Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кула отбеляза празника си

Снимка: Наско Цанов

В Кула отбелязаха празника на града. По традиция честването започна с празничен водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник на Кулска духовна околия отец Илия


„Братя и сестри, и тази година милостивият Бог ни удостои отново да доживеем и да посрещнем празника на този малък, великолепен и така в таланти достоен град Кула. Нека всички в ума си да пазим Кула и в сърцата си да запазим християнските ценности.“


Програмата продължи с откриване на тържественото заседание на Общинския съвет.


„Особена чест и изключително удоволствие е днес да открия тържественото заседание по случай празника на Община Кула и деня на град Кула. В настоящия мандат на Общинския съвет, от който изтекоха вече десет месеца, особено съм доволен, че на базата на нестихващата политическа криза в нашата страна и опасенията, които имахме, че ще се пренесе от национален в местен мащаб това не се случи“, откри заседанието  председателят на Общинския съвет Димитър Цанков.


Равносметка за развитието на Община Кула направи кметът на общината Владимир Владимиров:


„Приятно ми е да ви приветствам с добре дошли на нашия духовен празник в малкия ни, но богат с история град. Тя е древна, помни битки и падения още от тракийски и римски времена, славни победи, мирно благополучие. Помни имената и на много свои деца, достойни герои в различни свери на живота. Оцелял в най-трудни времена, превъзмогнал предизвикателствата на променящия се живот. Днес Кула е малък остров на спокоен живот.“


Нека сплотеността и общата ви работа продължават да водят до положителни промени, които да направят Кула още по-красив и модерен град, каза Любен Иванов, народен представител в 50-ото Народно събрание и добави:


„Град Кула носи в себе си духа на традициите и богатото историческо наследство, но и устремеността към бъдещето. Всеки, който веднъж дойде тук, остава пленен от чара на това място, от гостоприемството на хората и от възможността да се докосне до богатото културно-историческо наследство на този красив град. Вярвам, че това богатство трябва да бъде показано на повече хора. По тази причина заедно с общинското ръководство работихме за това крепостта „Кастра Мартис“ да бъде предоставена за управление на Община Кула, което стана факт в началото на тази година. В момента разработваме концепция за интегрирани териториални инвестиции, в основата на която е римското наследство на Видинския край – целта е да привлечем финансиране за реставрация на крепостта „Кастра Мартис“, за създаване на модерен музей и подобряване на инфраструктурата около крепостта, за организиране на фестивали и други събития. Сигурен съм, че ако тази концепция получи одобрение, това ще даде мощен тласък за развитието на икономиката и нови възможности за препитание на хората.“


Приветствие поднесе и областният управител Ани Арутюнян, която поздрави всички жители по случай празника: 


„За мен е изключителна чест и удоволствие да присъствам на празника на град Кула. Кула е едно прекрасно място и аз вярвам, че с общи усилия на общинското ръководство и на кмета, който не пести усилия да развива града, можем да постигнем много по-добър туристически център. Това се потвърди и от визитата на министъра на туризма, който каза, че Кула има невероятен потенциал и много мъничко му трябва, за да тръгне напред.“


На тържественото заседание бяха наградени заслужили граждани на община Кула. За значителна заслуга за развитието на културния живот с грамота и почетна значка на Общината беше отличена дългогодишната участничка в художествената самодейност и певицата в Народен хор "Кулченки" към НЧ "Просвета 1882" Вилка Игнатова.


За постигнати високи резултати в учебната дейност бяха наградени учениците в 12-и клас на Средно училище "Васил Левски" в Кула Велин Иванов, Боряна Василева, Миглена  Антонова, Адриан Петков.


С почетна грамота ФК "Кула 04" бе награден за значителен принос за развитието на спорта в община Кула и спечелена шампионска купа на Областна група – Видин. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ремонтират улици в квартал "Бистрец" във Враца

Напредват ремонтът на улиците във врачанския квартал "Бистрец", съобщиха от общинската управа. Подготвени за асфалтиране са близо 10 улици в квартала. В следващите седмици ще бъдат обхванати и останалите пътни участъци.  От края на седмицата екипите на строителя започнаха полагането на асфалт по ул. "Радовене". Успоредно с асфалтирането на пътната..

публикувано на 28.09.24 в 17:28

В Димово празнуват 55 години от обявяването за град

Празник на града отбелязват днес в Димово. Селището във Видинско получава статута си на град преди 55 години, през 1969 година.   От 18 часа тази вечер е откриването на традиционния панаир в града.  Приветствено слово ще произнесе кметът на общината Светослав Славчев, след което ще има фолклорна програма.  От 19 часа концерт ще изнесе духов..

публикувано на 28.09.24 в 16:23

В Кула приеха отчета за изпълнението на бюджета

Общинският съвет в Кула прие отчета за изпълнението на бюджета на общината за 2023 г. Кметът Владимир Владимиров съобщи: "Приходите на общината са в размер на 12 300 000 лв. Реализира се превишаване на приходите малко над 3 000 000 милиона лв., които са разпределени в делегираните от държавата дейности. Разликата плюс е от 500 000 лв., а в..

публикувано на 28.09.24 в 15:18

Община Ружинци получи националната награда "Златен ключ"

Кметът на Община Ружинци Александър Александров бе отличен от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) с наградата "Златен ключ". Традиционната годишна церемония е за принос в областта на свободата на информация. С връчването на наградите за 22-ри пореден път се отбелязва 28 септември - Международният ден на правото да знам. "Изключително се..

публикувано на 28.09.24 в 14:49

Кметът на Ружинци номиниран за наградата „Златен ключ“

Кметът на община Ружинци Александър Александров е номиниран за наградата „Златен ключ“ на Програма „Достъп до информация“. Номинацията е за "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани".  Ежегодните награди се връчват по повод 28 септември – Международния ден на правото да знам. Номинираните се състезават в шест..

публикувано на 28.09.24 в 08:00

Общините Хайредин и Борован с най-висока безработица във Врачанско

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно си намират работа, показват данните на бюрото по труда за август. Всеки трети мъж или жена в първата община е без постоянни доходи, което прави нива на безработица от 34.77%. В Борован и околните села положението е малко по-добро, но официалната статистика отчита 27.87 на сто безработица. Един на всеки..

публикувано на 28.09.24 в 07:51

Безплатни кардиологични прегледи извършват в Мездра

По повод Международния ден на сърцето - 29 септември, който се отбелязва с различни инициативи по целия свят, днес и утре в Мездра ще има безплатни кардиологични прегледи. Пациентите ще бъдат преглеждани с ехографски апарат в поликлиниката в града. Осигурен е кабинет, който се намира до входа на Спешния център в здравното заведение.  Прегледите..

публикувано на 28.09.24 в 07:40