Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учител: Калиграфията има пряко отношение към здравето на детето

Снимка: Радио Видин

Световен ден на калиграфията отбелязваме на 16 август. Както знаем, това е изкуството на красивото писане и представлява изкусно изписване на символи и букви, с акцент върху естетиката, хармонията и баланса на формите. Калиграфията се практикува в много култури и има дълга история, тъй като основно се свързва с религиозни текстове и исторически ръкописи. А целта на Световния ден на калиграфията е да повиши осведомеността за това изкуство и да насърчи хората да изразят своята креативност чрез ръкопис. 

Колко важен е красивият и четлив почерк и кога всъщност децата усвояват правилното изписване на буквите ни разказва Вили Миладинова - начален учител в град Видин. Тя обясни точно как учениците в начален курс се учат да изписват буквите, за какво следят и наблюдават, на какво държат най-вече учителите по време на този процес:

"Смея да твърдя, че изисквам, през целия си професионален път, да пишат красиво и четливо... Буквите се изучават по определен ред, а ние, учителите, наблюдаваме и следим най-вече позата на ученика докато пише. Специално аз много държа на захвата на химикалката или молива. Също така, следим специфичната форма на всяка буква, дали е закръглена или заострена, правилна или постоянна, да има разстояние между буквите, най-вече наклона на буквите, тоест ъгъла, по който те се накланят... Ритмичното повторение на елементите, размера на буквите... Следим свързващите елементи, защото те са от съществено значение. Свързаното писане позволява да се пише по-бързо, а скоростта е важна вече и след начален етап... Ръкописът изглежда добре, само когато всяка буква има еднакъв размер и форма..."

А трябва ли в училище да има специален предмет по краснопис, какъвто е имало назад в годините и какво влияние оказват технологиите върху писането и почерка, попитахме Вили Миладинова:

"Калиграфията има пряко отношение към здравето на всяко дете, защото изгражда много от качествата, които са необходими след това за развитието и израстването на детето като едно търпение, като силна воля, като постоянство, смирението, креативността и най-вече и фантазията, и би трябвало да заслужава време и внимание в българския образователен процес, за да извади на показ творческите възможности на всяко дете, и разбира се, да засвидетелства любов към историята на нашия български език..."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нов социален център отвори врати в община Ружинци

Нов социален център в Ружинци осигурява подкрепа за деца от общината и техните семейства. Предлага широк спектър от качествени интегрирани социално-здравни услуги за подпомагане и подобряване на живота на местните жители. В продължение на 30 месеца ще се изпълняват поредица от дейности, насочени към подобряване на жизнената среда. Ще се..

публикувано на 16.08.24 в 15:27

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, днес, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с участието..

публикувано на 16.08.24 в 14:00

Видин е домакин на Национален мотосъбор

Национален мотосъбор започва днес,16 август, във Видин . Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН Младен..

публикувано на 16.08.24 в 11:00

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село - първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията..

публикувано на 15.08.24 в 16:31
Ловен парк Видин

Ловното сдружение във Видин търси спонсори, за да възстанови Ловния парк

Ловният парк от години не е стопанисван и в момента е в плачевно състояние, каза Румен Николов - ръководител по лова на Ловно-рибарското сдружение във Видин: "Търсим спонсори, за да може нали да изградиме парка така, както го помниме от младите си години. Всеки от нас е ходил там като дете. Имаше мини зоопарк, имаше си катерушки,..

публикувано на 15.08.24 в 16:23

На около 40% е изпълнена пътната отсечка от Видин до Макреш

Един от най-важните инфраструктурни проекти за Видинско през последните години - изграждането на пътната отсечка от Видин до Макреш , част от изграждащия се скоростен път до Ботевград ,  е изпълнена на близо 40%. Това стана ясно след запитване на Радио ВИДИН към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) относно напредъка на строителни дейности на..

публикувано на 15.08.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 15 август 2024 слушаме тромпетиста Том Браун

Той е американски джаз инструменталист, изкусен да експонира правдоподобност във всеки музикален стил чрез способността си да общува. Творейки, предлага на аудиторията музикален материал, благодарение на който всеки може да се почувства като у дома си. Успешно съчетава сценичното присъствие с музикалното изкуство, създавайки искрена топла връзка с..

публикувано на 15.08.24 в 09:00