Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога децата започват да изпитват срам от голотата?

Снимка: Ани Петрова

На каква възраст децата започват да изпитват срам от голотата  - това е важна и специфична тема, особено за родителите, тъй като те трябва да са наясно с това как да засягат такива деликатни въпроси и да отговарят на неудобните въпроси на децата по един адекватен и спокоен начин. Ето какво е мнението по темата на психолога Лидия Николова:

"Може би първите моменти, в които срамът става част от живота на едно дете е между една и три години, когато започват първите стъпки в изграждането на автономия - в това да контролирам тялото си, да контролирам поведението си, да се съобразявам с общоприетите норми и правила, които изискват от мен възрастните, които ме отглеждат и възпитават. Това са първите ходения до тоалетната, махането на памперса. Това са и първите моменти на опознаването на тялото на едно дете..."

Изключителна важна задача на родителя е да помогне за това детето да се чувства комфортно с тялото си и да дискутират  внимателно темите табу от ранна възраст, осигурявайки спокойствие на детето да сподели своите притеснения и въпроси, без да бъде осъждано и порицавано. Тук неизменно възниква въпросът за защитата на личните граници:

"Правилният подход, за който говорим е точно обяснението - да, нашето тяло има отделни части, хубаво е интимните части да бъдат наричани с книжовните им имена... Сигурна съм, че всеки изпитва напрежение и някакъв вид личен срам, когато стане въпрос тази тема. Добре е просто да не бъде предавано това на детето..."

За родителите, които имат деца и от двата пола, може би изниква въпросът има ли разлика в това как момиченцата и как момченцата изразяват и преживяват срама от голотата:

"Вероятно е свързано повече с начина, по който изглежда тялото... Ако трябва да покажем на детето си как момичетата и момчетата са различни, има подходяща литература за това, с подходящ картинен материал, защото всъщност и след двегодишна възраст, три, някои хора имат спомени от тази ранна възраст, а може и емоционално да са запомнили някакви елементи..."

В заключение може да кажем, че това е тема, към която ние, родителите, не трябва да изпитваме срам - напротив, трябва да разговаряме с децата си, за да могат те самите да се чувстват по-спокойни. Както за много други неща и в този случай ключът се крие в любящия подход и разбирането. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Господ влага в сърцето на всеки един Своето животворящо слово

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение – на светите Отци от Седмия вселенски събор , която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове.       "Който има уши..

публикувано на 13.10.24 в 08:00

Забавен ВиК ремонт затруднява движението пред Здравната каса във Видин

Повече от година част от булевард "Панония" във Видин е в разкопки, заради ВиК ремонт. Затруднено е движението , тъй като в края на надлеза по булеварда, в посока към здравната каса, преминаването на автомобили е отклонено. В края септември в декларация общински съветници настояха държавата, по-специално Министерството на регионалното развитие..

публикувано на 11.10.24 в 17:01

Магията на амигуруми - как една майка съчетава творчество и професия

Днес имаме удоволствието да ви запознаем с една вдъхновяваща видинчанка, която открива новата си страст по време на майчинството. Симона Пламенова е намерила време да развие истинско изкуство - плетене на играчки. И не какви да е играчки, а тези сладки творения, наречени амигуруми . Амигуруми е не просто плетене на една кука, а японско..

публикувано на 11.10.24 в 16:30

Латино школа във Видин открива група за начинаещи

Латино вълната продължава да залива Видин . Ако преди няколко месеца ви запознахме с Аманда Йорданова и нейната латино школа  " Аmantina Dance Group " , то днес можем да ви кажем, че школата не само че процъфтява, но дори ще открие нова група за начинаещи . Аманда явно знае как да вдъхне латино страст в сърцата на видинчани, защото..

публикувано на 11.10.24 в 16:15

"Великите личности – възход и падение" - книга на немския писател Пат Лауер

"Богатите също плачат" казват хората и немският писател Пат Лауер в своята книга „Великите личности – възход и падение“ се заема да докаже правдивостта в тези думи. В книгата си той разказва историите на пъстра подборка от велики и известни неудачници, губещи или просто хора, дръзнали да заложат всичко и проиграли себе си на рулетката на..

публикувано на 11.10.24 в 12:00

Звезден концерт във Враца - пианистката Донка Ангъчева и диригентът Росен Гергов

Пригответе се за едно наистина вълнуващо музикално преживяване днес във Враца, защото пристигат две музикални звезди директно от Виена - пианистката Донка Ангъчева и известният диригент Росен Гергов , родом от Враца. Те ще застанат пред публиката заедно със Симфониета-Враца в рамките на "Месеца на клавишите" . За пръв път Донка..

публикувано на 11.10.24 в 12:00

Зърнопроизводител: Ниските добиви ще смъкнат рентите

Отпуснатите от правителството 200 млн. лв. обезщетение от т.нар. "украинска помощ" вече са по сметките на земеделците. На среща с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и със земеделския министър Георги Тахов гилдията поиска писмени гаранции за възможностите и сроковете за изплащане на останалите 125 млн. лв. от договорените средства...

публикувано на 10.10.24 в 16:00