Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 август 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години.


Над 10 институции обсъдиха как да се облекчи тежкотоварния трафик в страната. Инициативата е на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Представителите на МВР уточниха, че с 30% се е увеличил трафикът през граничните пунктове при Видин и Русе и само от началото на годината оттам са преминали над 1 200 000 камиона. За по-бързото преминаване в участъците на ремонт и строителство на пътищата в страната, фирмите от транспортния бранш поискаха да има полицейски екипи на обходните пътища, за да се избегне напрежение с жителите на населените места. От Агенция „Пътна инфраструктура“ посочиха, че се обмислят стъпки да се работи по строителните обекти през нощта, за да се изпълняват по-бързо пътните проекти. С представители на румънското посолство е обсъдено искането на транспортните фирми за разделяне на потока на камиони от Европейския съюз и трети страни, каза министър Гвоздейков.


Скоро Враца ще се превърне в първата община не само в България, но и на Балканите, с напълно модерен и екологичен градски транспорт. В рамките на одобрения проект по Плана за възстановяване градът ще разполага с 6 новопроизведени електробуси, съобщиха от общинската управа.


Седем проекта за над 800 000 лева осигуряват услуги и работни места за хора в неравностойно положение в област Видин, съобщиха от Областния информационен център. Финансирането е от Програмата за развитие на човешките ресурси. Дейностите ще продължат 18 месеца. Те са насочени към насърчаване на социалното включване и интегриране в обществото на общо 285 представители на уязвимите групи. Те ще получат подкрепа за комуникация с институции и работодатели, обучения за професионална квалификация и ключови компетентности, психологическо подпомагане и трудово посредничество. Поне 10% от представителите на целевата група трябва да имат сключен договор за наемане на работа или да са самонаети по време или след края на проекта.


Проверка на Сметната палата е установила, че от бюджета на Община Козлодуй са похарчени 50 000 лева за козметични процедури, бельо, козметика и други стоки и услуги, които не са свързани с дейността и функцията на местната управа. В одитния доклад е посочено, че кметът Маринела Николова е възстановила неправомерно изразходваните средства. 


 Дезинфекция за автомобили е въведена на трите гранични пункта в област Видин, стана ясно по време на заседание на Областната епизоотична комисия за обсъждане на мерки срещу разпространението на чума по дребните преживни животни. На територията на страната няма регистриран случай на заболяването, информираха от Областната дирекция по безопасност на храните.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) приема сигнали на денонощен телефон 0 700 122 99 за нарушение на мерките срещу навлизането на чума по дребните преживни животни в България. На телефона се приемат жалби и сигнали за нерегламентиран внос, придвижвания и продажби на живи животни. В спешен порядък същите ще бъдат проверявани от компетентните власти, с налагане на санкции при установени нарушения, съобщават от БАБХ.


Административната сграда на областната администрация във Враца, която се намира в центъра на града, отново разполага с рампа с работещ електрически механизъм, предназначен за хора с увреждания. Инициативата за пускането е на областния управител Николай Николов, който осигури монтажа на платформата.


Родиха се първите две бебета, заченати инвитро с финансовата подкрепа на Община Мездра по Програмата за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми. Финансовата помощ, отпусната на родителите на новородените близнаци, е в размер на 3 500 лв.


Кмет, общински съветници и представител на неправителствена организация в Монтана дариха средства на пострадали от пожар. Огънят унищожи част от покрива на жилищен блок в квартал „Изгрев“.


Православен център за лечение на зависими „Свето Успение Богородично“ се очаква да бъде открит през септември във Видин. Той е създаден по инициатива на Българския патриарх Даниил, Видинската митрополия и фондация „Социално развитие и култура“. 


На 12 август за периода от 07:00 ч. до 11:00 ч. ще бъде преустановено електрозахранването заради ремонт в населени места на територията на община Белоградчик - град Белоградчик, селата Боровица, Граничак, Дъбравка, Извос, Крачимир, Праужда, Пролазница, Салаш, Пешина махала, Куцарова махала, Стакевци и Чифлик, както и в махала Фалковец на село Яньовец в община Димово и село Търговище в община Чупрене.


