Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинска гимназия въвежда избираем предмет по православие

Снимка: Радио ВИДИН


Под формат занимание по интереси през новата учебна година във видинската Профилирана Природо-математическа гимназия ще се изучава предмет Религия-Православие. 

Инициативата, която е подкрепена от родители, е на училищното настоятелство, каза директорът на учебното заведение Ивайло Милушев.

"Това е инициатива на настоятелството на училището, но е свързана с желанието на родителите и децата. Ще бъде направен опит, надявам се успешен. Не като задължителен предмет обаче. В момента очакваме реакция от родителите, да реагират, да убедят децата. Предполагам, че става въпрос за по-малките класове".

Решението на Училищното настоятелство на ППМГ за въвеждането на регулярни занимания е следващата стъпка в разширяването на грижата на общността да се припознават, уважават и следват основните принципи на християнството, допълни Милушев.

"Ние не очакваме някакво масово желание, но се надяваме това да е първата успешна крачка към по-нататъшно популяризиране на предмета, тъй като религията възпитава нравствени ценности, които в момента липсват. Религията ни е съхранила 500 години".

Патриарх Даниил, който е член на настоятелството на гимназията, обсъди намерението преди дни с представители на училището. Негово Светейшество приветства идеята, която подкрепя няколкогодишните усилия на Светия синод в тази насока.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Увеличение на цената на таксиметровия превоз ще бъде обсъдено във Враца

Общинските съветници във Враца ще обсъдят на следващото си заседание предложение за повишение на тарифите за таксиметровия превоз . Вносител на идеята е председателят на местния парламент д-р Владимир Христов, според когото са постъпили заявления за промяна на тарифите от представители на търговски дружества, извършващи подобен вид превоз. То..

публикувано на 26.08.24 в 09:44

Пет села в община Видин ще бъдат без вода заради ремонт

Видинските села  Гомотарци , Кошава , Сланотрън , Кутово и Антимово ще бъдат без вода днес,  26 август , от 08:00 до 20:00 часа, съобщиха от "ВиК"-Видин. Водоподаването ще бъде преустановено заради извършване на строително-монтажни работи, изграждане на връзки между новоизграден и съществуващ водопровод и подмяна на спирателни кранове, на обект..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Над 30 са глобени за нарушения на общинските наредби във Враца

Повече от 30 души са били санкционирани заради нарушения на общинските наредби във Враца, съобщиха от местната управа. Проверките на Инспектората в града и кварталите продължават. Фокус при проверките са паркове, детски площадки, предблокови пространства и тревни площи. Санкционирани са над 30 лица за замърсяване, като след това  районите са..

публикувано на 26.08.24 в 07:50

Стотици събраха Мими Иванова и Развигор Попов в Белоградчик

Стотици жители и гости на Белоградчик събраха легендарните Мими Иванова и Развигор Попов в летния кино-театър "Гъбите". Повече от час обичаните от много поколения певци радваха присъстващите със своите най-големи хитове, като не пропуснаха да изпълнят и някои от новите си парчета.   Боян Минков , кмет на община Белоградчик, лично благодари на..

публикувано на 25.08.24 в 13:41

Отбелязваме Деня на туризма

Днес отбелязваме Деня на туризма. Това се случва всяка година в последния неделен ден на август в чест на първото масово туристическо изкачване на Черни връх на Витоша, осъществено на 27 август 1895 год. С изкачването на Черни връх е учреден клуб на българските туристи, днес Български туристически съюз. С интересна проява във Враца отбелязват Деня на..

публикувано на 25.08.24 в 13:31

Подготвят традиционния събор в Бойница

С богата празнична програма и различни изпълнители в Бойница ще бъде отбелязан традиционния събор на селото "Богородица". Откриването на празничните дни ще е на 31 август, събота, от 19.00 часа на площада с приветствено слово от кмета на общината Анета Генчева.  Участие в програмата ще вземат танцови състави от  гостуващи читалища. Те ще потопят..

публикувано на 25.08.24 в 09:42

Общинският съвет в Лом ще заседава в края на август

Сред точките в дневния ред е предложението на кмета Цветан Петров за включване на Първо основно училище "Никола Първанов" и Средно училище "Димитър Маринов" в списъка на средищните училища в Община Лом за учебната 2024 – 2025 г. Ако докладната записка бъде приета, градоначалникът ще трябва да внесе мотивирано предложение до Министерството на..

публикувано на 25.08.24 в 09:34