Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

Снимка: Община Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години води групи млади европейски музиканти в различни части на България, а от 4 години провежда фестивала в Чипровци. 

"Ние вземаме уроци по народна музика от велики преподаватели, музиканти от цяла България. Част от тях са от Пловдив, други идват от София, даже има двама млади солисти на оркестъра за народна музика на БНР, на кавал и на гъдулка. Ще сме около 60-70 участници и през седмицата ще репетираме, ще построим един репертоар, който по принцип представяме на края на фестивала. Така че на 3 август на площада в Чипровци ще се представим..."

Фестивалът ще бъде открит тази събота, 27 юли. Обучението на участниците  ще започне на 29 юли, понеделник.

Снимка: Никалас Хаузер
Един от менторите на участниците във фестивала е ръководителят на eтно-джаз формацията "Виво Монтана" Пламен Крумов. Той се включва в музикалното събитие за втора поредна година.

"За мен е чест, че идват хора от цяла Европа, които ще мога да запозная най-вече с балканската и българската народна музика. Тази година в групата си имам 6 тромпета, 2 тромбона, басфлигорна и три туби и мисля, че ще стане един хубав оркестър...За мен е голямо предизвикателство, защото имаме езикова бариера, но с езика на музиката се разбираме чудесно." 

Концерт на група "Любойна" от република Северна Македония ще се състои в рамките на фестивала. Той ще се проведе на 30 юли, вторник, от 19 часа, пред Историческия музей в Чипровци. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00