Видинският панаир ще започне на 23 август и ще продължи до 31 август. Подготовката за традиционното изложение вече е в ход, съобщават от Община Видин. 


Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие.


На 17 август в пещера Магура край Белоградчик спектакъл ще потопи зрителите в света на древните траки и мегалитната цивилизация по нашите земи. "Възкресението на Евридика" е музикално-драматургично сценично произведение, в което зрителите могат да се потопят и да съпреживеят митичния разказ за Орфей и Евридика.


Корнелия Иванова от видинското село Старопатица се класира на второ място в националния певчески конкурс „Старите песни на нов глас“. Изпълнителката се отличи в категория "Трета възрастова група над 25 години".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пострадали от пожар в Монтана получиха дарение

Кмет, общински съветници и представител на неправителствена организация в Монтана дариха средства на пострадали от пожар . Огънят унищожи част от покрива на жилищен блок в квартал „Изгрев“. Общо 2400 лева лични средства дариха на живущите в квартал „Изгрев“, блок № 6, вход „А“ в Монтана. През миналия месец огънят унищожи част от..

публикувано на 08.08.24 в 16:41

Родиха се първите две бебета по инвитро програмата на Община Мездра

Родиха се първите две бебета , заченати инвитро с финансовата подкрепа на Община Мездра по Програмата за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми. Финансовата помощ, отпусната на родителите на новородените близнаци, е в размер на 3 500 лв., съобщиха от Дирекция „Социални..

публикувано на 08.08.24 в 15:45

Ремонт ще прекъсне временно тока в населени места в област Видин

На 12 август за периода от 07:00 ч. до 11:00 ч. ще бъде преустановено електрозахранването заради ремонт в населени места на територията на община Белоградчик - град Белоградчик, селата Боровица, Граничак, Дъбравка, Извос, Крачимир, Праужда, Пролазница, Салаш, Пешина махала, Куцарова махала, Стакевци и Чифлик, както и в махала Фалковец на село Яньовец..

публикувано на 08.08.24 в 14:48

Комисия заседава във Видин заради риска от чума по дребните преживни животни

Дезинфекция за автомобили е въведена на трите гранични пункта в област Видин , стана ясно по време на заседание на Областната епизоотична комисия за обсъждане на мерки срещу разпространението на чума по дребните преживни животни . Всички ветеринарни структури са приведени в готовност за реакция. Директорът на Областната ветеринарна служба д-р Адриян..

публикувано на 08.08.24 в 14:35

Започна подготовката за панаира във Видин

Видинският панаир ще започне на 23 август и ще продължи до 31 август. Подготовката за традиционното изложение вече е в ход, съобщават от Община Видин. Концертната програма включва популярни български и сръбски изпълнители. Тя е подсигурена от дарители  както и при предишните издания,  посочват от местната управа.   Посетителите ще имат възможност..

публикувано на 08.08.24 в 14:04

Изпълнителка от село Старопатица стана втора на национален певчески конкурс

Корнелия Иванова от видинското село Старопатица  се класира на второ място в националния певчески конкурс „Старите песни на нов глас“ . Изпълнителката се отличи в категория "Трета възрастова група над 25 години". Конкурсът е част от Международния фестивал “Фолклорен извор“, който се проведе в свищовското село Царевец. Корнелия Иванова е с..

публикувано на 08.08.24 в 13:55

Рампа помага на хора с увреждания в областната управа във Враца

Административната сграда на областната администрация във Враца , която се намира в центъра на града, отново разполага с рампа с работещ електрически механизъм, предназначен за хора с увреждания. Инициативата за пускането е изцяло на областния управител Николай Николов, който за кратко време осигури монтажа на платформата и така подходът към..

публикувано на 08.08.24 в 13:00