Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се намери ли решение на проблема с прегледите на автомобилите?

Снимка: Радио ВИДИН

Месец след промените при годишните технически прегледи проблемите и неяснотите продължават. Още в началото, след като заработи новата електронна система, която свързва дигитално пунктовете с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” стана ясно, че някои от автомобилите с бензинови двигатели не могат да покрият екологичните критерии. Съответно, ако в рамките на 14 дена проблемът не бъде отстранен, превозните средства се спират от движение. 

До момента в един от пунктовете за годишни технически прегледи във Видин около 100 автомобила на бензин са върнати заради непокриване на изискванията, свързани с отработените газове. Това е близо 80% от общия брой коли, посетили пункта, като дори и по-нови превозни средства имат проблеми с успешното преминаване на прегледа, обясни за Радио ВИДИН управителят на обекта Асен Великин. Допълни, че има проблем и със самата система, която не винаги функционира изправно. 

"Откакто е влязла в сила тази наредба, може би вече са 100 коли, които сме върнали, бензинови и не могат да преминат технически преглед. Голям е процентът, те по-скоро може би 20% минават от бензиновите коли, масово не минават... Относно колите, които не могат да преминат преглед, пак е относително. За по-старите автомобили са по-високи нормите, които определя наредбата и в някои случаи по-старите автомобили минават по-лесно. Особено тези, които са без катализатори, защото там нормата, която е 3,5% на въглеродния двуокис, е много висока, докато за новите автомобили е 0,3%, 0,2% и в повечето случаи такива стари автомобили, бензинови, си минават техническия преглед. Докато за новите, тези, които са с катализатори, особено ако е премахнат катализаторът, е невъзможно, няма как да направят показатели, които са определени в наредбата. Това значи, че не може да мине преглед и трябва да го спрем от движение, дава 14-дневен срок за отстраняване на неизправността, която е много комплексен фактор. Не е само да се сложи катализатор и вече да е гаранция, че колата ще мине... Да Ви кажа честно, до сега, мисля, че няма автомобил, на който да сме измерили газовете, не е в нормата и след това да се е върнал и да е дал положителен резултат, да си е отстранил проблема... Предишната седмица и тази виждате, има някакъв проблем със свързаност на системата, интернетът изчезва, понякога много време отнема и да стартираме самия преглед. Миналата седмица имахме преглед 255 минути не може да го завършим. Не знам каква е причината..."

Междувременно започна търсенето на решение на създалата се ситуация - със заповед на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков бе сформирана работна група, която преразгледа текстовете на Наредба Н-32. В портала за обществено обсъждане са публикувани промени в Наредбата, според които на собствениците на автомобилите ще бъде даван по-дълъг срок за решаване на проблема от 14 на 30 дни. С измененията се предвижда неизправностите относно емисиите в отработените газове да се класифицират като значителни неизправности, а не като опасни такива. Според Асен Великин тези промени едва ли ще решат проблема. Той коментира, че по-скоро трябва да се дава по-висок толеранс, за да бъдат покрити изискванията. Друг вариант е просто да се дава най-ниската екокатегория на тези автомобили, вместо да се спират от движение. 

До този момент върнат дизелов автомобил, който не покрива екологичните критерии няма, уточни още Асен Великин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Юли е вторият най-топъл в метеорологичната история на страната ни

Въпреки горещините юли не можа да подобри миналогодишното постижение. Месецът няма да се открои с много високи температури, но се откроява с това, че имахме продължителни горещи вълни.  "Юли тази година се представи общо взето в целия свят в една светлина- горещина, горещина, горещина. Но въпреки горещините юли не можа да подобри..

публикувано на 22.08.24 в 16:15

Кръстиха новоизлюпените черни лешоядчета

Три са излюпените черни лешоядчета тази година в Природен парк "Врачански Балкан". Те получиха своите имена. Малките карталчета бяха маркирани от експерти с предаватели.  "Тази година във "Врачански Балкан" се излюпиха три малки черни лешоядчета. Казвам "Врачански Балкан" като целевата територията на проекта, а иначе едното малко е в Западна..

публикувано на 22.08.24 в 16:05

Млад лекар от Видин е част от екипа на медицинския хеликоптер

Мартин Малчев е млад човек от Видин , на 30 години, който, освен че работи в Клиниката по интензивно лечение в болница "Пирогов", е и част от екипа на медицинските хеликоптери за спешна помощ в базата в София. Той завършва средното си образование в ГПЧЕ "Йордан Радичков" в крайдунавския град, след това продължава да учи в Медицинския..

публикувано на 22.08.24 в 13:52

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

публикувано на 22.08.24 в 12:30

Разговор за любовта с Цветелина Цветкова

Авторката на "Лейди Гергана"   Цветелина Цветкова  е във Видин за едно по-различно литературно четене днес, 22 август, от 18:30 часа, в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да Съм" , където залата ще се превърне в сцена, а пространството ще се изпълни с емоции и смях. В сички присъстващи ще чуят разкази от книгата ѝ  "Зелената..

публикувано на 22.08.24 в 11:25

В "Музикална зона" на 22 август 2024 слушаме Лука Флорес

Легендарният джаз пианист и композитор има тежка съдба, но въпреки всичко се смята за един от най-интересните представители на италианската джаз сцена. Владее много добре езика на джаза, като страстта му към пианото го превръща в протагонист на един интензивен и изискан пианизъм. Гениалният виртуоз и импровизатор, а по-късно преподавател за..

публикувано на 22.08.24 в 09:00

Видин посреща дванадесетото издание на Средновековния фестивал "Бъдинъ"

За 12-а поредна година град Видин е домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ" . Какво е различното в това издание на форума и какво е предвидено да включва програмата, ни разказа Цецка Цокова - главен експерт „Реклама и информация в туризма“ към Община Видин: "Средновековният фестивал "Бъдинъ" за поредна година ще се организира в..

публикувано на 21.08.24 в 15:00