Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълното раздробяване на партиите може да доведе до ред в хаоса

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Истинският антисистемен играч в България е Делян Пеевски

Снимка: Личен архив

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания. 

Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех. 

Какъв ще бъде следващият парламент? 

Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска? 

Партийната и политическа криза дискутираме с анализатора Тома Ушев, автор в дясната платформа Консерваторъ.

Радио ВИДИН: Последното проучване на "Маркет линкс" твърди, че гражданите одобряват предстоящите през есента избори. Аз намирам един парадокс тук: активността е исторически ниска, никой не иска да гласува, но в същото време обществото застава зад пореден вот...

"Когато говорим за социологически агенции и техните проучвания, винаги трябва да имаме предвид, че преди всичко това е една система, която е измислена и се управлява от хора. Съответно те имат някакви предварително зададени параметри и целеви групи. Така че доколко е представителна тази извадка зависи от това доколко са подбрали добре целевите групи. В нашия случай по-скоро аз си мисля, нали, така го изкарвам като предположение, че дори самите социолози теоретично добре да са си свършили работата, то подбраните целеви групи по-скоро се доминират от някакви хора, които са част от твърдия електорат на партиите. Както знаем, това са едни хора, които са със закостеняло мислене и изпитват трудности да се адаптират към даденостите на настоящия ден. В този смисъл тези хора изказват едно, може би, радикално мнение, което дори по някакъв начин да бъде споделяно от по-широки маси хора, то не е продуктивно. От друга страна, то е и единственото възможно мнение в настоящата ситуация, тъй като всичко е до такава степен изчерпано в страната и в политическия живот, че хората отчаяно искат нещо ново. Проблемът е, че това ново нещо няма да се появи на избори".

Радио ВИДИН: Често социолозите твърдят, че активността зависи от хода на предизборната кампания. Може ли една такава обаче да зададе теми и посоки, които да вдигнат с 5-10% участието на избирателите?

"Теоретично по учебник са прави. Проблемът е, че при нас нито има предизборни кампании, нито има някакъв дебат за идеи. Вместо, така да се каже, политиката да е една арена на идеите, тя е просто цирково шоу, в което се замерват с компромати, провокации, понякога самите те са изсмукани от пръстите, а това показва тоталната безидейност. В нашия случай не виждам какво може да разчупи леда. Дори пропукването, което се случи в ДПС в последните няколко седмици, като че ли не се случва по ефектния начин, по който много хора очакваха и поставя много неизвестни".

Радио ВИДИН: У мен възниква дилема, когато наближат изборите. На хартия да, наше право е да гласуваме, съгласен съм, че трябва да го правим. От друга страна, вече е мазохизъм да подкрепиш тези формации. Каквото и да стане - или получаваш Борисов, или не получаваш нищо.

"Партиите в момента така или иначе са по-представителни за определени интереси на различни олигарси и олигархични структури, които стоят зад тях, отколкото за интересите на народа. Това е причината да сме в настоящата патова ситуация".

Радио ВИДИН: Да разбирам ли, че не очаквате следващият парламент да излъчи нещо по-различно? 

"Единственият светъл лъч на надеждата, който виждам аз, е процесите на разпад и на вътрешните противоречия да се усилят както в ДПС, така и в останалите партии, а това да доведе до пълното им раздробяване. От което вече може да се гради нещо ново. Така да се каже, да се получи ред от хаоса. Ако това не се случи, просто ще бъдем свидетели на още от същото, може би в малко по-различни пропорции, но това в крайна сметка не е промяна. Изчерпването на идейния фронт е много видимо. Политиците трябва да започнат да говорят с конкретни предложения и идеи, за да се променят нещата. На този фон като че ли се връщаме и към идеята за президентска република или за някаква промяна на парламентарната система. Колкото и да не ми се ще на мен, като че ли звучи все по-актуално и уместно".

Радио ВИДИН: Не е ли твърде лесно? Тази политическа криза се задълбочи, но не търсим ли проблемите там, където ги няма? Системата работа, по-големият проблем е, че българският политически елит не работи. Може би дори отказва да работи.

"Това е съвършено вярно, проблемът е, че системата в крайна сметка това са хората. Ако те отказват да работят по някакъв начин, то ние като общество сме длъжни да ги принудим. След като в настоящия вид системата не продуцира нищо, то тогава най-логичната, не казвам най-правилната, но най-логичната мисъл е да се помисли за някакъв такъв лост, който да бъде използван. Проблемът тук е най-вече, че при евентуално ВНС или отново ОНС, което да извърши хипотетични реформи, то хората вътре ще бъдат абсолютно същите. Ако утре имаме ВНС, най-вероятно процентното разпределение на партиите вътре ще бъде подобно на това, което е сега. Нямаме причини да предполагаме нещо по-различно. Което пък може би води до това, че хората отново ще се появят на площадите. За момента обаче сме лято и проблемът не е наболял остро".

