Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници във Видин приеха декларация за "Ел Би Булгарикум"

Снимка: Радио Видин

Извънредно заседание на Общинския съвет се проведе днес във Видин. Съветниците приеха декларация за запазване дейността на научно-изследователската и производствена дейност на държавното млекопреработвателно предприятие  "Ел Би Булгарикум" в града. Документът е адресиран до председателя на Народното събрание, президента, премиера, заместник-председателя на Народното събрание, министъра на икономиката и индустрията и народните представители от Видин. Вносител на предложението е общинският съветник Димитър Велков

"В град Видин съществува еталон на предприятие, което е прославило България в целия свят, а именно "Ел Би Булгарикум" ЕАД. То е създадено преди повече от 30 години и произвежда изключително качествени продукти по Български държавен стандарт, в сферата на млекопреработката. Производството е пряко свързано с научно-изследователската дейност и възможността научните открития да достигнат до българските и чуждестранни производители и потребители. Поради важния национален интерес предприятието е включено и в забранителния списък за приватизация в България. Призовавам адресатите на настоящата декларация за незабавни действия по преустановяване на обявените намерения на дружеството за изграждане на нова производствена база." 

Общинският съветник Милен Милчев припомни сключеното споразумение между водачите на листи от предходните избори за устойчиво развитие и разрешаване на дългогодишни проблеми в предприятието:

"Уважаемите народни представители, които са подписали този документ е редно да дадат отчет за това, какво са свършили по поетите ангажименти. От доста време много хора се опитват да вземат хляба на видинчани, а сега се опитват да му вземат и сиренето. Всички знаем, че умишлено се бута това предприятие към фалит от много време насам, може би с цел лесна приватизация или други бизнес интереси, които биха застрашили чисто конкурентната му среда."

Декларацията е израз на съпричастност и същевременно безпокойство от случващото се за това емблематично за града ни предприятие, коментира Светослав Славчев, председател на Общинския съвет във Видин:

"Имаме притеснения относно факта, че не се изпълняват поети задължения както за инвестиции, така и за увеличения на заплатите на работниците. Производствената база е ангажирана само на 50% при положение, че капацитетът позволява много по-голямо производство. По този начин ние изразяваме една солидарност с работещите там, тъй като има опасения, че могат да бъдат загубени работни места и в крайна сметка да бъде закрито едно производство, чиито ползи мисля, че е излишно да обяснявам и да правя подробен анализ."

Припомняме, че преди дни служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов отрече твърденията, че предстои преместване на производствената база на предприятието. Той съобщи, че ще има разговори за ново увеличение на заплатите в "Ел Би Булгарикум" и ще се извърши ремонт на базата във Видин:

"Не се предвижда създаването на нова производствена база в България. Информацията, която беше излязла за някаква подобна паралелна друга- не е вярна. Ние нямаме такова  намерение. Това, което се предвижда евентуално би било научно-изследователската лаборатория, която ще бъде ситуирана в София, да бъде предмет на бъдещия договор, който се надяваме да бъде сключен между "Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" от друга страна."

На извънредното заседание на Общинския съвет във Видин присъстваха общо 28 общински съветници. Те единодушно приеха и четирите точки от дневния ред, сред които и предложение за участие на Община Видин като партньор в проектно предложение по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния за подобряване на качеството на образованието, както и утвърждаването на 4 самостоятелни паралелки, с вместимост под задължителния минимум в училища във Видин и Дунавци.

Повече по темата може да чуете в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин посреща дванадесетото издание на Средновековния фестивал "Бъдинъ"

За 12-а поредна година град Видин е домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ" . Какво е различното в това издание на форума и какво е предвидено да включва програмата, ни разказа Цецка Цокова - главен експерт „Реклама и информация в туризма“ към Община Видин: "Средновековният фестивал "Бъдинъ" за поредна година ще се организира в..

публикувано на 21.08.24 в 15:00

Летен творчески лагер се провежда във Видин

Тази година между 19-и и 23 август във видинската библиотека  се провежда летен творчески лагер, част от проекта "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството!" . В рамките на пет дни и с помощта на ментори, младежите, които участват в киноателиетата, ще се превърнат в един сплотен екип и чрез различни творчески..

публикувано на 21.08.24 в 13:50

Специалисти ще помагат на кандидатите по проект "За по-чист въздух в община Видин"

Ще бъде открит офис за техническа подкрепа  по проект „За по-чист въздух в община Видин“ . Десислава Тодорова , заместник-кмет по европейските политики и инвестиции в Община Видин  ни разказа повече подробности за това какво ще бъде предназначението на новата структура: "Предстои да стартира една от основните дейности по проект..

публикувано на 21.08.24 в 13:20

След сигнал почистиха обществена чешма във Видин

Видинчани се оплакаха от лошото състояние на една от обществените чешми в града. По думите на гражданите водното съоръжение в района на паметника на съпротивата  в Крайдунавския парк е с рушаща се облицовка и в неприветлив вид. Според тях множеството туристи и гости на града не трябва да стават свидетели на подобна гледка и то на такова..

публикувано на 20.08.24 в 15:00

Учители от Мездра обновяват със собствени сили училището си

Мездренски учители успяха със собствен труд да преобразят училището си. Основно училище "Христо Ботев" в Мездра вече има нов интериор, привлекателни и уютни са кабинетите и коридорите, с нови 3D тапети по проект "Обичам моето училище". А химнът на учебното заведение е сложен на фототапет над учителската стая. Така се създава нова и по-добра..

публикувано на 20.08.24 в 14:00

Младежки център – Монтана вече има свое лого

Новосъздаденият Младежки център в Монтана вече има лого.  То е изработено от Бетина Благоева и напълно съответства на целите и идеите на организацията, символизира неподправения младежки дух, енергия и откритост. Кое налага изработването на лого, разказва Александрина Здравкова , образователен съветник и младежки работник към центъра:..

публикувано на 20.08.24 в 13:00

Срокът за ремонта на второто платно на булевард "Панония" е 90 дни

Ремонтът на второто платно на булевард "Панония" във Видин вече е факт.  В момента се извършва първата част от рехабилитацията на второто платно. Тя е от кръговото кръстовище на булевард "Панония" с улица "Гео Милев" и продължава в посока към Къщата с куклите. Ремонтът на второто платно стартира на 12.08.2024 г. Движението по бул. „Панония“,..

публикувано на 20.08.24 в 12:30