Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Снимка: Радио ВИДИН

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - днес, 9 август и утре. Тази вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин оперна певица Габриела Георгиева. Заедно с нея на сцената ще излязат Даниел Дамянов, Виолета Радомирска и Станислава Момекова. Утре в ролята на Медея ще се превъплъти Лилия Кехайова. Тя ще пее заедно с Даниел Острецов, който ще бъде в ролята на Язон. Даниела Василева и Цвета Сарамбелиева ще изиграят Глауче и Нерис. 

За Лилия Кехайова операта от Луиджи Керубини е много красива, а ролята на Медея - сбъдната мечта. 

"Медея" е наистина една моя сбъдната мечта. Познавам операта, чисто музикално, разбира се, много преди Софийската опера и балет да реши да я поставя. Отпреди повече от 10 години случайно, от интерес се запознах с тази опера. Бях в Италия, намерих записа, този знаков запис на Мария Калас, която всъщност прави тази роля много известна. Запознах се с операта, хареса ми и наистина си мечтаех да я изпея. Когато разбрах, че моят театър ще я постави, бях изключително щастлива."

Сцената сред Белоградчишките скали е една от най-вълшебните, смята Лилия Кехайова. Според нея природният феномен ще направи още по-вълнуващ и завладяващ оперния спектакъл. 

"Нашата опера, Софийската опера и балет, има традиция всяко лято да представя своите спектакли на много красиви и атрактивни открити сцени. Според мен една от най-вълшебните, ако мога така да я нарека, е тази на Белоградчишките скали. Аз миналата година имах щастлив дебют там в операта "Набуко" в ролята на Абигаиле. Много ми хареса да пея там и прекрасно е, че можем пак да видим тези Белоградчишки скали, като естествен декор за "Медея", защото страхотно допълват античната атмосфера на сюжета и е магическо и за изпълнителите, и за публиката на този фон да чуят тази древногръцка драма."

Началото на спектаклите е от 20:00 часа, на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да подготвим есенно-зимния си гардероб - съвети за комфорт и стил

Днес в "Модни лабиринти " ще си говорим за подготовката на гардероба за студените месеци , защото тя е ключова за усещането на комфорт и стил през есента и зимата. За много хора това може да се окаже предизвикателство, защото трябва да се балансира между практичност и естетика. Въпреки това, с правилен подход, може да изградим гардероб,..

публикувано на 14.10.24 в 16:30

Виктория Асенова - VikA: Грижете се за своята усмивка

Младата певица Виктория Асенова - VikA , която наскоро представи втория си сингъл "Gimmme love", гостува в "Час при зъболекаря" , за да сподели своята философия за здрави зъби и красива усмивка. Изпълнителката, която е родом от Видин , си спомни и за първото си посещение в зъболекарския кабинет.  "От моя опит със зъболекари знам, че не са чак..

публикувано на 14.10.24 в 16:25

Сибел Мартинова от Видин влиза в книгата "Тя - какво ще готви" с още 20 изявени българки

Преди известно време ви срещнахме със Сибел Мартинова от Видин, която е професионален готвач, сладкар и пекар . Още тогава тя ни сподели за проект, в който ще участва, но решихме да изчакаме докато той не се осъществи. Днес проектът е факт! Сибел е една от избраните двадесет и една българки - готвачи, сладкари, шоколатиери, диетолози,..

публикувано на 14.10.24 в 16:00

След години чакане: Жители на Видин ще получат достъп до улица

В началото на месец юли ви разказахме за казуса с няколко жилищни блока във Видин, които на практика нямат осигурен достъп до улица . Живущите на ул. "Бдин" №20 споделиха за сериозния проблем - въпреки че официално адресът им е на тази улица, всъщност жилищната им сграда няма излаз нито на "Бдин", нито на която и да е друга улица...

публикувано на 14.10.24 в 15:15

Коя е реалистичната дата за приемането на еврото?

През декември да бъде покрит и последният критерий за присъединяване към Еврозоната очакват от Министерството на финансите - този за инфлацията. На 5 октомври Людмила Петкова , служебен вицепремиер и ресорен министър, обяви че в двуседмичен срок след постигането му България ще поиска нова оценка. "Очакваме в края на ноември или най-късно..

публикувано на 14.10.24 в 13:53

„Музикална зона“- Елен Сегара: Да сбъднеш детската си мечта

  Ще ви разкажа историята на френската певица Елен Сегара, която сбъдва детската си мечта да изпее в дует с Жо Дасен неговите най- ярки хитове. Дуетът е виртуален, но всичко в живота на певицата я насочва към този албум. Заглавието му е „Ако не съществуваше“ по едноименната песен на Жо Дасен. Проектът предизвиква огромен интерес във Франция с..

публикувано на 14.10.24 в 09:00

Господ влага в сърцето на всеки един Своето животворящо слово

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение – на светите Отци от Седмия вселенски събор , която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове.       "Който има уши..

публикувано на 13.10.24 в 08:00