Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На празника на Брегово за първи път ще звучи химнът на града

Снимка: Радио ВИДИН

На Успение Богородично в Брегово отбелязнват празника на града.  За 10 часа е насрочено тържествено заседание на Общинския съвет. Почетни грамоти ще бъдат връчени на 48 местни деятели. Същевременно се отбелязват и 50 години от обявянето на Брегово за град, съобщи председателят на Общинския съвет Дориана Йорданова.

"Тържествената сесия по случай 50 години от обявяването на Брегово за град ще се състои при следния дневен ред: първа точка - приветствие по случай 15-ти август, Успение Богородично, празник на град Брегово  и честването на 50 години от обявяването на Брегово за град. Втора точка е удостояването с почетни грамоти на граждани с принос за развитието на град Брегово."

Тържественото заседание ще е пред сградата на общинската администрация. 

"За първи път ще се изпълнява химнът на град Брегово. Ще е с изпълнители на живо. Химнът на град Брегово е гласуван от Олщинския съвет. Той е по текст на Христо Батинков, музика и аранжимент на Иван Кавръков." 

След тържественото заседание на Общинския съвет, ще бъде открита фотоизложбата "От миналото, през настоящето към бъдещето". За празника на града в Брегово е подредена и експозиция с предмети от некропола в село Балей. 

Програмата ще продължи с фолклорния фестивал "Хоро се вие край Тимок". Събитията за годишнината от провъзгласяването на Брегово за град ще са до 18 август. Включени са концерти и светлинни спектакли. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Вършец призовава: "Спри горските пожари!"

От Община Вършец излязоха с призив: "Спри горските пожари!" . От началото на месеца са гасени три големи пожара. Двама огнеборци пострадаха От Община Вършец напомнят, че всеки гражданин носи лична отговорност при използването на открит огън и спазване на правилата за пожарна безопасност. От администрацията призовават за стриктно спазване на..

публикувано на 15.08.24 в 11:00

Храмов празник ще отбележат в Ружинци

Храмов празник на параклиса "Успение на Пресвета Богородица" отбелязват днес, 15 август, в Ружинци . Ще бъде отслужен водосвет за здраве и раздаден курбан, каза кметът Александър Александров . "От години празнуваме Голяма Богородица в параклиса "Успение на Пресвета Богородица" с курбан, със служба на отец Рафаил. Всяка година посетителите са..

публикувано на 15.08.24 в 08:10

Състезание по спортен риболов за незрящи ще се проведе в Монтана

Състезание по спортен риболов за хора с нарушено зрение ще се проведе на язовир "Огоста" на полуостров "Расника", в района на садките, съобщи Ива Петкова, регионален председател на Съюза на слепите в Монтана .  Всеки отбор е съставен от по трима състезатели. "Ще участват 16 отбора от цялата страна, със състезатели, с хора без зрение или с..

публикувано на 15.08.24 в 08:05

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 15.08.24 в 08:00

Врачанският митрополит ще оглави богослуженията за празника на Черепишкия манастир

Днес, 15 август, е един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица . Голяма Богородица е и храмов празник на най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично“ . От 8:30 часа е утренята, последвана от архиерейска света литургия, която ще бъде отслужена от Врачанския..

публикувано на 15.08.24 в 07:50

Отбелязваме Успение Богородично

С тържествени богослужения православната църква отбелязва Успението на Света Богородица.  Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните. Имен ден имат над 180 хиляди българи. Мария остава..

публикувано на 15.08.24 в 07:30

Снимката на 14 август 2024 година

За рекордни приходи от  данъци  през юли съобщават от Община Монтана. Почти 1 милион лева са влезли в хазната. Според кмета Златко Живков, високата събираемост се дължи на непрекъснатия натиск към фирмите и лицата длъжници с годината на данъци към общината.  76 улици в град Монтана са изкърпени, като за целта са платени 360 000 лева от бюджета на..

публикувано на 14.08.24 в 18:05