Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според жителите "сухата река" създава екологичен проблем

В Градец събират подписка за възстановяване коритото на реката

8
Снимка: радио Видин


Във видинското село Градец се задава екологичен проблем. За това алармират жителите на селото.  

Става въпрос за преминаващата през Градец река Тополовец. Към днешна дата е почти изчезнала, замърсена с наноси от кал, заблатена и без наличието растителен и животински свят. 

Проблемът датира отпреди 12 години, когато са затрупани саваците, през които се регулира нивото на водата. След сериозното наводнение през 2012 година, е бил изсипан пясък на местността "Яза" и водата е отклонена към дигата. 

В момента коритото на реката е сухо, тук-там има малки изворчета, които се появяват, когато хората разчистят коритото. Местните се опасяват от болести и зарази, но най-вече от това, че се нарушава  екологичното равновесие в природата. 

Затова е инициирана подписка за възстановяване на естественото корито на реката, към момента са събрани 100 подписа, един от недоволните е Борис Пантев- бивш кмет на Градец: 

"Проблемът е в съоръжението на "Напоителни  системи" и община  Видин, които преди повече от 10 години запушиха коритото на река Тополовец и пуснаха водата по един канал на "Напоителни системи". От тогава до днес никой не си помръдна пръста и в момента река Тополовец, която е даденост на природата, няма вода! Тук е блато и това е престъпление!"

Как се стига до пресъхване на коритото на реката- потърсихме сегашния кмет Илия Томов:

"На самата река имаме саваци, направена е корекция на реката с дига, защото в миналото е заливала равнината, така че реката не е отклонена... За да не се наводнява, аз затварям тези саваци зимата, но когато има много вода, трудно се пристъпва към саваците... През 2012 година имаше проблем и сложихме чували с пясък, за да не се наводнят къщите. Сега има нанос пред тях и това трябва да се почисти... Това ще го направим, но сега е суша и водата много намалява... Необходимо е да се увеличи водата от Кулския язовир, но и те имат екологичен минимум... Значи, ние трябва да затворим изобщо корекцията, за да дойде водата насам, нещата не са така прости... Коритото не е сухо, защото има извори.. Хората, които поливат, теглят водата и за другите не стига... Трябва да се отпуснат средства, за да се почисти реката... Първо трябва да се отрежат дърветата и след това да се почисти този нанос. Уговорката е да намеря резач, да се изчистят тези дървета и Община Видин ще изпрати багер и ще почисти... Ще се опитаме до края на месеца да свършим тази работа." 



С Борис Пантев отидохме при саваците, оказа се, че не работят. Изненадващо срещнахме и представители на "Напоителни системи"- Видин, които извършваха проверки на своите съоръжения. От тях разбрахме, че отговарят за канала, по който днес тече водата от река Тополовец, но не и за старото корито на реката, което вече е определено като "суха река".  Водата на река Тополовец е отклонена по канал, който върви покрай дигата и от него не се ползва никой, нито  за поливане или други полезни дейности. 



За реката и пресъхналото корито отговарят Община Видин и Областна администрация Видин, а за възможната корекция на реката отговаря "Басейнова дирекция"- Плевен. Затова изпратихме въпроси към трите институции. 

От Басейнова дирекция „Дунавски район“ (БДДР) получихме следните отговори: 

Радио Видин: Възможно ли е да бъде  възстановено естественото корито на река Тополовец, която минава през село Градец? Кой, как и кога трябва да го направи?

БД- Плевен: Възможно е по принцип. Необходимо е внасяне на инвестиционно предложение в РИОСВ по местонахождение и анализ на риска от наводнения. Възстановяване на речното корито може да направи възложителят на инвестиционното предложение.

Радио Видин: Кога се налага корекция на корито, в случая искано ли е разрешение за реката в Градец да се направи такава корекция и кое е наложило това?

БД- Плевен: Река Тополовец в участъка е коригирана. Това е направено преди влизане в сила на Закона за водите/ЗВ/, поради което разрешително с обратна сила не е издавано. Изграждане на корекции се налага за защита на определени територии при наводнения, видно от Вашето питане, през 2012 г е имало сериозно наводнение. В БДДР не е постъпвала информация за предприети действия след наводнението.

Радио Видин: От "Напоителни системи" ЕАД Видин обясниха, че това вече е “суха“ река и те не отговарят за нея. 

БД- Плевен: „Напоителни системи“ ЕАД извършват обществени услуги за защита от вредното въздействие на водите в границите на възложените му територии, в съответствие с чл.138, ал.5, т.2, буква „а“ от Закона за водите. Старото легло на река Тополовец, преминаващо през село Градец не влиза във възложената му защита.

Радио Видин: Речното корито на река Тополовец не е почиствано. Кой почиства речните корита и кога ще бъде почистено? 

