Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

Снимка: Радио Видин, Архив


За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. 

"Започваме с огромна увереност и благодарност за възможността Белоградчишките скали да оживеят с музика и театър сред една уникална природа, която наистина съчета природните дадености с изкуството на операта и балета. Тази година сме подготвили седем постановки. Първата седмица е посветена на творчеството на Джакомо Пучини, по повод юбилейната годишнина на композитора... Първата седмица нашите гости ще видят операта "Тоска", с която откриваме фестивала, в събота е "Мадам Бътерфлай", а в неделя- "Турандот". 

Във втората седмица предлагаме една уникална творба на композитора Луиджи Керубини, с която отбелязваме 100-годишнината от рождението на великата оперна прима Мария Калас. Операта "Медея" е едно произведение, което събира на една сцена най-големите оперни певци. На премиерата й през 50-те години участва и великият бас Борис Христов... Във всичките ни спектакли имаме знакови световни имена, за първи път включваме голямо международно участие на певци... 

Онова заглавие, което най-много привлича публиката и с него гостуваме за четвърти път на Белоградчишките скали, това е мюзикълът "Мамма миа", в който участват изключителни артисти... Затваряме един цикъл от 9 години, който е изключителен, даваме един нов импулс на този прекрасен край в Северозападна България. 

Тази година, когато балета няма да участва, даваме приоритет на оперните заглавия и по този начин оправдаваме и самото наименование на фестивала". 

По думите на акад. Пламен Карталов, през годините фестивалът се е наложил като възможност за развитие на културния туризъм в Северозапада: 

"Както изкачваме пътя към скалите, така и изкачването с една репертоарна програма, в която участват над 200 души изпълнители, това е наистина едно голямо усилие и дързост Софийската опера да даде широк достъп на публика, която няма винаги навика да ходи на опера и на балет. Това развиване на културния прогрес на този край е изключителна заслуга на Софийската опера, която не жали своите усилия и труд да даде един наистина широк достъп на публика, която по-рядко има възможността да посещава оперни и балетни спектакли. Това развитие дава именно този тласък и прогрес публиката да получи една много добра възможност на място да се развива и културния туризъм на Белоградчик и на Северозападна България... "

Началото на спектаклите в подножието на Белоградчишките скали е от 20:00 часа. 

Чуйте повече в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 8 септември 2024 година

Днес е Малка Богородица . По народно му така се нарича празника, в който православната църква почита Рождението на Дева Мария. Още за посланията на радост и надежда, които носи този значим ден от църковния календар е репортажът на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова. Казват, че за да опознаеш дадено място, трябва не само да го..

публикувано на 08.09.24 в 13:25

Любовта, разкрита чрез Кръста Христов преодолява силата на греха

Днес е Единадесета неделя след Петдесетница - Неделя преди Въздвижение, в която Православната църква отбелязва Рождеството на Пресвета Богородица. "Днес ние слушаме такива думи от Евангелието от Иоана: "Защото Бог не проводи Сина Си на света, за да съди света, за да бъде светът спасен чрез Него". Тези думи ни помагат да разберем..

публикувано на 08.09.24 в 08:00

В Ново село откриха Център за превенция към местна комисия

Център за превенция и консултации е създаден към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) в община Ново село. Осигурява специализирана консултативно терапевтична работа с деца и юноши, чието поведение се определя като негативистично и предизвикателно и води да затруднения в социалното и..

публикувано на 06.09.24 в 19:12

"Бягай с усмивка" стартира за четвърти път

Във Врачанския Балкан за четвърта поредна година ще се проведе благотворителното състезание "Бягай с усмивка". Всички събрани приходи ще бъдат преведени на Асоциация "Лицеви аномалии", която обединява родители и специалисти в една цел - да се осигури най-доброто лечение и подкрепа на засегнатите деца. Състезанието ще е на 7 септември. Стартът ще..

публикувано на 06.09.24 в 18:22

За празника на Чипровци връчиха почетно звание

Известеният онколог  проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на Чипровци . В книгата на общинския съвет професорът написа: За Отечеството с вяра ! В деня на Съединението 6 септември е празникът на Чипровци. На входа на града бе открит бюст-паметник на Васил Левски, дарен от проф. Гаврилов Проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на..

публикувано на 06.09.24 в 17:26

За съдбата на Скърбящия воин, пред който във Видин се прекланят в Деня на Съединението

В Деня на Съединението във Видин отдават почит пред Паметник на скърбящия воин. Посветен е на загиналите в Сръбско-българската война. За монумента, английският журналист Берлайн казва, че в просветена няма такъв . Композицията изобразява воин, който, вместо да ликува заради победата, тъжи за жертвите. Дълга и героична е съдбата на..

обновено на 06.09.24 в 16:46

Във Видин честваха Съединението пред Паметника на скърбящия воин

На 6 септември отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Във Видин честването по традиция се състоя пред Паметника на скърбящия воин, издигнат в знак на признателност към отдалите живота си в Сръбско-българската война, избухнала в защита на Съединението.  Събира ни бележита дата в историята на България,..

публикувано на 06.09.24 в 13:20