Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца е домакин на Международен турнир по делтапланеризъм

Снимка: Община Враца



Враца отново е домакин на Международен турнир по делтапланеризъм. Градът под Околчица е ветеран в провеждането на такива турнири, като началото им стартира преди 20 години. С течение на времето обаче интересът към тях намалява и за известно време те не се организират, но от 6 години насам традицията се възобновява и от 2019 година отново започват да се провеждат ежегодно, информира Юлиян Кирилов, председател на Туристическо дружество Враца: 

"В момента турнирът се провежда в три направления: безмачтов турнир, мачтов турнир и за Републиканско първенство. Имаме пилоти от Русия, Украйна, очакваме да се включат и от Нидерландия и Германия. Участниците общо са 20, като 10 от тях могат да се класират за Международния турнир, защото имат лиценз, който им дава право да участват на международни състезания."

Новото тази година е, че е възстановена още една стартова площадка за излитане и така на Околчица стават 2 и една в Пъстрина, каза още Юлиян Кирилов:

"За всеки ден има различни задачи, които включват полет от 50 до 100 километра, като се гледа най-бързото преминаване на зададените маршрути. Участниците са много зависими и от времето, ако има дъжд- има вероятност и някои от стартовете да бъдат отложени, защото в такова време е опасно да се лети."

Ангел Кацарски се занимава с делтапланеризъм от 1986 година. От тогава той основател и председател на Клуба по делтапланеризъм във Враца и участва за шеста поредна година в международния турнир: 

"Има интерес към този вид спорт и във Враца. Хората са любопитни, иска им се да опитат, но не всеки продължава. Причините са предимно финансови и рискови. Това е труден спорт, но не е невъзможен. Когато човек прояви повече воля и усърдие, може да се  научи и да полети- след това удоволствието е неописуемо."

Закриването на турнира ще бъде в неделя около обяд. Предвижда се награждаване на участниците в отделните дисциплини, допълни още организаторът Юлиян Кирилов.

Повече информация може да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Азербайджанец победи врачанин на световното по борба в Аман

Врачанинът Калоян Иванов не успя да стигне до бронзовия медал на световното първенство по класическа борба за кадети в йорданската столица Аман.  Петият от европейското първенство отстъпи с 0:9 точки от Амрах Амрахов /Азербайджан/, което сложи край на мечтите му за отличие от шампионата на планетата. Сънародникът му Динко Нейков обаче стигна до..

публикувано на 21.08.24 в 09:43

Млади футболни таланти от Враца са трети на турнир в Перник

Футболистите на "Ботев" Враца, родени през 2015 и 2016 година, се включиха успешно в турнира Перник къп. Надпреварата се проведе преди дни в миньорския град. Отборът беше воден от старши-треньора Радослав Георгиев и директора на детско-юношеската школа Ивайло Георгиев. В спортно-техническия щаб попадна и Митко Панов – възпитаникът на врачанската..

публикувано на 21.08.24 в 08:00

"Ботев" (Враца) с първа победа за сезона в Първа лига

Врачанският "Ботев" си припомни вкуса на успехите, след като записа първа шампионатна победа в Първа футболна лига. След 4 поредни загуби тимът на Тодор Янчев победи с 2:0 новака в елита "Септември". Домакините откриха резултата в 35-та мин. от дузпа. Наказателният удар беше отсъден заради игра с ръка на Мартин Христов в наказателното поле. Главният..

публикувано на 20.08.24 в 12:25

Състезание по делтапланеризъм се провежда в Северозапада

През тази седмица - от понеделник до неделя в Северозапада се провежда международното състезание по делтапланеризъм „Околчица оупън“ . Това е и единственото национално състезание за България по този атрактивен и опасен спорт. Надпреварата е традиционна за Враца и се организира за шеста поредна година. Състезанието се провежда от две..

публикувано на 20.08.24 в 09:40

Млад борец от Враца с шанс за бронз от световно първенство

Борец от Враца е на крачка от медал на световното първенство по борба в столицата на Йордания – Аман. Петият от европейското първенство при кадетите тази година Калоян Иванов загуби на старта от иранеца Армин Самсипурхаджи, който е №1 на Азия, с 0:9 точки при 48-килограмовите класици. Но съперникът му стигна финала, като това издърпа врачанина до..

публикувано на 20.08.24 в 09:00

"Ботев" ще бъде домакин на "Септември"

"Ботев" (Враца) приема "Септември" днес в мач от 5-ия кръг на Първа футболна лига.   Двата тима още не са записали точки в новата кампания. Гостите не са и вкарвали гол, а са получили 4 попадения в първите си 3 срещи от началото на първенството. Домакините са още по-зле в представянето си – в 4 мача те са реализирали 3 попадения, но са инкасирали цели..

публикувано на 19.08.24 в 13:52

Престижни резултати за отбори от школата на "Локомотив" Мездра

В Детско-юношеската школа на ОФК "Локомотив" /Мездра/ вече се работи на пълни обороти. През седмицата две от формациите, водени от Стоян Стоянов, играха престижни контроли с връстниците си от школата на ПФК "Монтана" и постигнаха престижна победа и равенство. Децата, родени през 2010 година, спечелиха в интересен мач след обрат и победа с 4:2...

публикувано на 18.08.24 в 16:35