Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека - Видин

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Снимка: Радио ВИДИН

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери работа! Но за жена, която цял живот е била добре осигурена без да се налага да полага усилия за това, освен да е мила, усмихната и кротка, намирането на нормална работа, с която да не умре от глад, си е сериозно предизвикателство, а раболепните богати приятелки изведнъж си намират по-важни за правене неща от това да се занимават с проблемите на Хана.
И тя няма друг избор, освен като нормалните хора в безизходица и без пари, да тръгне на интервюта за работа. По-точно тръгва на едно, започнало с кандидат самоубиец на покрива на бивша църква, който всъщност не държи да умира, а просто минава през понеделнишката си служебна рутина, и приключило с прострелян крак. Не нейният крак, слава богу, а този на Винсънт Бейнкрофт – бивша медийна акула и настоящ зловещ пияница с възпитанието и очарованието на диво прасе, неясно как и защо натресен преди няколко месеца за главен редактор на вестник "По-странни времена" от собственичката – тайнствената госпожа Харнфорт!
Според официалната информация "По-странни времена" е вестник за необяснимото и необясненото, за странното и причудливото. Иначе казано, за всичко откачено, което някога може да хрумне на някого. Ако вярвате, че тоалетната ви е обладана от Сатаната, че съседът ви е извънземно или че папагалът ви е прероденият Елвис Пресли, значи със сигурност това е вашият вестник. Това е вестникът на откачените, както екипът не особено дружески нарича аудиторията си без да си дава сметка, че май и повечето му членове са съвсем същите. И в момента същият този екип си търси Нова Тина, тоест заместник редактор. Седма или осма по ред, но кой ти ги брои! По-точно търсят си човек, който да стои между тях и Винсънт Бейнкрофт, защото иначе може да се наложи да го убият, ако преди това той не бъде така добър случайно да се очисти сам – дали с алкохол, дали с невнимателно боравене с допотопния колекционерски пистолет, към който изпитва особена привързаност.
Те още не го знаят, но търсят Хана. Хана не го знае, но се оказва, че търси точно тях. Смахнатите типове от редакционния екип на "По-странни времена" се оказват точно това, от което скучната бивша трофейна съпруга има нужда, за са отвори очи за света такъв, какъвто не го е и сънувала. Не че има нужда да разбира, че чудовищата съществуват, но е добре да го знае, нали.
И докато Хана още не може да разбере назначена ли е на работа или не, трагедията се случва. Не, Винсънт Бейнкрофт не умира. Това не би било определено като трагедия от никой, който го познава. Умира едно малко странно момче, чиято мечта на живота е да работи в "По-странни времена".
Добре де, едно ДОСТА странно момче! Малко странните хора не искат да имат нищо общо с вестника, още по-малко пък с Винсънт Бейнкрофт. От вестника и Бейнкрофт биват привлечени само хора със сериозни отклонения.
Важното е, че нещата много, ама много бързо и още по-опасно се объркват. Става ясно, че из Голям Манчестър беснее истинско чудовище, контролирано от друго такова в човешки образ, което планира да наруши вековни правила. Двамата убиват и отвличат хора, а единствените на пътя им са не особено стабилните емоционално типове от редакцията на вестник "По-странни времена".
Романът "По-странни времена" на писателя Си Кей Макдонъл е за всички, които харесват хумора на сър Тери Пратчет например. В него, точно като в романите на Пратчет, лудостта е много по-близо до истината, отколкото предполагаме и ни се иска да признаем, а най-откачените герои се оказват най-здраво стъпилите на земята.
Зад псевдонима Си Кей Макдонъл стои ирландският писател, бивш стендъп комик и телевизионен сценарист Кейм Макдонъл, а "По-странни времена" е първият роман от поредицата със същото заглавие, за която вече има сключен договор и за заснемане на филм.

По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00