Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски средства помагат на хора от уязвими групи да започнат работа

Седем проекта от област Видин са одобрени по процедурата "Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение"

Снимка: ОИЦ - Видин

Общо 285 души от област Видин получават подкрепа по процедура „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Изпълняват се седем проекта на фирми и неправителствени организации от областта. Те са за близо 804 000 лева, каза експертът „Комуникация, информация и логистика” в Областен информационен център (ОИЦ) - Видин Цветомир Ценков.


„Проектите стартираха през пролетта на настоящата година – април и март и ще продължат 18 месеца, т.е. до ноември, декември месец. Тези проекти са насочени към насърчаване на социалното включване и интегриране в обществото на 40 души за всеки един от проектите, в единия от проектите са 45 души в неравностойно положение, чрез подобряване на достъпа им до пазара на труда с индивидуална и комплексна интегрирана подкрепа, т.е. максимално внимание индивидуално за всеки един от тези хора, които са включени. Това са хора в неравностойно положение на трудовия пазар от една страна, хора с увреждания и представители на малцинствата. Всички те вече получават в рамките на изпълнението на проекта и ще получат подкрепа от мениджър за комуникация с институциите и работодателите от една страна, от друга страна обучения за професионална квалификация и ключови компетентности. Това е особено важно за хората, които са откъснати от пазара на труда - психологическо подпомагане заради социалната изолация, настъпили вследствие на дългото откъсване от трудовия живот и трудово посредничество."


10% от представителите на целевата група, които са участвали в изпълнението на дейностите по проектите, следва да имат сключен договор за наемане на работа или да са самонаети по време или след края на проекта, обясниха от ОИЦ – Видин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинчанин обнови баскетболно игрище

В началото на април ви срещнахме с видинчанина  Мартин Цеков , който основа неправителствената организация  "Видин наново" , с амбиция да подобри града и да събуди гражданското общество, правейки смислени проекти, като се надява да вдъхнови положителна промяна и чрез тези инициативи да насърчи растежа, иновациите и обновяването на Видин и..

публикувано на 16.08.24 в 17:30

Нов социален център отвори врати в община Ружинци

Нов социален център в Ружинци осигурява подкрепа за деца от общината и техните семейства. Предлага широк спектър от качествени интегрирани социално-здравни услуги за подпомагане и подобряване на живота на местните жители. В продължение на 30 месеца ще се изпълняват поредица от дейности, насочени към подобряване на жизнената среда. Ще се..

публикувано на 16.08.24 в 15:27

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, днес, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с участието..

публикувано на 16.08.24 в 14:00

Учител: Калиграфията има пряко отношение към здравето на детето

Световен ден на калиграфията отбелязваме на 16 август. Както знаем, това е изкуството на красивото писане и представлява изкусно изписване на символи и букви, с акцент върху естетиката, хармонията и баланса на формите. Калиграфията се практикува в много култури и има дълга история, тъй като основно се свързва с религиозни текстове и..

публикувано на 16.08.24 в 13:44

Видин е домакин на Национален мотосъбор

Национален мотосъбор започва днес,16 август, във Видин . Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН Младен..

публикувано на 16.08.24 в 11:00

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село - първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията..

публикувано на 15.08.24 в 16:31
Ловен парк Видин

Ловното сдружение във Видин търси спонсори, за да възстанови Ловния парк

Ловният парк от години не е стопанисван и в момента е в плачевно състояние, каза Румен Николов - ръководител по лова на Ловно-рибарското сдружение във Видин: "Търсим спонсори, за да може нали да изградиме парка така, както го помниме от младите си години. Всеки от нас е ходил там като дете. Имаше мини зоопарк, имаше си катерушки,..

публикувано на 15.08.24 в 16:23