Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

Снимка: Радио Видин

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година. Средната работна заплата за месец юни 2024 г. е 2276 лв., обявиха от НСИ. А средната заплата за последните 12 месеца е 2155 лв., показват изчисления на “Труд news” на база данни на НСИ. От 1 януари следващата година минималната заплата трябва да стане 1078 лв., ако формулата за определянето не бъде променена от парламента. Минималната заплата трябва да бъде определена от Министерски съвет. В момента тя е 933 лв. За промяна на формулата за определяне на минималната заплата настояват и работодателите, и синдикатите. Според работодателите един от недостатъците на действащата в момента формула е, че не отразява производителността на труда, а средната заплата включва и класовете за стаж на работника. Освен това е по-добре минималната заплата да бъде определяна на база медианата заплата (която се получава като всички хора в страната бъдат подредени по размер на заплатата и се вземе този, който стои по средата на редицата), а не на база на средната заплата. 

Според синдикатите минималната заплата трябва да е адекватна, каквото е и изискването на директивата на ЕС, тоест да стига за покриване на основни жизнени потребности и да доближава заплатата за издръжка. Според изчисления на КНСБ заплатата за издръжка е 1872 лв., преди данъци и осигуровки за работещ сам човек. Потърсихме за коментар Петър Мишев, икономически анализатор към Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ: 

"При положение, че имаме данните, сега чакаме реално 1 септември, когато Министърът на труда, в случая ще е служебен министър, ще излезе с официално решение колко трябва да бъде минималната работна заплата. От наша страна всичко е наред и считаме, че минималната работна заплата ще премине 1000 лева за първи път от 1 януари догодина. Позицията на работодателите е ясна, нашата - също. Разбира се, когато се събере Националният съвет за тристранно сътрудничество, всяка една от страните ще има възможността да представи своята позиция пред обществото и да се получи дебат по темата" - уточни Петър Мишев.

Попитахме видинчани ще покрие ли, според тях, инфлацията предвиденото ново увеличение на минималната работна заплата от догодина:

"Няма как - скача токът, скачат цените, няма как. Това увеличение е нищо - като платиш тока, като платиш водата... Работодателите да не се оплакват, защото това е "сива" икономика. Аз съм работила в тая сфера и при тях винаги вървят две счетоводни книги - едната е под бюрото, а другата отгоре за проверяващите. Продължава да е така и като дойде проверяващият - в пликче пари и така... Тези пари на мен, както съм пенсионерка ще ми стигнат, но да имаш деца, да ги учиш, да ги пращаш наляво - надясно, на театър, на дискотека, няма да стигнат... Много хора работят на минимална работна заплата, тия дето са на частно гледат да ги експлоатират повече" - коментираха видинчани.

Ще има ли пари за работещите българи? Това попитахме Адриан Николов, икономист от ИПИ:

"Минималната заплата ще е поне толкова, тъй като това ни казва механизмът, който въведохме миналата година. Вече имаме числата за второто тримесечие на 2024 година, имаме пълната картина, така че тя ще е поне 1078 лева, може и да е повече, обаче. Нищо не пречи на служебния финансов министър да заложи по-висока минимална заплата, стига да прецени, че това е подходящата посока за развитието на икономиката и пазара на труда" - подчерта Адриан Николов и добави, че сложната икономическа ситуация в Европа и инфлационните процеси през последните месеци се отразиха и върху ръста на минималните работни заплати в съседните ни държави, а България и в това отношение продължава да е на едно от последните места след Румъния и дори Северна Македония.

Какво казват работодателите? Потърсихме за коментар Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Това, което е заложено в Кодекса на труда е груба грешка и нарушение на Европейската директива за адекватни минимални работни заплати, в нарушение е и на Конвенцията 131 на труда, която ние сме приели да изпълняваме. Всъщност се получава, че имаме една система с положителна обратна връзка. Тези системи и в живата, и в неживата природа са саморазрушаващи се. На изхода от нея излиза сигнал, според който трябва да се увеличи заплатата. Така минималната заплата се увеличава, което пък води и до увеличаване на средната и на изхода имаме нов сигнал да увеличим още минималната. Най-накрая тази саморазрушаваща се система ще доведе до това, че ще се изравнят или поне ще се сближат прекалено много минималната и медианната работни заплати" - коментира Васил Велев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17