Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на село Периловец искат редовна профилактика от Енергото

Снимка: Радио ВИДИН

Пожар преди седмица засегна четири имота в село Периоловец, община Бойница. Горели са стопански постройки, като напълно са унищожени хамбар и плевня. Местните твърдят, че пожарът е тръгнал от скъсана електрическа жица и настояват малкото селце да бъде включено в графика на енергоснабдителната компания за извършване на профилактика. Подготвят и сигнал до фирмата, обясни Радослав Треилов, който администрира интернет страницата на селото.

"На 29 юли, между 14:30 и 15:00 часа се възпламенява пожар. Скъсана е електрическа жица, която пада върху суха растителност и веднага се възпламенява. Благодарение на това, че един от жителите в този момент е тръгвал за Видин, вижда, че е започнало да гори, обажда се на хора от селото, веднага се организират, обаждат се на пожарната в Кула. Докато дойде пожарната с кофи с вода отреагират. Вследствие на това са засегнати четири имота, един до друг, от които къщите са спасени, но има изгорели стопански постройки... Това се получава вследствие на това, че трябва да се осъществява една периодична грижа на тези жици, трябва да бъдат опънати, да няма сраснали клони между тях и около тях... Сигнализирахме Енергото. Те дойдоха да окастрят растителността покрай тази жица, сменили са каквото трябва да се смени за отстраняване на конкретния проблем и дотук. Това говорих и с кмета на община Бойница, че не е хубаво да правим половинчати работи, само когато възникне проблем да се реагира, а периодично да се подават сигнали до Енергото, които да включат съответното село в своя график."

Според Радослав Треилов кастренето на клони не е по силите на 80-90-годишни хора, каквито предимно са жителите на Периловец. Освен това, за да се осъществи необходимата профилактика, първо трябва да се спре електричеството в цялото село, поясни той. 

Потърсихме енергоснабдителната фирма, за да разберем и другата гледна точка по проблема. Ето и отговора на компанията:

"На 29 юли 2024 г. в с. Периловец няма скъсан проводник от електроразпределителната мрежа на ЕРМ Запад.
Профилактика на електроенергийните съоръжения в община Бойница, област Видин се изпълнява регулярно, по график и при необходимост. Профилактиката включва подмяна на компрометирани елементи от мрежата и съоръженията, почистване на трафопостове, премахване на висока растителност по трасетата на въздушната електроразпределителна мрежа.
В момента се осъществява профилактика на територията на община Бойница, свързана с почистване на въздушната електроразпределителна мрежа от висока растителност.
Клиентите нямат задължения към провеждането на профилактиката от ЕРМ Запад."

Ако причината за пожара не е скъсана жица, както твърдят хората, надяваме се компетентните институции да установят от какво е породен той и да се предотвратят условията за нови инциденти. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" представят в Берковица

Бурканите за подправки на баба, английски сервиз за чай, старинни дървени столове. Това е само малка част от изложбата "Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" , която ще бъде представена в Берковица . Организаторът Ивелина Младенова освен страстен колекционер e и творец, а винтидж културата неизменно намира отражение..

публикувано на 07.08.24 в 16:06

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена тази седмица на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - на 9-и и 10 август. Първата вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин..

публикувано на 07.08.24 в 14:00
Село Делейна

Видинско село събира подписка заради проблеми с мобилната връзка

Жители на видинското село Делейна събират подписка, след като през последните дни отново останаха без мобилна връзка . Кметът Огнян Тончев обясни, че проблемът е бил за десетина дни, като за последните 8 години това е поредното спиране.  "Проблема ние си го знаем какъв е, но не искат да похарчат някакви пари и да направят сигурна връзка. По..

публикувано на 07.08.24 в 13:19
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49