Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският куклен театър с летни представления и нови попълнения

Снимка: Държавен куклен театър Видин


В разгара на лятото, Държавен куклен театър Видин продължава да радва публиката със своите спектакли. Фестивали и гостувания в страната и чужбина са част от програмата на културната институция до септември. Извършват се и ремонтни дейности, обясни зам.-директорът Теа Абрашева. 

Снимка: Радио Видин
"При нас лятото тече доста трескаво, тъй като ние правим ремонт на фоайето на Държавен куклен театър Видин и се стремим да посрещнем от новия сезон нашите малки почитатели в едно много раздвижено, обновено, артистично, творческо пространство. Ние сме творчески активни през цялото лято, тъй като от едно турне влизаме в друго турне. Наскоро бяхме на турне в София с нашия образователен спектакъл "Еко вълшебници". В момента колегите са на турне в Бургас с "Грозното патенце", така че при нас този процес е постоянен и сме творчески активни и будни през цялото лято. Предстоят ни участия във фестивали, като вече имахме участия в някои. Започнахме през април в Зайчар, Сърбия, със спектакъла "Маша и мечокът", който прие бурни аплодисменти и спектакълът премина с голям успех. Наскоро бяхме в Плевен на седмото издание на фестивала "Шарено петле" - куклен фестивал за малки и големи. Там взехме участие с марионетния ни спектакъл "Цирк Мираж" и продължаваме да се готвим за следващите фестивали..."

От 25 юли до 1 август видинската трупа ще участва в уличен фестивал за куклен театър в Крайова, Румъния. На 5 август театърът ще представи спектакъла "Къщата на Баба Яга" на международен фестивал в Бургас. 

Лари Йоаким Проси и Иоана Христова. Снимка: Държавен куклен театър Видин

Две нови попълнения има в състава на Държавен куклен театър Видин, съобщи още Тея Абрашева. Лари Йоаким Проси е на 33 години, опитен актьор, аниматор и сценограф. Иоана Христова е на 24 години и почти целия си живот прекарва в Лисабон. Там учи балет и "Актьорско майсторство". Дебюта си на куклената сцена ще направи във Видин. 

"Актьорът трябва да може да е обширен, да има най-различни таланти или умения. Вътрешно винаги съм искала повече актьорското майсторство, отколкото танците, въпреки че са все още голяма любов... Кукленият театър е ново предизвикателство. Аз съм човек, който много иска да се учи, да пробва нови неща ,наистина нямам търпение за тази нова част от живота ми..."

Иоана Христова и Лари Йоаким Проси ще се присъединят към екипа на видинския куклен театър от септември. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор тази събота, 3 юли, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио ВИДИН..

публикувано на 01.08.24 в 15:50

Парад на ретро автомобилите за осми път във Видин

За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът   "Vintage Vehicles Vidin 2024"  е част от културния календар на Община Видин и   всяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. Събитието наистина е колоритно, различно и открояващо..

публикувано на 01.08.24 в 13:05

"Олимпийски ден" организират във видинското село Гъмзово

В разгара на Олимпиадата във видинското село Гъмзово се готвят да проведат тази събота инициатива, свързана със спортните игри. Идеята идва след като Тихомир Петков, който е женен за родената в Гъмзово Вероника Димитрова, участва в щафетата, пренасяща олимпийския огън. Младото семейство живее в Ница, Франция. Именно в съседния град Грас Тихомир носи..

публикувано на 01.08.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 01 август 2024 слушаме духови оркестри – 4 част

През 70-те и 80-те години наминалото столетие, духовите оркестри на Ню Орлиънс преживяват своеобразен ренесанс, като към традиционните стилове се добавят елементи на фънк, хип-хоп и боп. През 90-те хип-хопът окончателно оформя звука на съвременните духови оркестри. Традицията процъфтява в известен смисъл, тъй като продължава да предава опита на..

публикувано на 01.08.24 в 09:00

Съгласувателни процедури бавят ремонта на видинския катедрален храм

Изключително бавно вървят ремонтно-реставрационните дейности по сградата на катедралния храм "Св. Димитър" във Видин. Причината - сложността на възстановителните работи и съгласуването с Националния институт за недвижимо културно наследство на всяка процедура, обясни експертът по управление на собствеността и финансов ревизор във Видинснска света..

публикувано на 31.07.24 в 16:30