Радио ВИДИН: Ето един парадокс: ИТН в момента, макар че по-скоро е за пред публика единствено, се опитват да сглобят правителство, разговаряйки с останалите формации. Уж тези разговори намират пътища за следващото Народно събрание. От друга страна, това не го ли гледаме 2 години? Как все има приоритети, ама не могат да се разберат... Да не се върнем отново към 2020 година?

"Това е проблемът, че те уж все сядат на масата. Аз поначало не разбирам и защо президентът предпочете да връчи третия мандат на тях. Разбирам, че той има конституционното право да предпочете произволна сила, но в крайна сметка има и други политически сили, които са много по-големи в парламента откъм групи и обществено внимание, които биват пропускани. Възраждане са такива. Независимо дали ги харесваме или не, в крайна сметка от няколко години следват някаква линия, говорят някакви неща. Защо да не им се даде шанс да излязат от удобната роля на опозиция? Така ще ги видим как те могат да се договорят с другите политически сили, защото, при цялото ми уважение към Тошко Йорданов и ИТН, те вече този сценарий са го провеждали. Сценаристите имат опит в това. Опитът им не е добър, не е сполучлив. Виждаме, че нямат добри политически качества за лидерско ръководене на процеса. В някакъв смисъл е безсмислено да пробваме пак да им даваме мандат, който те да върнат".

Радио ВИДИН: Отиващото си Народно събрание, което беше крайно разочароващо и изключително некадърно, за момент обаче ми даде надежда, защото видях един положителен момент. Не че се реализира, разбира се. Именно Възраждане започна да сменя популистката си риторика, използвайки речник на формация, която е осъзнала какъв е смисълът на политиката - да управляваш. Оценявам го като съзряване. От друга страна, когато се видя, че подкрепата липсва, Костадинов започна старата песен на нов глас.

"Логично е, тъй като трябва по някакъв начин да мобилизира своя електорат и да го държи буден. Щом няма шанс да управлява, Костадинов е длъжен по правилата на играта да говори отново радикално и възбуждащо страстите. Пак да кажа, но в този смисъл е грешка, че президентът не пробва да даде мандат на тях, за да види дали куче, което лае, хапе... Едва дали те щяха да срещнат по-голяма парламентарна подкрепа, защото както показа и ситуацията с ПП-ДБ и ГЕРБ - искаха да направят коалиция и правителство, но като че ли самите им електорати, говоренето им извън парламентарната зала и пред камерите на телевизиите, ги раздалечи, разруши стабилността, която ГЕРБ и ПП-ДБ се опитваха да заформят".

Радио ВИДИН: Можем ли да очакваме, че фигуриращите в пространството прогнози, че ГЕРБ ще спечелят убедително с над 8 %, ще се окажат верни?

"Аз лично не виждам как могат да се окажат верни, тъй като ГЕРБ не печелят убедително от доста време насам, включително дори тези стабилни правителства, които имаха преди 2020 година, в крайна сметка винаги бяха коалиционни. Не виждам кое се е променило толкова, за да може ГЕРБ да спечели убедително днес".

Радио ВИДИН: Част от експертите твърдят, че липсата на коалиционна култура е големият проблем в родната ни политика. 

"Има някакъв такъв момент, който да е верен. Ние, говоря като някаква обща обществена настройка, разбираме политиката като един процес, в който първия се превръща в своеобразен монарх, реди нещата както на него му е удобно. Може би е имало момент в нашата история, които да са приличали на нещо такова. Демокрацията предполага обаче множество гледни точки, множество партии, множество обществени интереси, които в крайна сметка трябва да успяват да се чуят взаимно, да се пресекат и да намерят тази точка, която ги обединява. И на Народното събрание, нали, на старата му сграда пише, че Съединението прави силата... това е нещо, което нашите предци са осъзнавали. Политическите партии, ако не спрат с надменното говорене и не започнат да се чуват едни други, няма как да станем свидетели на промяна на културата на обикновения човек, който да разбере, че това, че някой има друга гледна точка, не го прави непременно лош".

Радио ВИДИН: Какво искате да видите от една предизборна кампания? Какъв трябва да бъде тонът? Какви трябва да бъдат разговорите?

"На първо място тонът трябва да бъде изключително смекчен, да си даваме сметка, че човекът отсреща е преди всичко личност, а не толкова злодей. Какви трябва да са темите? На първо място една определена част от обществото трябва да разбере, че това, че някой е патриот, не го прави непременно путинист и русофил, а по този начин да изтласква патриотично мислещите хора към съвременна Русия като геополитически вектор. От друга страна, има го този момент, в който българската олигархия, която несъмнено съществува и несъмнено не се ограничава само до лицето на Делян Пеевски, трябва да проумее, че има такова нещо като народ и национален интерес, а това не е мръсна дума".