БД- Плевен: В съответствие с чл. 138, ал.5 постоянната защита от вредното въздействие на водите се извършва в границите на населените места от кмета на общината; Извън границите на населените места – от изпълнителя на задължението за извършване на обществени услуги за защита от вредното въздействие на водите в границите на възложените му територии ( в случая „Напоителни системи“ ЕАД); От Областният управител в останалите случаи.

От Областна администрация - Видин уточняват: 
"От страна на Областна администрация Видин, през 2020 г. е дадено положително становище пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет по отношение на депозирани документи, от страна на община Видин, за извършване на неотложни възстановителни работи за обект „Аварийно почистване и възстановяване проводимостта на речно корито на река Тополовец в регулационните граници на с. Градец, община Видин, област Видин“.
На 10 ноември 2023 г. комисия, назначена със заповед на областен управител е извършила проверка на проводимостта в участък от протежението на воден обект старо корито на река Тополовец, находящ се в землището на село Градец. В проверявания участък, към момента на проверката, „е имало наличие на стояща вода от двете страни на моста в центъра на с. Градец в непосредствена близост до детска градина „Чучулига“. За проверката е изготвен протокол, който е изпратен на община Видин и на институциите, участвали в проверката. Констативният протокол е подписан с особено мнение от и.д. кмет на село Градец - „с особено мнение за отпушване на саваците на речното корито на р. Тополовец“." 


Корекцията на река Тополовец е направена заради честите наводнявания в домовете на жителите на село Градец. Община Видин знае за проблема и затова на 29 март 2024 е изпратена документация до Комисията по бедствия и аварии, с искане за отпускане на 15 хил. лв., с които да се изчисти реката от храсти и дървета.  Според Огнян Петров, служител по сигурността и информацията в Община Видин и вр.изп длъжността "Началник на контролния инспекторат и охрана" и  секретар Комисията по бедствия и аварии, обаче, тинята се чисти от Областна администрация - Видин

"Корекцията е направена за безопасността на селото. Държавата е преценила назад във времето, че е необходима такава корекция... Старото корито е запазено... Жителите на село Градец са нарушили сервитута на реката, друг проблем е, че отглеждат животни и изхвърлят отпадъци в реката... Ние имаме право да премахнем само дървесна растителност, когато дойдат средствата, ще го направим... Хората искат лятно време да си поливат градините, но да не си изхвърлят отпадъците от животни и растения и лека-полека нещата ще се оправят... В момента кметът на село Градец изчиства дървесната растителност..."

За прехвърляне на отговорност или за бездействие от страна на институциите става дума?  Кой е отговорен за това, че руслото на река Тополовец днес представлява тъжна картинка- мръсно, непочистено блато, а неотдавна тук е текла чиста вода, която е носила прохлада и живот? Имат ли вина и местните хора, ако не пазят реката и използват коритото за сметище? 

Ще бъде ли решен екологичният проблем с река Тополовец? Ще бъде ли почистена реката, за да потече отново вода? Ще бъде ли съхранена от местните или отново ли ще се превърне в бунище? 

Радио Видин ще следи развитието на проблема. 

Повече - в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

платена публикация
Сватбени традиции и обичаи в България

Сватбата е един от най-важните и вълнуващи моменти в живота на всеки. В България, този специален ден е изпълнен с богатство от традиции и обичаи, които придават уникалност и колорит на събитието. Тези ритуали са красиви и символични и носят със себе си дълбок смисъл и връзка с миналото. В тази статия ще разгледаме някои от най-интересните и значими..

публикувано на 31.07.24 в 12:27

Изследване установи 60 археологически обекта в района на Лом

Близо 60 археологически обекта са регистрирани при терени издирвания през пролетта в района на Лом. Проведени са по проект на археолога на Исторически музей Лом Валери Стоичков, който след кратко боледуване ни напусна на 26 юли 2023 година, каза гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН и поясни, че..

публикувано на 31.07.24 в 11:31

Ученици от Видин с две първи места за песен от международен фестивал

Две първи места завоюваха ученици от Видин, които участваха онлайн в Международния фестивал "Българска душа на святата земя", провел се в Израел.  Елена -Стефани  спечели първа награда в раздел за патриотична песен,    Марио Целов  бе удостоен с  награда за народна песен и за изпълнение на българска народна песен. И двамата учат в..

публикувано на 30.07.24 в 13:35

Проблем с приема на ученици във Врачанско училище

Най-старото и престижно професионално училище във Враца, Техникум "Никола Й. Вапцаров" е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми. Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват..

публикувано на 30.07.24 в 13:05

Неандерталци са обитавали пещерно селище край Кунино

Красивия район на село Кунино е прекрасно място за културен и еко туризъм. Сред местните забележителности е праисторическото пещерно селище "Самуилица".  Намира се в местността Малък дол на 1.5 км северно от село Кунино. Находките от това селище са датирани към края на средния и началото на късния палеолит и са класифицирани като образци на..

публикувано на 30.07.24 в 08:41

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55