Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На около 40% е изпълнена пътната отсечка от Видин до Макреш

Снимка: Радио ВИДИН

Един от най-важните инфраструктурни проекти за Видинско през последните години - изграждането на пътната отсечка от Видин до Макреш, част от изграждащия се скоростен път до Ботевград, е изпълнена на близо 40%. Това стана ясно след запитване на Радио ВИДИН към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) относно напредъка на строителни дейности на трасето. Съгласно срока по договора, изпълнението на пътната отсечка трябва да приключи до април 2025 г. Поради някои установени проблеми в процеса на строителството, сред които свлачища и препроектиране на околовръстния път на Видин, се очаква срокът да бъде удължен, допълват от пътната агенция. Ето и въпросите, които отправихме и отговорите от АПИ

На какъв етап е строителството на въпросната отсечка?

Строително-монтажните работи на обекта се изпълняват в съответствие с утвърдения график. Към настоящия момент са изпълнени на 38% от предвидените строителни дейности. 

Информация относно съоръженията, които са планувани да бъдат изградени на този път, какви ще са габаритите на пътя?

На път I-1 предстои реконструкция на десните пътни връзки на двата съществуващи пътни възли, които са при пресичането с път II-12 Видин - Брегово /при км 6/ и при пресичането с път II-14 Видин - Кула /при км 8/. 
Ще бъдат изградени и 3 нови пътни възли. Това са п. в. „Видин“ при км 9 на път I-1 Видин - Монтана; п. в. „Дунавци“ при пресичането с път III-1413 Дунавци - Синаговци /при км 20/ и п. в. „Кула“ при пресичането с път III-141 Кула - Срацимирово /при км 30/.
Предстои да бъдат изградени и редица други съоръжения, като виадукти над река Видбол при 20-и км и при 23-и км и мостове над река Делийска при 11-и км и над река Войнишка при 16-и км. В участъка са проектирани 3 укрепителни стени, 9 подлеза, 8 надлеза, както и площадка за отдих от двете страни на пътя при 16-и км.
Проектът предвижда габарита на пътя от 4-и км до 9-и км да е Г/20, а след 9-и км да e Г/28.

Какви са предизвикателствата, свързани с изграждането на трасето? 
Съществуват редица предизвикателства при изпълнението на строително-монтажните дейности на посочения участък, като едно от основните е, че разширението на пътя в участъка се извършва без отклоняване на трафика, тъй като околовръстният път на град Видин е единствената пътна артерия в посока Дунав мост 2. 
Трасето на участъка се пресича от много инженерни мрежи, като част от тях не са отразени в кадастралната карта, появяват се и нови такива в процеса на работа и това създава затруднения при спазване на графика на планираните дейности.
Хълмистият характер на района между гр. Дунавци и с. Срацимир наложи изграждане на насипи с височина над 15 м и изкопи с дълбочина над 20 м.

В района на село Жеглица, където ще преминава пътят, имаме информация, че има свлачище. То проблем ли е за продължаването на изпълнението на проекта в този район? 

В участъка при 22-ри км е регистрирано активно свлачище с дължина 150 м. Извършени са нужните сондажни работи, както и геоложко проучване, на базата на които е направен проект за укрепване. 

Има ли други участъци, които може да затруднят изпълнението на проекта?

В процеса на изпълнение на обекта, по искане на община Видин, се наложи препроектиране на околовръстния път на гр. Видин. Препроектирането предвижда възможност за изграждане на локални платна, пътен надлез при пресичането на път I-1 и общински път VID1120 при 7-и км, буферни паркинги за престой, както и изграждане на осветление на пътните възли и на директното трасе. Предстои представяне на новото проектно решение и съответно последващи допълнителни видове строително - монтажни работи. 
При изпълнение на строително - монтажните работи възниква необходимостта от предприемане на неотложни действия по укрепване на новопоявили се свлачища в участъка между 17-и км и 18-и км. В тази връзка се очаква „Геозащита Плевен“ ЕООД, гр. Плевен да извърши подробен оглед и да предостави становище с експертна оценка за геодинамичното състояние на засегнатите участъци и препоръки за последващи действия, както и да отрази съответната информация в Регистъра на свлачищните райони.
По време на изпълнение на обекта се активира и старо свлачище в района на 19-и км, за което предстоят допълнителни проектно-проучвателни работи и укрепване на откосите в засегнатия участък. 