Радио ВИДИН: Имаме лоша традиция, изключително лош спомен с т.нар. планиране. Мисля, че в днешните дни ни липсва обаче да следваме планове, зададени посоки, нещо, което да реализираме в следващите години. Буквално от днес за утре е всичко при нас.

"Планирането като начин за справяне с предизвикателствата на деня съществува както в капиталистическите страни, така и в бившите социалистически навремето. Разликата е била, че докато социалистическият план обхваща цялото общество във всичките му аспекти, а оттам и думата тоталитаризъм - нещо, което е тотално, то капиталистическата система предлага възможността на частните лица и на частните бизнеси да правят микропланиране за своя живот. Това, че в нашето общество има негативни конотации на тази дума, е заради миналото. Това пък не трябва да ни спира да мислим колективно тогава, когато се налага, защото не винаги е лошо. Не трябва да имаме фобия от планирането като процес що се отнася частния бизнес. Много частни фирми го практикуват това".

Радио ВИДИН: Демократичното обединение, което се превърна в коалиция, как ще се представи на предстоящите избори? Видно е, че загуби част от подкрепата, която имаше, при това - напълно резонно.

"Те, както останалите партии, вървят към затваряне в рамките на естественото им ядро. Предполагам, че общо взето ще повторят резултата си. Не мисля, че ще има вече големи отливи на гласове. Това, което виждам, е че те сякаш не са си взели поука от това, което се случи с тях. Продължават да не чуват онези обществени маси, които имат симпатии към тях, но нямат съответно привързаността да бъдат част от твърдото ядро, т.е. не разширяват по никакъв начин числото на симпатизантите си".

Радио ВИДИН: Наблюдавайки последните предизборни кампании, мога да кажа, че си личи един страх за разпространение на идеи. Експертите твърдят, че това е от умората, от натрупването на чести избори. Не мисля така обаче. Не е, защото често ходим до урните. По-скоро формациите загубиха този рефлекс да искат да управляват, да могат да го правят, да се развиват. Развитието идва, когато излезеш извън това ядро на 10 човека, които те харесват, и се опитваш да "продадеш", да популяризираш политики.

"Тук идваме и до момента, че конкретно тази част от политическия сектор има огромна трудност да "продаде", както казвате Вие, своите идеи. Не толкова защото не са способни да го направят, а поради причината, че тези идеи са много далеч от обикновения човек у нас. Като изключим каузата за съдебната система и корупцията, която може да бъде разбрана и да бъде приета от много хора присърце, то останалата част от нещата, които ги вълнуват, са по-скоро свързани с процесите в Западния свят, със Западна Европа... а те нямат релевантност към нашите проблеми. Оттам идва наименованието, с което ги наричат някои - жълтопаветници".

Радио ВИДИН: Колкото и да си говорим как стоят на теория нещата, на предстоящите избори има огромен Х-фактор: ДПС. В момента никой не може да каже какво и как ще получат като подкрепа от Движението, дори как ще се явят на изборите след 2 месеца. Резултатът на ДПС по принцип е много важен.

"Важен е несъмнено, но ДПС беше по-важна, докато беше единна. Така можеше да предложи голяма електорална подкрепа и съответно да влияе върху политическия процес, върху евентуално правителство, докато ДПС като раздробена партия, която запазва броя депутати, но ги дели на две парламентарни групи - ДПС тире и ДПС число, да ги наречем така хипотетично... просто ще се превърне в поредната хипотетична сила от ранга на Величие и ИТН, която освен да жужи - няма да има никаква тежест. Това пък евентуално ще даде малко въздух на другите политически сили. И те обаче трябва да са склонни да се адаптират към променящата се ситуация".

Радио ВИДИН: Как да гледаме на този сблъсък между Пеевски и Доган?

"Предвид факта, че Пеевски успява да обедини срещу себе си всички от президента, през ПП-ДБ, та до ГЕРБ и малките партии... това показва, че той е истинският антисистемен играч. Той е човекът, който може да разруши системата".

Радио ВИДИН: Има ли шанс третият мандат да излъчи описвания от ИТН експертен кабинет?

"Не, няма никакъв такъв шанс. Казвам го директно. Това е извън всякакъв разумен анализ. Докато има много неизвестни, точно хипотезата за експертен кабинет звучи смешно. Трябва да спрат да говорят с подобен език, който просто се опитва да уцели избирателя. Вместо експертен кабинет - искаме политически кабинет и търсим политически кабинет, който има ясни цели поне що се отнася до основните приоритети във външен и вътрешен план. Един експертен кабинет няма такъв капацитет и няма как да го реализира".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00