Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детски площадки във Видин са в лошо състояние

2
Счупени елементи по детските съоръжения има на площадките в центъра на града.
Снимка: Колаж на Радио ВИДИН



Сигнали за изпочупени детски площадки във Видин продължават да постъпват в Радио ВИДИН. Родители негодуват, защото много от местата за игра в града са в лошо състояние поради липсата на редовна поддръжка и обновяване. Износените и повредени съоръжения не са безопасни за децата.


Недостатъчно осветление, неподходящите настилки и липсата на ограждения могат да направят площадките опасни за играещите на тях, особено във вечерните часове.

"Има какво да се желае от детските площадки. Не са почистени, не се поддържат в един добър и хигиеничен вид според мен. Клатушкат се и не са стабилни, ненадежни и опасни... Изобщо не са в добро състояние... Всеки ден сме тук, играем си с малките дечица, но както виждате, в окаяно състояние е и тази площадка, въпреки че е за по-малки дечица. Например пясъчникът може да видите, че е много замърсен, има изпражнения на животни, фасове, всякакви мизерии. Настилката е от доста време, разрушена е, рони се на доста места и децата я взимат и поглъщат от нея, слагат си я в устата. Има няколко пейки, които също са счупени, което е и доста странно, защото все пак малките деца няма как да ги счупят. На самата пързалка също има части, които липсват, но като цяло само пързалката става от цялата площадка, от всичките съоръжения. Нека да минат през колкото се може повече площадки, нека да огледат какво е състоянието, най-вече да обърнат внимание на сигурността и да могат децата да се радват и да си играят спокойно, а и ние също да сме спокойни. Ако може да се сложат някакви заграждения, че да не излизат децата, защото тази площадка е близо до улица, често излизат децата, тичат към колите, в последния момент ги виждаме и е доста опасно... Смятам, че е леко занемарена и леко опасна площадката, защото тези, липсващите детайли, освен че са липсващи, са оставени и пирончета, болтчета и така дечицата, като тичат около тях, има опасност да се наранят. Там, където са изкъртени дървените части около пясъка, си стърчат и децата, знаете, обичат да тичат около това и е възможно да паднат, да се наранят, да се порежат. Като цяло не е много добре поддържана. Докато тук има липсващи детайли, на съседната площадка положението е още по-зле. Направо има изкъртени неща, самата пързалка е счупена, а децата там тичат. Наскоро имаше майка, която се оплака, че детето ѝ е паднало там. Опасността там е доста по-голяма, отколкото тук", казват видинчани.

В лошо състояние е детската площадка в парка между Речна гара и колодрума в града.

В заключение можем да кажем, че детските площадки играят съществена роля в развитието и социализацията на децата. Въпреки че много площадки са в лошо състояние, има решения, които могат да се приложат за подобряване на тяхната безопасност и достъпност. Чрез съвместни усилия от страна на общините, местните общности и неправителствените организации можем да осигурим по-добри условия за игра и развитие на децата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Модата и възрастта: Стилни съвети за всяка житейска фаза

Модата е универсален език, който всеки човек може да използва, за да изрази себе си. Независимо от възрастта, стилът и облеклото могат да отразят личността и жизнените ни фази. В днешното издание на "Модни лабиринти"  ще разгледаме темата как модата се променя и адаптира спрямо различните етапи от живота ни.  Например тийнейджърите често..

публикувано на 12.08.24 в 16:30

Видин се готви за панаир

На 23 август се открива  Видинският панаир . Според съобщението на Общината това издание на изложението ще предложи голямо разнообразие от изделия и хранителни продукти на занаятчии, производители и фирми от България и чужбина, различни демонстрации и дискусии, атракциони и забавления за малки и големи и съпътстваща концертна програма с участието на..

публикувано на 12.08.24 в 14:30

Нов автобус ще обслужва линията Оряхово-София

До края на месеца общинската транспортна фирма в Оряхово ще пусне в движение нов модерен автобус по линията, която свързва крайдунавския град със София. Преди година и половина оряховската управа взе в свои ръце междуградския транспорт, след като районът остана откъснат от другата част на страната, без обществен превоз до областния център във Враца..

публикувано на 12.08.24 в 13:00

Семейство от Кула стана жертва на обир в Унгария

Зорница Лалова от град Кула , заедно със съпруга си, са станали жертва на кражба на парична сума в Унгария . Те пътували за Западна Европа с цел покупка на лек автомобил. Обирът е станал от неизвестни извършители през нощта, буквално за секунди, разказва жената.  "2.30 часа през нощта стана кражбата на петия паркинг. Спряхме малко да..

публикувано на 12.08.24 в 11:09

Чудното в чудесата на Божия Син

В седмата неделя след Петдесетница,  Църквата насочва нашето внимание към безспирните и безгранични Божии милости, благодеянията и чудесата, които Бог ни изпраща и дарява. "Велик е нашият Бог, който твори чудеса; и никога разказите за неговите чудеса нямат свършване. Няма очи, които да са видели всички тези чудеса; нито има език,..

публикувано на 11.08.24 в 08:00

Нова организация в Мездра подкрепя младото поколение в града

Нова младежка организация е сформирана в Мездра . "БУМ" ("Будни Устремени Мездренчани")   е екип от млади и амбициозни хора с различни професии. Един от основатели на "БУМ" е Цветослава Тодорова. Тя живее в китно село близо до град Мездра. Завършила е бакалавър "Книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския..

публикувано на 09.08.24 в 14:35

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - днес, 9 август и утре. Тази вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин оперна певица..

публикувано на 09.08.24 в 11:20