Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасностите на планината през лятото

Снимка: Радио Видин


Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как да постъпят при евентуална опасност. Спасителят коментира трагичния инцидент отпреди ден, когато баща и неговата дъщеря бяха ударени от мълния в Стара планина: 

"Нелепа случайност. Иначе- планинар с опит, но за момента не е преценил за какво става въпрос. Всеки един сезон има своите особености. Лятото са гръмотевичните бури, светкавици, ухапвания от насекоми и влечуги, топлинен удар, слънчев удар- тези неща трябва да се имат предвид, да се носи повече вода, шапки, да се движим рано сутрин и привечер, за да избегнем силното слънце... Да се следи времето, в планината се променя много бързо..." 

Ако това се случи, първото нещо, което трябва да направим, е да се освободим от всякакви метални предмети:

"Дори и телефона може да привлече светкавицата, трябва да слезем от високата част на планината, да не сме на голото, трябва да намерим място- овраг, да не сме прави, а колкото може по-свити, за да не привличаме гръмотевиците. Не трябва да се стои и под самотни високи дървета- те също привличат светкавицата. Най-вече, когато видим, че се разваля времето, по най-бързия начин да се махнем... "

При ухапване и ужилване, мястото трябва да се обездвижи и да се потърси лекарска помощ. Организираните групи трябва да разполагат с противоалергични препарати и да наблюдават за алергична реакция. Задължителни са и слънцезащитните средства. 

"Шапка задължително. В планината се изгаря много по-бързо, особено зимния сезон, снегът отразява 90% от ултравиолетовите лъчи... Очила задължително се носят, защото може да се получи кокоша слепота..."

Наскоро отрядът от Берковица е участвал в спасителни акция на група туристи, но с напътствия по телефона: 

"Миналата седмица имаше една група- на път за връх Копрен се бяха изгубили, но им помогнахме по телефона да се ориентират. С напътствия по телефона успяха да излязат от трудната ситуация... Иначе това лято е бум на походници за похода Ком-Емине, в планината има доста ентусиасти. Към края на месеца започват и боровинките, отделно по хижите, правят и палаткови лагери. Планината е хубаво място през лятото, но за тези, които са подготвени... Подценяваме ли обстановката, винаги патим",  категоричен е Сергей Рангелов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Зоната" - ключът към здравето

"Зоната" е начин на хранене, който въздейства върху естествения оздравителен процес на тялото. Това обясни в предаването "Направление здраве" Катина Герова , основател на интернет сайт и автор на книги, посветени на системата за хранене, създадена от световноизвестния учен д-р Бари Сиърс. По думите ѝ  в човешкото тялото непрекъснато се случват..

обновено на 27.08.24 в 16:36

Видински ученици проведоха успешна практика в Швеция

Общо 15 ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се завърнаха от Швеция , където проведоха редовната си производствена практика по специалностите "Промишлена електроника", "Икономика" и "Компютърна техника и технологии". Те бяха придружени от старши учител Йорданка Ценова :  "Учениците бяха разпределени в различни групи,..

публикувано на 27.08.24 в 16:00

Какво се случва с река Тополовец в село Градец

Радио ВИДИН продължава да следи темата за екологичния проблем във видинското село Градец, свързан с река Тополовец, която преминава през населеното място. В момента тя е пресъхнала. Причината -  действията на хората, които преди 12 години затрупват саваците, регулиращи нивото ѝ, заради наводнени къщи и земи.  Екип на Радио ВИДИН отиде на място,..

публикувано на 27.08.24 в 15:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП - Видин

Национална карта на социалните услуги решава проблеми на местно ниво

С Националната карта на социалните услуги  се въвежда тяхното планиране за десетгодишен период.  Правителството я прие на 7 август, а с документа държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна, както и в дългосрочен план да осигури равен достъп до тях на всички хора, които се нуждаят от подкрепа.  В..

публикувано на 27.08.24 в 14:39

Румънска фотографка представя изложба във Видин

Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев” във Видин е домакин на фотоизложба „My mornings in Видин” на Антонела София Барбу от Брашов, Румъния, от 27 август до 27 септември .  Експозицията се състои от 27 снимки. Броят на фотографиите и датата за представяне на изложбата не са избрани случайно. Фотографката прекарва пет дни във Видин ,..

публикувано на 27.08.24 в 14:34

Престижни отличия за отбора на "БЕСТ" във Видин

Две момичета от видинската езикова гимназия бяха отличени за председатели на годината за работата си като треньори на отбора по реч и дебати на английски език “БЕСТ” през изминалата учебна година. Това са Александра Боянова и Магдалина Колева .  Наградата е престижна  и показва силната ангажираност и отдаденост в дейностите, свързани с..

публикувано на 27.08.24 в 14:10

Хора с увреждания могат да получат безплатно високотехнологични помощни средства

Хора с трайни увреждания ще могат да се възползват от високотехнологичните помощни средства  и медицински изделия по проект на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Финансира се по Националния план за възстановяване и устойчивост и за изпълнението му са предвидени 24 милиона лева. По него ще бъдат подкрепени повече от 3300 души в..

публикувано на 27.08.24 в 13:03