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков прие в качеството си на формален кандидат за премиер втория проучвателен мандат за съставяне на правителство и веднага го върна неизпълнен на президента Румен Радев.

"Няма да променим нашия подход, ще поддържаме тези приоритети, които винаги сме вадили на преден план. Да създадем като държава приветлива среда за бизнеса и инвеститорите, така че да можем да увеличим доходите, да намалим неравенствата, да имаме средства да осигурим по-качествено образование и здравеопазване", каза бившият премиер.

До ситуацията се стигна след като от трета по големина политическа сила "Продължаваме промяната - Демократична България" стана втора по брой депутати след разцеплението на парламентарната група на ДПС, превръщайки се в мандатоносител.

Първоначално партньорите в демократичната коалиция бяха на различни позиции за възможностите за съставяне на правителство. ДСБ предложи да бъде направен опит за формиране на техническо правителство, ако държавният глава реши да връчи третия мандат на коалицията. Идеята бе одобрена от "Да, България", но не и от "Продължаваме промяната". Представители на партията коментираха нееднократно, че не виждат възможност за сформиране на "реформаторско, антикорупционно правителство" в 50-ото Народно събрание.

В крайна сметка допирната точка между трите формации се оказа т.нар. антикорупционна декларация - миналата седмица коалицията постави като условие намирането на подкрепа за нея от 160 народни представители, за да направи опит за съставяне на кабинет. В декларацията бяха предложени седем законодателни мерки, сред които нов Закон за съдебната власт, изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, избиране на нов омбудсман и реформа в службите за сигурност.

Провалът на втория мандат беше предизвестен, посочи анализаторът от Младежкия консервативен клуб и автор в платформата Консерваторъ Тома Ушев.

"Макар че излязоха с тази декларация, не съумяха да постигнат необходимите уговорки в кулоарите на парламента, с което да си осигурят необходимата подкрепа. Острият език по време на предходните предизборни кампании им попречи да намерят партньори. През страната ни преминава и някакъв геополитически разлом. Различни сили се опитват да го еманират, да го изяват във вътрешната политика. Нямаме причина да вярваме, че ще имаме кабинет с третия мандат. Има обаче една условност, тъй като до момента Радев винаги е давал предвидим трети мандат. Сега може да действа по нов начин, давайки го на по-радикална партия. Добрите новини са, че започна процес на разпад в много партии, което ще пренареди по някакъв начин следващия парламент и ще ни изкара от този повтарящ се електорален ад".

Според видинчани шансовете за редовен кабинет с третия мандат са нищожни, но все пак съществуват.

"Толкова много с различни мнения, как ще направят кабинет?... По-скоро не, няма как да отговоря положително... Имат потенциал да го направят, аз лично вярвам... Аз мисля, че ще има кабинет, защото са далавераджии... Разумът трябва да надделее, с това противопоставяне държавата губи... Хората отиват да гласуват с надежди, така че искат да бъдат оправдани, пожелавам им успех и нека направят кабинет... Какъв кабинет? Държавата се управлява в съюз, а те не искат".

След неуспеха и на втория опит за съставяне на правителство, Конституцията предвижда още една последна възможност. До следващия понеделник, 29 юли, Румен Радев трябва да възложи по свой избор третия мандат за съставяне на кабинет на една от останалите четири парламентарни групи – "Възраждане", ДПС, БСП или "Има такъв народ". 

До момента изборът на президента за третия мандат винаги се е спирал на БСП, а в 49-ото Народно събрание държавният глава избра да връчи третата папка на "Има такъв народ". Този път обаче ако изборът на Румен Радев се спре върху "Има такъв народ" и те получат трети мандат, от партията на Слави Трифонов смятат да се опита да съставят експертен кабинет. Поне досега такива са техните заявки.

От БСП също проявиха желание да водят разговори за съставяне на кабинет. Според тях, трябва да се формира правителство в това Народно събрание, правителство на националното спасение, а не да се върви към предсрочни парламентарни избори.
 
От "Възраждане", които твърдяха, че искат третия мандат и имат дори имат готов състав на кабинет, вече са на друго мнение. Те смятат, че трябва да се върви към бързи предсрочни избори. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09
Магура Run 2024

Магура Run 2024- да посрещнеш и изпратиш Слънцето бягайки

За шеста поредна година на 27 и 28-ми юли ще се проведе маратонът Магура Run. Състезанието се провежда край езеро Рабиша, като последните 2 години е с нов регламент: провежда се на 2 етапа по изгрев и по залез слънце, а времената от двете бягания се сумират, информира организаторът Александър Александров :  "Форматът последните две години е бягане..

публикувано на 22.07.24 в 13:00

Нов метод за обучение приложиха в училището в Брегово

В рубриката " Мисия образование " , представяме нов метод на обучение- "ученици обучават ученици". Точно него са въвели в Средно училище  "Свети св. Кирил и Методий" град Брегово, в рамките на проект по Национална програма " Иновативни училища", който осигурява приемственост в обучението по БЕЛ в начален етап. Методът дава възможност да се..

публикувано на 22.07.24 в 12:00

Горещините и опасностите за децата- как да ги предпазим

Лятото е време за игри и забавления, но когато температурите се покачат над 36 градуса и повече, е важно да вземем мерки, за да предпазим децата си от топлинния стрес и дехидратацията. Много от майките избягват излизането между 10:00 и 16:00 часа и това е правилно, защото в този часови диапазон рискът от прегряване е най-голям. Хубаво е, ако все пак..

публикувано на 22.07.24 в 10:01

В „Музикална зона“: Емил Димитров през 60-те

 Познахте ли го? В началото на 60-те години на миналия век Емил Димитров пише първите си песни. Въпреки че младият тогава певец няма завършено академично музикално образование, още с ранните си изпълнения той показва завидни умения и грабва сърцата на много хора. „Скритият талант” не остава незабелязан - както от публиката, така и от критиката. Казват,..

публикувано на 22.07.24 в 09:00

Всички грижи да предадем Богу

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Когато говорим с нашите близки и те ни разкриват проблемите си, ако ние имаме любов, с внимание изслушваме техните тегоби и съчувстваме на тяхното..

публикувано на 21.07.24 в 08:00

Изложба на Георги Терзиев в Чипровци

В Историческия музей на град Чипровци утре ще бъде открита изложбата на Георги Терзиев "Акварели от свети места" . Той представя  акварели от много от 64 страни по света, които е посетил. "...Не мога да покажа акварели от всичките страни, но тези са свързани с храмове в различни страни. Има манастири, пагоди, джамии и много други...Рисуването на..

публикувано на 19.07.24 в 17:27