Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Замърсена вода тече от чешмите на четири села в община Чипровци

Снимка: Радио ВИДИН

Замърсена вода тече от чешмите на четири села в община Чипровци. Пробите на хигиенната инспекция показали наличието на ешерихия коли и коли форми.

В четири от 14-те водни проби от централно водоснабдяване са показали наличието на ешерихия коли и коли форми. Тестовете на водите са направени на територията на населени места в общините Монтана, Берковица, Чипровци и Бойчиновци, за периода 16-31 юли. 

По Наредба №9 за качеството на водата за питейно-битови нужди не отговарят водните проби взети от селата Челюсница, Превала, Горна Лука и Митровци. 

Последните две са на воден режим. 

Замърсената вода може да доведе до стомашно-чревни проблеми. 

Нередовно и некачествено обеззаразяване на водата е една от причините за допуснатото заразяване. 

Отговорниците за дезинфекцията на водата в четирите села са глобени. 

През отчетния период в РЗИ са направени изследвания на 14 водни проби взети от басейни в Монтанско и три от минерални източните. Не са констатирани отклонения от стандартите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Превишената скорост - причина за ПТП-тата в област Монтана

Превишена скорост е причината за настъпилите от началото на годината 111 тежки пътно-транспортни произшествия на територията на област Монтана.  До края на седмицата е в ход спецакция за контрол на скоростните режими на движение по пътищата. За 16 тежки катастрофи на месец, станали по пътищата на област Монтана от началото на годината, причината е..

публикувано на 06.08.24 в 08:18

Започва АНТИСПИН кампания в Монтана

Информационна антиспин кампания за повишаване информираността сред жителите на Монтана започва днес с безплатно и анонимно тестване. Представители на хигиенната инспекция започват кампанията си от басейн край Монтана. От 10:30 до 12:30 часа всеки желаещ ще може да се изследва безплатно и анонимно за СПИН. Утре информационна кампания ще има на..

публикувано на 06.08.24 в 08:11

Отбелязваме Преображение Господне

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне.  Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос.  Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима свои ученици. "Господ се преобразява във слава пред трима от своите апостоли - Петър, Яков и..

публикувано на 06.08.24 в 07:48

Села във Видинско остават без ток временно

Електрозахранването в селата Бело поле, Белоптичене, Гюргич, Дражинци, Плешивец, Роглец, Ружинци и Черно поле в община Ружинци и село Орешец в община Димово ще бъде прекъснато за периода от 07:00 ч. до 11:00 ч днес, съобщават от Електрохолд България. Причината е реконструкция на електропровод, захранващ подстанция "Белоградчик", която ще се извърши..

обновено на 06.08.24 в 07:43

Снимката на 5 август 2024 година

Над 2000 жители в населени места в област Монтана са на  воден режим . Продължителното засушаване наложи ограничение във водоподаването. Не се изключва в следващите дни и други селища да минат на режим. Спокойна е пожарната ситуация в област Видин, отчетоха на работна среща  във връзка с опасността от възникването на пожари в региона. Това..

публикувано на 05.08.24 в 18:00

Прокуратурата разследва опит за убийство във Вършец

Окръжна прокуратура - Монтана ръководи разследване по дело за опит за умишлено убийство и причиняване на телесни повреди във Вършец с трима пострадали. В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на 43-годишен мъж. Той е обвинен, че е нападнал 41-годишна жена в дома ѝ на ул. „Липа“ в града, като ѝ нанесъл прободни рани..

публикувано на 05.08.24 в 16:34

Здравната инспекция във Видин прави безплатни тестове за ХИВ

Националната лятна АНТИСПИН кампания започва от днес, 5 август и ще продължи до края на месеца. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин обявява „Седмица на отворените врати“ до 12 август, през която всеки желаещ може да провери своя ХИВ статус анонимно и безплатно в имунизационния кабинет на ет. 3, ст. 41-ва в сградата на институцията...

публикувано на 05.08.24 в 15:39