Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Снимка: Радио Видин

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира със задължителна застраховка "Отговорност" на туроператора. Но СOVID-19 кризата показа, че този вид защита не е достатъчно надеждна. Ресорното министерство има готовност да внесе в Министерски съвет предложението за създаване на Гаранционен фонд в туризма. За такъв фонд се говори поне от 15 години, припомни пред БНР Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма. Според нея фондът ще осигури по-силна и по-сигурна защита на потребителските интереси. Той ще има значение и за туроператорите, защото е инструмент, който да помогне не само в състояние на несъстоятелност, но и когато имат финансови затруднения. След като Законът бъде публикуван в държавен вестник, туроператорите ще имат ангажимента да се пререгистрират и да дадат данни какъв вид дейност извършват. Какво ще представлява Туристическият гаранционен фонд? 

В законопроекта, който е подложен на обществено обсъждане, има категория А и категория Б туроператори. Към момента в Националния туристически регистър са вписани малко под 1500. Не е ясно колко са в едната или другата категория, коментира за БНР заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева

"Поне година активно се работи по темата, а тя е всъщност и с дълга история, защото за Туристически гаранционен фонд се говори поне от 15 години. Това, което всъщност е записано в законопроекта изцяло почива на идейната концепция и ние приехме модел на тристълбова защита на интересите на потребителя, която всъщност идея е водеща в това да предложим проектозакон за Туристически гаранционен фонд. Първият стълб е превантивен, вторият стълб е свързан с възможна застраховка, но тя е вече по съдържание по-различна от сега действащата и третият стълб е самият гаранционен фонд."

Ще бъде ли задължително участието в Туристическия гаранционен фонд и това ще отмени ли по някакъв начин застраховката "Отговорност" на туроператора, която действа в момента? 

"Това е така нареченият "втори стълб". Застраховката в този вид, в който я познаваме, няма да остане. Всъщност, ще има възможност за застраховка за финансов риск, която ще бъде наречена "Гаранция за потребителите на туроператорски услуги при несъстоятелност на туроператора". Тя ще бъде възможност за онези туроператори, които всъщност са от категория А, няма да е задължителна, задължително ще бъде участието във фонда. Туроператорът от тази категория ще има възможността да избира дали да има такава застраховка, по която ще влияе на размера на вноската му във фонда, но тя няма да бъде задължителна по начина, по който е задължителна в момента" - поясни за БНР Ирена Георгиева

Според някои представители на туристическия бранш така предложеният гаранционен фонд ще отвори вратите за сивия сектор и съдържа доста неясноти. 

"При нас възникват притеснения от това, че липсват цели глави, особено глава за контрол, което е абсолютно необходимо. След това се формира и нов субект - туроператор Б, който всъщност ще бъде заблуждение на потребителите, защото една позиция бива разделена на две и съответно с две различни дейности" - така коментира готвените реформи Павлина Илиева, председател на обединение "Бъдеще за туризма".

Според Димитрина Горанова, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, създаването на Туристически гаранционен фонд у нас ще бъде изцяло в полза на туроператорите и потребителите на туристически услуги:

"Разбира се, че е в полза на туроператорите и не само, а и за потребителите. От друга страна пък това крие рискове затова, че нито ние, нито Министерството на туризма можем да предвидим финансова оценка, за цената за участие във фонда, което ще се отрази пряко и върху цената на пакетите. Според Европейската директива за пакетни пътувания единствено туроператорите, които продават своите продукти на крайни клиенти трябва да участват в гаранционния фонд или да имат друг вида застраховка, която евентуално да гарантира сигурността на потребителите."

Потърсихме за коментар и туроператор от Северозапада. Ина Тонина е екскурзовод от Чупрене и собственик на туроператорска компания, предлагаща предимно изходящ туризъм:

"Според мен тези фондове са окей, защото застраховките са високи, но според мен е добре да се гарантира, защото никой не е застрахован от всякакви такива неща, които ни се случиха. Пандемията ни даде много ясен знак какво става и това не е нито за първи, нито за последен път. Много туроператори обявяват фалит, случва се нещо, дори извън нас - ето сега немски туроператор обявява фалит. Трябва да получиш отнякъде обезщетение и този фонд функционира съвсем нормално."

Според предлаганите реформи, размерът на вноските за участие в Туристическия гаранционен фонд ще се определя в зависимост от икономическите показатели на туроператора. Ще има и задължителен публичен регистър, като чрез него потребителят ще се ориентира дали конкретен туроператор участва във фонда и по какъв начин. През целия август ще бъдат изслушани мненията на представители на бранша и на всички други заинтересовани страни. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00