Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца-доброволци във видинската библиотека

Снимка: Радио Видин



От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". 

Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа на майки с малки деца и колички, докато те избират книги. 

На обявата откликват повече от 20 деца, каза Людмила Спиридонова, библиотекар в "Детския отдел":

"До момента имаме между 22-25 деца. Те са не само от нашия град, но и от страната, дошли на гости при баба и дядо за лятото. Имаме и постоянни деца, които идват всеки ден и то с огромно желание. Някои от тях вече се на море или лагер. Това са деца предимно от прогимназия, от пети до осми клас. Най-голям интерес представлява кампанията за деца между 12-14 години."

Стефан Бориславов е на 12 години и е ученик във видинската математическа гимназия. Той е доброволец още от началото на програмата:

"От дете винаги съм се питал- какво е да си библиотекар и съм помагал във всеки аспект, в който мога. Работата не е трудна, но на моменти е натоварваща. Част от задълженията ни са да редим книги по рафтовете и да работим с базата и читатели, също и да предлагаме книги на читателите. Харесва ми да помагам в библиотеката. "

Никол Георгиева обича да седи в библиотеката и ѝ доставя удоволствие да помага на другите:

"Аз съм доброволец от началото на юли, откакто обявиха, че се търсят деца. Разбрах за инициативата от страницата на библиотеката в социалните мрежи. Много ми харесва, ще остана до края на лятото..."

Стефан и Никол са съученици, и се оказа, че са единствените в класа, които се интересуват от доброволческа дейност. Техните съученици предпочитали електронни игри и имали интереси в други области. Категорични са, че отново ще се включат, ако и следващата година библиотеката потърси доброволци. 

Повече ще чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор тази събота, 3 август, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио..

публикувано на 01.08.24 в 15:50

Парад на ретро автомобилите за осми път във Видин

За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът   "Vintage Vehicles Vidin 2024"  е част от културния календар на Община Видин и   всяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. Събитието наистина е колоритно, различно и открояващо..

публикувано на 01.08.24 в 13:05