Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол е домакин на третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22-ри до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се обръща на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има свой приключенски дух, казва Невена Йовчева от организаторите: 

"Фестивалът събира по някакъв начин приноса на много от местните хора, ще бъде като плод, който ражда и споделя красотата на българското село, искаме да покажем полезната опитност, умения в работилници и местното творчество. Поканили сме творци от цялата страна. Ще има разходки из местността, ще разучаваме народни хора, засегнали сме темата за строителство с естествени материали. Новото е, че имаме изграден нов кът за отдих т.нар. Геновски вир... Ще имаме интерактивен панел с интересни гости през метода "Световно кафене", тоест и публиката ще може да сподели гледните си точки."

В дните на фестивала ще бъдат представени две изложби - фотографска и изложба от стари фотографии, свързани с развитието на селското  училище.  Ще бъде представена практиката на "озарената педагогика". Ще се говори и за биодинамично земеделие. Организаторите са подготвили провеждане на т.нар. песнопойка в две последователни вечери, в които публиката ще взима активно участие в изпълнението на представяните песни. Програмата предвижда още състезание "Ослен тича", детски фолклорен концерт, "Баба биобазар", на който ще бъде представена местна продукция, работилница по творческо писане за деца и за възрастни.

Народно читалище "Развитие 2022" в село Ослен Криводол ще участва с детска певческа група за народни песни, ръководена от Невена Йовчева. Представянето им ще бъде непосредствено след официалното откриване на фестивала. Второто представяне на децата от селото  е участието им в Детския танцов спектакъл "Пътят на светлината", който се подготвя от Ивета Стоянова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 22 август 2024 година

В изпълнение на разпоредените от министър-председателя Димитър Главчев спешни мерки за справяне с безводието в страната, в МРРБ се проведе среща между министрите на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, на околната среда и водите Петър Димитров, на енергетиката Владимир Малинов и на икономиката и индустрията д-р Петко..

публикувано на 22.08.24 в 18:05
Снимката е илюстративна

Отново опашка от тирове на Дунав мост 2

Препълнен е буферният паркинг преди Дунав мост 2 при Видин-Калафат. Тежкотоварните камиони на изход от страната отново се редят по околовръстния път на Видин. Това сигнализира Николай Иванов , водач на камион от Габрово. "Наредих се на опашката. Паркингът препълнен на влизане и на излизане. Едни моторетки наредени отпред да не може да се..

публикувано на 22.08.24 в 16:47

Неприсъствени фишове ще поставят на неправилно паркирани автомобили във Видин

От 1 септември тази година Общинско предприятие „Зони за платено паркиране“ започва поставянето на фишове на автомобилите, които са паркирани в нарушение на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), съобщават от Община Видин. Това са т.нар. „неприсъствени фишове“, за които не е необходимо водачът да бъде в автомобила, за да се счита, че той е връчен...

публикувано на 22.08.24 в 15:53

Предстои почистване на врачански квартал

На 23 август (в петък) ще се проведе инициатива за почистване на квартал "Медковец" - в района на ж.к. "Вежен" във Враца, съобщиха от общинската управа. Основната цел е разделното събиране на отпадъците, като от специализираната фирма за тази дейност ще бъдат осигурени сини, жълти и зелени чували. Инициативата е на Министерство на околната..

публикувано на 22.08.24 в 15:40

Търсят се 18 кандидати за съдебни заседатели в Монтана

Общинският съвет в Монтана обяви прием на документи за подбор на кандидати за съдебни заседатели към Окръжен съд - Монтана. Кандидатите трябва да бъдат дееспособни български граждани, които имат настоящ адрес в община Монтана, завършено най-малко средно образование, да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията и..

публикувано на 22.08.24 в 15:08

Пуснаха движението край село Ивановци

Възстановено е движението по път I-1 Видин – Монтана в района на с. Ивановци. То беше ограничено и в двете посоки заради аварирал тежкотоварен автомобил по-рано днес. Движението се извършваше по обходни маршрути.

публикувано на 22.08.24 в 15:01

Нови транспаранти посрещат жителите и гостите на село Ослен Криводол

Благодарение на лична инициатива на жител на с. Ослен Криводол, пожелал да остане анонимен, от днес на няколко ключови места в селото са поставени транспаранти. Първият посреща жителите и гостите на населеното място на входа на селото с "Добре дошли", вторият е монтиран на оградата на кметството, третият упътва към изворчето Вункинец, а четвъртият..

публикувано на 22.08.24 в 14:59