Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Ясен отбеляза храмов празник

2
Снимка: Радио ВИДИН

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица. Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните. 

Храмовия си празник отбелязаха във видинското село Ясен, където е отслужена света литургия. Раздаден е и курбан за здраве. Тази традиция е възобновена, обясни за Радио ВИДИН Десислава Славомирова, секретар на местното читалище:

"Исках да направя нещо ново за селото. Дойде ми идеята да възобновиме курбана за Богородица, тъй като доста години не се правеше този курбан, не знам поради какви причини. Всички единодушно се съгласиха. Всеки дари домашна кокошка, защото курбанът се прави от домашни кокошки. Миналата годна за първа година направихме курбана."

Пожелания за здраве отправи кметът на община Ново село Венислав Ангелов:

"Уважавам всеки един от тях, винаги ще ги уважавам. Аз съм един от тях, няма как да не съм. Ежедневно съм с тях. Здраве и мир на всички в душите да има."

Още за традициите в село Ясен ще научите утре в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Деца в село Моравица научиха за пътя на хляба до трапезата

Деца в мездренското село Моравица гледаха презентация на тема "Пътят на хляба до нашата трапеза" . Проявата е част от летните занимания, организирани от Народно читалище "Светлина 1926" и се проведе в салона на културното средище.  Лектор беше кариерен консултант Ерика Йончовска, която „преведе” децата от нивата до готовия хляб, след което те..

публикувано на 15.08.24 в 14:29

Започва панаирът в Кула

Тази вечер в Кула ще бъде открито 107-ото издание на традиционния панаир. Той ще продължи до 20 август, а за гостите са предвидени концерти на популярни български  изпълнители , лятно кино, изложби и спортни турнири. Панаирът започва  с концерт на група "Хоризонт", а п рограмата включва още: 15.08.2024 г. (Четвъртък)  21.00 часа..

публикувано на 15.08.24 в 14:00

Балонена фиеста ще се състои за четвърти път в Белоградчик

Белоградчик ще бъде домакин на четвъртото издание на  балонената фиеста . Инициативата ще започне на 20 септември и ще привлече рекорден брой хора, желаещи да видят спиращите дъха гледки и да изпитат емоцията на полета с балон, каза в аванс за Радио ВИДИН кметът на община Белоградчик  Боян Минков :  „През месец септември предстои..

публикувано на 15.08.24 в 12:30
РЗИ-Враца

Здравната инспекция във Враца регистрира 10-и случай на сифилис

Десети случай на болен от сифилис от началото на годината са констатирали от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца . Поредният заразен е установен през изминалите 7 дни, личи от бюлетина на здравната инспекция. Сифилисът е заболяване, срещащо се сравнително често и днес. Заразяването става основно по полов път, но съществуват и..

публикувано на 15.08.24 в 12:00

Туристически преход събира участници във Враца

Поканиха на ободряващ преход до пещера Голямата дупка във Враца . Събитието е на 16 август, съобщиха организаторите от Младежки център - Враца. Те очакват желаещите в петъчния ден в 09:00 часа на площад „Христо Ботев“ в града. Туристическият преход е подходящ за начинаещи.  Деца от 9 до 14 години могат да вземат участие, само ако са с..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

Община Вършец призовава: "Спри горските пожари!"

От Община Вършец излязоха с призив: "Спри горските пожари!" . От началото на месеца са гасени три големи пожара. Двама огнеборци пострадаха От Община Вършец напомнят, че всеки гражданин носи лична отговорност при използването на открит огън и спазване на правилата за пожарна безопасност. От администрацията призовават за стриктно спазване на..

публикувано на 15.08.24 в 11:00

На празника на Брегово за първи път ще звучи химнът на града

На Успение Богородично в Брегово отбелязнват празника на града.  За 10 часа е насрочено тържествено заседание на Общинския съвет. Почетни грамоти ще бъдат връчени на 48 местни деятели. Същевременно се отбелязват и 50 години от обявянето на Брегово за град, съобщи председателят на Общинския съвет Дориана Йорданова. "Тържествената сесия по..

публикувано на 15.08.24 в 08:15