Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблем с приема на ученици във Врачанско училище


Най-старото и престижно професионално училище във Враца, Техникум "Никола Й. Вапцаров" е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми. Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват резултатите от стажовете в страни от Европейския съюз, осигурени по образователните програми, по които гимназията работи. 


Техническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" във Враца е с близо вековна традиция в професионалното образование в региона. Поколения специалисти в областта на техниката, автомобилите и напоследък в електрониката са преминали през "механото", както неформално във Врачанско  наричат емблематичното професионално училище. 

На прага на предстоящата учебна година обаче гимназията е изправена пред проблем с приема на ученици след седми клас. Все още не са запълнени две от паралелките, които са с по две специалности. Това са паралелката, в която се изучават "Машини и системи с цифрово-програмно управление" и "Мехатроника" и местата за електротехник в паралелката с "Електрообзавеждане на производството" и имат голямо търсене на пазара на труда от работодателите във Враца и региона, информира Силвия Атанасова, старши учител по Информационни технологии в гимназията:

"Те са доста добре платени. За тях е подсигурена работа за години напред. Някои от тях са защитени професии или такива, в които за следващите 5 години се очаква недостиг на работни места. Също така предлагаме провеждането на производствените практики на 10-ти и 11-ти клас да се проведат в чужбина. Там работните места са доста добре подбрани, децата работят и с нова техника и могат да видят всичко онова, което са учили през годината на практика."

Освен стажове в чужбина по европейски образователни програми, професионалната техническа гимназия осигурява и практика на учениците си във врачански фирми. Последните си впечатления споделя Иван Палушев, учител по професионална подготовка:


"Навсякъде, където има наши ученици са приети много добре, защото има доста голям глад за кадри. Това лято- през юни месец имаше група от 7 човека, които си изкараха стажа в циментовия завод, в село Бели извор и всички, които бяха там, се представиха на едно много високо ниво. Много ги харесаха във фирмата и дори за следващата година искат отново тези хора да бъдат там и дори учениците, които сега ще бъдат 10ти клас, да влязат там в производството. "


Най-голямото разминаване между интереса на учениците и потребностите на пазара на труда у нас и в Европа е в специалността "Мехатроника" и за професията електротехник, обяснява Силвия Атанасова:


"Тя е много търсена професия, за съжаление- не толкова желана от учениците, защото е трудна, но много заводи и фирми в областта имат голяма нужда от такива кадри. Тя е специфична професия, защото за нея се изисква задължително да имаш документ, че си завършил за такъв, за да можеш да я упражняваш.  Почти всички електро-домакински уреди и това, което използват за машиностроене са мехатронни изделия."


Преди години в региона проблемът с приема в професионалните паралелки и потребностите на бизнеса от специалисти се решаваше с активното участие и действия на институции и браншови организации. Това обаче беше преди влизането ни в поредица от избори и почти управленско безвремие.


"Честите избори и смяна на правителства се отразяват на националните програми и реализирането на проектите, които ние печелим, тоест финансирането на проектите и програмите се забавя във времето. Ние сме кандидатствали с определена цена на изделията които сме заявили и сега няма да можем да си ги закупим на тези цени.", допълни Силвия Атанасова.

Повече информация може да чуете от звуковия файл.

 

По публикацията работи: Теодора Йорданова-Спасова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неандерталци са обитавали пещерно селище край Кунино

Красивия район на село Кунино е прекрасно място за културен и еко туризъм. Сред местните забележителности е праисторическото пещерно селище "Самуилица".  Намира се в местността Малък дол на 1.5 км северно от село Кунино. Находките от това селище са датирани към края на средния и началото на късния палеолит и са класифицирани като образци на..

публикувано на 30.07.24 в 08:41

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32