Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

57 милиона лева са усвоили Видин и Белоградчик по „Региони в растеж”

Снимка: Община Видин

Общините Видин и Белоградчик, като бенефициенти по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 (ОПРР), са реализирали 23 проекта на обща стойност 57 017 211.12 лева, съобщиха от Областния информационен център. Инвестициите са в градското благоустройство, енергийната ефективност на публични и частни сгради, културно-исторически обекти, образователна и социална инфраструктура.

Община Видин е изпълнила 9 проекта на обща стойност 45 157 800.51 лв. Сред тях са реставрацията на синагогата във Видин, ремонтът на ПМГ "Екзарх Антим I" и СОУ "Цар Симеон Велики", както и реконструкцията на централна пешеходна зона.

През втория програмен период Община Белоградчик е привлякла 11 859 410.61 лева, чрез реализацията на 14 проекта по Оперативна програма „Региони в растеж”. Пет проекта са за подобряване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради.  

Община Белоградчик е осъществила мерки за енергийна ефективност и чрез изпълнението на проекти в общински административни сгради в Белоградчик, художествената галерия, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, Гранично полицейско управление, в сгради от образователната инфраструктура, в Районно полицейско управление и в Районен съд и прокуратура.

 С изпълнението на проект „Предоставяне на нови социални услуги в Община Белоградчик“ са създадени на три нови социални услуги.

  В новия програмен период 2021-2027 година, със средства от Програма "Развитие на регионите" (ПРР), общините Видин и Белоградчик ще могат да привлекат инвестиции в размер на общо 111 милиона лева, уточняват от ОИЦ.

Община Видин е подала 12 проектни идеи на стойност 75 173 018,54 лева, безвъзмездно финансиране. Проектите са в областта на подобряване на образователната и спортната инфраструктура, разкриване на нови социални услуги, енергийна ефективност, в областта на културата и туризма и подобряване на устойчивата градска мобилност в общината.

 Община Белоградчик депозира и получи приоритизация от Регионалния съвет за развитие за „Концепция за интегрирани териториални инвестиции на Общините Белоградчик и Чупрене, обл. Видин“ на стойност 35 873 354 лева. С изпълнението на концепцията ще се осъществят инвестиции в туристическата инфраструктура и енергийната ефективност. Общината е партньор и в концепцията на Агенция „Пътна инфраструктура“ „Развитие на устойчив туризъм и подобряване на транспортната свързаност на западните покрайнини на северозападен регион за планиране от ниво 2“, с обект на интервенция територията на Община Белоградчик.



По публикацията работи: Цветомир Цветанов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ВиК авария в Покрайна превърна овощна градина в река

Спукана тръба наводнява вече голяма част от овощни насаждения, затова сигнализира Стела Стойкова,  земеделски производител от видинското село Покрайна пред кореспондента на Радио Видин Наско Цанов: „Аз съм земеделски производител, отгле ждам 15 декара овощни насаждения: 13- ябълки и 2- сливи. Проблемите започнаха през 2023 година месец октомври...

публикувано на 07.09.24 в 10:33

Даниела Николаева е новият заместник председател на Районната избирателна комисия в Монтана

Движението за права и свободи на Пеевски се пребори за заместник председателско място в Районната избирателна комисия в Монтана. Централната избирателна комисия назначи служебно Районна избирателна комисия Монтана. Това се наложи, след като на консултациите при областния управител партиите не се разбраха. Тогава представители на двете крила в ДПС..

публикувано на 07.09.24 в 10:30

Фестивал на древните култури откриха край Враца

Откриха фестивала за древни култури "Слънцето на Тодорка", съобщиха от общинската управа на Враца.  За осма година местността "Валога" край врачанското село Оходен е сцена на древните култури. Атрактивният фестивал откри заместник-кметът  Петя Долапчиева , която поздрави организаторите и присъстващите от името на кмета Каменов.  Директорът на..

публикувано на 07.09.24 в 10:00

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им. Това ще стане в неделя, в деня на Рождество Богородично.  Тържествата по повод празника на Берковица стартираха с тридневен турнир по футбол за 9 годишни деца. Победител стана отборът на ЦСКА /София/. Програмата за празника е богата и разнородна, сподели кметът Радослав..

публикувано на 07.09.24 в 09:15

Училищата и детските градини във Враца очакват новата учебна година

Училищата и детските градини във Враца са готови за новата учебна година, съобщават от местната управа.  Учебната 2024/2025 година ще започне на 16 септември 2024 година във всички училища и детски градини на община Враца. Сградите на учебните заведения са подготвени да приемат децата и учениците. На места все още има завършващи ремонтни дейности, но..

публикувано на 07.09.24 в 07:35

Враца отбеляза годишнината от Съединението

Церемонията по случай 139-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се проведе пред паметника на загиналите във войните за национално обединение. В приветственото си слово заместник-кметът Петя Долапчиева поздрави присъстващите,  съобщиха от общинската управа. От името на кмета Каменов и припомни,  че „Съединението е урок..

публикувано на 06.09.24 в 15:12
Ани Арутюнян, областен управител на Видин

Ани Арутюнян: "Търсим решение за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат"

„Продължаваме да работим и да търсим оптимален вариант за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат, като се стремим да отчетем изискванията и очакванията на заинтересованите страни както по отношение на тежкотоварния трафик, така и по отношение на леките автомобили“, съобщиха от пресслужбата на областната администрация..

публикувано на 06.09.24 в 14:00