Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Снимка: Радио Видин


Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в "Земята, която ни храни" отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов, представител на Софийската стокова борса в Монтана. 

Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се движи от 500 до 700 кг. за декар в различните региони. Цената на пшеницата не надхвърля 350 лева за тон, и то за качественото зърно, каза Борис Ангелов, представител на Софийската стокова борса в Монтана:

"Като добиви са добри, качеството е сравнително добро, хектолитровото число е високо, но другите качествени показатели но по някои показатели - глутен и протеин са по-умерени... Цената на пшеницата се движи около 300 лева- до 350, в зависимост от качеството...Това е нормалната цена, не като онзи период преди година-две и имаше много високи цени. Те бяха предизвикани от други събития... Вътреtният пазар се задоволява с тези цени..."

Според експерта, повече от предишни години са количествата овес и ечемик, той се търгува за 270-280 лева за тон, а основният пазар на българското зърно е в съседна Гърция. Около 800 лева за тон е цената на рапицата, тя е основно за вътрешния пазар. Търговците търсят качествено зърно, но обръщат внимание и на мястото, от което купуват, заради транспортните разходи, посочва Борис Ангелов:

"За да се извозва за морето или Гърция, зависи от разстоянието, на което се купува... Заради строителството на пътищата, има заобикаляне и се увеличава разстоянието. Това дава отражение върху интереса на този, който изнася, а и цената не може да бъде конкурентна при повече транспортни разподи... Нашия район е далече от морето, транспорта влияе". 

За зърнопроизводителите от Северозапада износът по море не е вариант, заради оскъпяването на продукцията. Алтернатива е река Дунав:  

"На Дунав се товари пшеница, но за по-близките и количествата не са толкова големи. Дунав трябва да може да поеме този товар..."

Именно по Дунав до момента са изнесени стотина хиляди тона от общото количество, предназначено за Европа От близо  700 хиляди тона изнесено българско зърно, стотина хиляди тона, предназначени за Европа, са изнесени по Дунав. Въпреки износа, зърно за вътрешно потребление има достатъчно, категоричен е  Борис Ангелов, защото потреблението у нас е между 1 и 2 милиона тона. 

Заради сушата по-ниски ще са добивите от пролетници, а цените няма да са по-различни от миналогодишните- около 300 лева за царевица, за слънчоглед- между 700 и 800 лева, но всичко зависи от количеството и качеството. В страната има остатъчни количества зърно- около милион и половина тона пшеница, а според експерта някои от земеделците умишлено го задържат, в очакване на по-добри цени. 

"...Търговията върви, има търсене при определени нива, цената ще върви надолу, но някои търсят по-високи цени... Всеки земеделец преценява дали да продава, но пазарът диктува ситуацията", казва още Борис Ангелов.  

Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 8 септември 2024 година

Днес е Малка Богородица . По народно му така се нарича празника, в който православната църква почита Рождението на Дева Мария. Още за посланията на радост и надежда, които носи този значим ден от църковния календар е репортажът на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова. Казват, че за да опознаеш дадено място, трябва не само да го..

публикувано на 08.09.24 в 13:25

Любовта, разкрита чрез Кръста Христов преодолява силата на греха

Днес е Единадесета неделя след Петдесетница - Неделя преди Въздвижение, в която Православната църква отбелязва Рождеството на Пресвета Богородица. "Днес ние слушаме такива думи от Евангелието от Иоана: "Защото Бог не проводи Сина Си на света, за да съди света, за да бъде светът спасен чрез Него". Тези думи ни помагат да разберем..

публикувано на 08.09.24 в 08:00

В Ново село откриха Център за превенция към местна комисия

Център за превенция и консултации е създаден към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) в община Ново село. Осигурява специализирана консултативно терапевтична работа с деца и юноши, чието поведение се определя като негативистично и предизвикателно и води да затруднения в социалното и..

публикувано на 06.09.24 в 19:12

"Бягай с усмивка" стартира за четвърти път

Във Врачанския Балкан за четвърта поредна година ще се проведе благотворителното състезание "Бягай с усмивка". Всички събрани приходи ще бъдат преведени на Асоциация "Лицеви аномалии", която обединява родители и специалисти в една цел - да се осигури най-доброто лечение и подкрепа на засегнатите деца. Състезанието ще е на 7 септември. Стартът ще..

публикувано на 06.09.24 в 18:22

За празника на Чипровци връчиха почетно звание

Известеният онколог  проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на Чипровци . В книгата на общинския съвет професорът написа: За Отечеството с вяра ! В деня на Съединението 6 септември е празникът на Чипровци. На входа на града бе открит бюст-паметник на Васил Левски, дарен от проф. Гаврилов Проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на..

публикувано на 06.09.24 в 17:26

За съдбата на Скърбящия воин, пред който във Видин се прекланят в Деня на Съединението

В Деня на Съединението във Видин отдават почит пред Паметник на скърбящия воин. Посветен е на загиналите в Сръбско-българската война. За монумента, английският журналист Берлайн казва, че в просветена няма такъв . Композицията изобразява воин, който, вместо да ликува заради победата, тъжи за жертвите. Дълга и героична е съдбата на..

обновено на 06.09.24 в 16:46

Във Видин честваха Съединението пред Паметника на скърбящия воин

На 6 септември отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Във Видин честването по традиция се състоя пред Паметника на скърбящия воин, издигнат в знак на признателност към отдалите живота си в Сръбско-българската война, избухнала в защита на Съединението.  Събира ни бележита дата в историята на България,..

публикувано на 06.09.24 в 13:20