Кога се очаква да бъде завършен този етап?

Съгласно срока по договора, изпълнението на обекта трябва да приключи до април 2025 г., но поради установените горецитирани проблеми в процеса на изпълнение, се очаква срокът да бъде удължен.

Видинчани коментират, че очакват скоростният път да облекчи тежкия трафик към Дунав мост 2 и да допринесе за съживяване на икономическата ситуация не само във Видин, а и в целия Северозапад. Допълват, че е важно да бъде изграден в кратки срокове, за да ни изкара от изолацията, в която се намира нашият регион. Изразяват съмнение обаче, че това ще се случи скоро.

"Проточва се, в България всичко се проточва. Уж беше за добро, но по-лошо стана с този мост, който направиха, имам предвид, че много коли, много движение, задръстване, тирове. Предполагам, че ще поеме доста коли по магистралата, като се отвори... Сигурно до 2030 година може и да стане, не съм оптимист, аз съм реалист по принцип. Работят хората, но сигурно си има задръжки други. Понеже аз работя по оня край, минавам всеки ден от там по този участък, да, работи се, но изглежда, че не върви така бързо, както ние искаме... Как да не е важно? Там работи мой внук, кара валяк от Слана бара. Бавно става... Може ли да не е важен този път, то няма откъде да се ходи в София вече. Всичките ги чакаме прекалено много време... При всички случаи пътят ще помогне за развитието на региона... Разбира се, много е важен този път, защото се ускорява трафикът. Важно е не само за нас, а и за съседна Румъния, международен път..."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин ще бъде домакин на Национален мотосъбор

Национален мотосъбор започва утре,16 август, във Видин . Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 15.08.24 в 17:30

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село - първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията..

публикувано на 15.08.24 в 16:31
Ловен парк Видин

Ловното сдружение във Видин търси спонсори, за да възстанови Ловния парк

Ловният парк от години не е стопанисван и в момента е в плачевно състояние, каза Румен Николов - ръководител по лова на Ловно-рибарското сдружение във Видин: "Търсим спонсори, за да може нали да изградиме парка така, както го помниме от младите си години. Всеки от нас е ходил там като дете. Имаше мини зоопарк, имаше си катерушки,..

публикувано на 15.08.24 в 16:23

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, този петък, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с..

публикувано на 15.08.24 в 15:00

В "Музикална зона" на 15 август 2024 слушаме тромпетиста Том Браун

Той е американски джаз инструменталист, изкусен да експонира правдоподобност във всеки музикален стил чрез способността си да общува. Творейки, предлага на аудиторията музикален материал, благодарение на който всеки може да се почувства като у дома си. Успешно съчетава сценичното присъствие с музикалното изкуство, създавайки искрена топла връзка с..

публикувано на 15.08.24 в 09:00

Евридика "възкръсва" в спектакъл в пещера Магурата

Тази събота в пещера Магурата ще се състои интерактивният спектакъл "Възкресението на Евридика" , като той е издържан в жанра Оpera Dei.  Спектакълът е част от Фестивала "Тракийски мистерии 2024" и е постановка на Академия "Орфика", обясни Пламен Иванов , директор на Академията: "Очакваме всички в пещера Магурата, което е едно от..

публикувано на 14.08.24 в 16:32

На приключение с гребна регата ТИД

Участниците в 67-ата международна туристическа гребна регата ТИД пристигнаха във Видин и както винаги в нея има и опитни и по-неопитни гребни туристи. Всички те обаче носят настроение и любов към красивата природа в себе си. Десислава и Ивайло Пенчеви са членове на Клуба по воден туризъм "Воден свят" към Туристическо дружество "Бонония"..

публикувано на 14.08.24 в 14:00