Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Преображение Господне

Снимка: pravoslavieto.com
С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне. 

Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос. 

Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима свои ученици.

"Господ се преобразява във слава пред трима от своите апостоли - Петър, Яков и Йоан, на планината Тавор. Целият Се появява в светлина и беседва с двамата старозаветни пророци Мойсей и Илия. Прави го, за да затвърди вярата на своите ученици за това, че той е Господ и Спасител. Прави го чрез тях да укрепи вярата на целия човешки род. По този начин всички да очакват както Възкресение от мъртвите, така и да бъдат изпълнени с тази духовна светлина", разказа Врачанският митрополит Григорий.

По стара църковна традиция на Преображение се освещава и вкусва първото грозде.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кола блъсна пешеходка във Враца

Лек автомобил е блъснал  54-годишна жена  на пешеходна пътека във Враца . Инцидентът е станал вчера, 5 август,  на бул. “Втори юни“,  около 11:15 часа.  Пробите за алкохол и наркотични вещества на шофьора са отрицателни. Пешеходката е настанена за лечение в болницата във Враца. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 06.08.24 в 10:07

Превишената скорост - причина за ПТП-тата в област Монтана

Превишена скорост е причината за настъпилите от началото на годината 111 тежки пътно-транспортни произшествия на територията на област Монтана.  До края на седмицата е в ход спецакция за контрол на скоростните режими на движение по пътищата. За 16 тежки катастрофи на месец, станали по пътищата на област Монтана от началото на годината, причината е..

публикувано на 06.08.24 в 08:18

Започва АНТИСПИН кампания в Монтана

Информационна антиспин кампания за повишаване информираността сред жителите на Монтана започва днес с безплатно и анонимно тестване. Представители на хигиенната инспекция започват кампанията си от басейн край Монтана. От 10:30 до 12:30 часа всеки желаещ ще може да се изследва безплатно и анонимно за СПИН. Утре информационна кампания ще има на..

публикувано на 06.08.24 в 08:11

Села във Видинско остават без ток временно

Електрозахранването в селата Бело поле, Белоптичене, Гюргич, Дражинци, Плешивец, Роглец, Ружинци и Черно поле в община Ружинци и село Орешец в община Димово ще бъде прекъснато за периода от 07:00 ч. до 11:00 ч днес, съобщават от Електрохолд България. Причината е реконструкция на електропровод, захранващ подстанция "Белоградчик", която ще се извърши..

обновено на 06.08.24 в 07:43

Замърсена вода тече от чешмите в чипровски села

Замърсена вода тече от чешмите на четири села в община Чипровци. Пробите на здравната инспекция показали наличието на ешерихия коли и коли форми. В четири от 14-те водни проби от централно водоснабдяване са показали наличието на ешерихия коли и коли форми. Тестовете на водите са направени на територията на населени места в общините Монтана,..

публикувано на 06.08.24 в 07:25

Снимката на 5 август 2024 година

Над 2000 жители в населени места в област Монтана са на  воден режим . Продължителното засушаване наложи ограничение във водоподаването. Не се изключва в следващите дни и други селища да минат на режим. Спокойна е пожарната ситуация в област Видин, отчетоха на работна среща  във връзка с опасността от възникването на пожари в региона. Това..

публикувано на 05.08.24 в 18:00

Прокуратурата разследва опит за убийство във Вършец

Окръжна прокуратура - Монтана ръководи разследване по дело за опит за умишлено убийство и причиняване на телесни повреди във Вършец с трима пострадали. В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на 43-годишен мъж. Той е обвинен, че е нападнал 41-годишна жена в дома ѝ на ул. „Липа“ в града, като ѝ нанесъл прободни рани..

публикувано на 05.08.24 в 16:34