Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се стараем нашето сърце да излъчва само благост и доброта

Намираме се в Осма неделя след Петдесетница, в която си припомняме чудното нахранване на пет хиляди души от Господ Иисус Христос с пет хляба и две риби. Днес отбелязваме и Успението на свети Йоан Рилски Чудотворец.

"В името на Отца и Сина и Светия Дух! Ние винаги, братя и сестри, четем в светото Евангелие за земния живот и делата на нашия Спасител.  И разбира се, твърде много се удивляваме - на Неговата любов, милосърдие и търпение. Трудно ни е да разберем как Човек може да източва от себе си толкова любов. Но ние  знаем, че Христос – това е Източник, Който никога не пресъхва и от Него винаги се излива безкрайно множество благодатна любов към всички хора.

В Евангелието, което ние днес прочетохме, се разказва как по време на проповед около Иисус Христос се събрало голямо количество хора.  Само мъжете били около пет хиляди, а имало още жени с деца и може би те били два пъти повече. И всички тези хора се намирали далеч от своите села и домове, с единствената цел – да чуят благото слово Божие. И разбира се, хората са си хора и им се налага да се нахранят, за да подкрепят своите сили.  И ето апостолът пита Христос да разпусне хората и те да могат да се подкрепят.  Христос казва: "Дайте им вие да ядат" (Лк. 9:13). Апостолите вдигнали ръце и казали, че всичко, което имат са пет хляба и две риби. Христос моли да донесат всичко, което имат. Той по чудесен начин умножава всичко това след молитва и благословение. Апостолите занасят храната на хората и абсолютно всички били нахранени.

Възможно е не всички сред хората да  са слушали с желание и сладост Неговото слово. Навярно имало и такива, които било то с ропот, с възмущение или даже с ненавист да са дошли при Христос. Но Господ нахранва всички и има към всички еднакво отношение. Той излива Своята милост и любов върху най-различни хора: било то добри или зли, раздразнителни или мирни.  И на нас Той дава такова послушание. Всеки трябва да излива това, което в него е добро и благо върху другите хора. Ние живеем в това място на плач и печал, където има много смет и зло, оправдаваме всякакви свои грехове: ненавист, осъждане – всяка своя неправилна постъпка. Но Господ не оправдава нашите грехове. Той казва, че при всеки случай,  при всякакви  обстоятелства трябва да действаме така, както действал Бог. Да, Той можел да не приема действията на хората. Примерно, той не е приемал как живеели фарисеите, законниците и ги упреквал за това. Но когато било необходимо, Той им подавал Своите милост и благост.

Много важно е въпреки злобата, която срещаме, сами да не отвръщаме със зло, а да се стараем да отвръщаме с милост. Понеже, както е казал един светец - злото не се побеждава с думи, когато ние започваме да спорим, да се раздразняваме и осъждаме. Оказва се, че то се бори с мълчание, когато нашето сърце с  търпение със смирение и с любов ражда милост към човека. И ние трябва винаги да се стараем нашето сърце да излъчва само благост и доброта. Амин."

Автор: Протойерей Олег Шабалин

В рубриката "Съвременна Библия" – Олимпиадата във Франция завърши. Остана леко горчивия вкус от организационни неуредици, а най-вече от онова велико шоу при откриването и. Светска Франция не измени на вековния си свободолюбив дух. Но защо е нужно докато се засилваме към свободата, да засилваме и подигравките си с Христос и Християнството? Какво печелим от това?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинчанин обнови баскетболно игрище

В началото на април ви срещнахме с видинчанина  Мартин Цеков , който основа неправителствената организация  "Видин наново" , с амбиция да подобри града и да събуди гражданското общество, правейки смислени проекти, като се надява да вдъхнови положителна промяна и чрез тези инициативи да насърчи растежа, иновациите и обновяването на Видин и..

публикувано на 16.08.24 в 17:30

Европейски средства помагат на хора от уязвими групи да започнат работа

Общо 285 души от област Видин получават подкрепа по процедура „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Изпълняват се седем проекта на фирми и неправителствени организации от областта. Те са за близо 804 000 лева, каза експертът „Комуникация, информация и..

публикувано на 16.08.24 в 16:25

Нов социален център отвори врати в община Ружинци

Нов социален център в Ружинци осигурява подкрепа за деца от общината и техните семейства. Предлага широк спектър от качествени интегрирани социално-здравни услуги за подпомагане и подобряване на живота на местните жители. В продължение на 30 месеца ще се изпълняват поредица от дейности, насочени към подобряване на жизнената среда. Ще се..

публикувано на 16.08.24 в 15:27

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, днес, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с участието..

публикувано на 16.08.24 в 14:00

Учител: Калиграфията има пряко отношение към здравето на детето

Световен ден на калиграфията отбелязваме на 16 август. Както знаем, това е изкуството на красивото писане и представлява изкусно изписване на символи и букви, с акцент върху естетиката, хармонията и баланса на формите. Калиграфията се практикува в много култури и има дълга история, тъй като основно се свързва с религиозни текстове и..

публикувано на 16.08.24 в 13:44

Видин е домакин на Национален мотосъбор

Национален мотосъбор започва днес,16 август, във Видин . Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН Младен..

публикувано на 16.08.24 в 11:00

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село - първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията..

публикувано на 15.08.24 в 16:31