Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца казва: "Buongiorno!"

Снимка: Община Враца

"Buongiorno, Враца!" - казваме на всички, които са предвидили в рамките на утрешния ден да се потопят в италианската култура под Околчица. Интересни занимания, любопитни срещи, освежаващи напитки и разбира се автентични вкусове от традиционната за Италия кухня - това са само част от нещата, до които може да се докоснете по време на близо 24-часовия маратон във Враца. 

Изживяванията започват още рано сутрин с чаша ароматно кафе. А какво е ден, който не започва със сутрешно кафе? Ще ви кажем - напълно пропилян ден. Ароматната италианска кофеинова напитка ще се предлага в почти всички заведения в града, като във всяко едно ще е различна и ще се предлага с комплимент от заведението. Така ще може да поглезите сетивата си по различни начини на любими за вас места. 

Официалното откриване на фестивала е в 9:30 часа - в парк „Зелето“, където талантливата Калиопа ще разсъни всички присъстващи със зумба танци. А тези, които обичат само да гледат как се танцува, може да похапнат тирамису, крем лимончело, каноли, канточини или италианско джелато при Мария.

"Нашето джелато, с този феноменален вкус, с нескрита гордост го казваме, наистина е много вкусно и кремообразно. Тайната съставка на джелатото ни са качествените продукти. То може да бъде с плодове, с ядки. Това, което ние сме подготвили за "Buongiorno, Враца!" специално е джелато, което символизира италианските вкусове."

За мнозина италианското джелато не е нищо повече от сладолед, но в този случай то се превръща в причината за създаването на това наситено на вкусове и емоции събитие, разказва главния експерт "Култура" в Община Враца - Радосвета Крумова:

"Спонтанно във всички възникна идеята за Италия, защото започнахме от сладоледа, италианското джелато, преминахме през пици, спагети. Оказа се, че много от заведенията във Враца попринцип в своите менюта предлагат и италиански ястия и така всъщност се роди тази идея, която ние допълнително обогатихме с различни инициативи."

За пица феновете ще има мобилен екип и топла пица, а към обяд  вече може да забравите за кофеина и да тествате италианските напитки и бири.

И ако вече си мислите, че това италианско пътуване е само за пораснали любители на Италия, то ще ви опровергаем. Предвидени са и приключения за най-малките. В 10:00 часа в „Зелето“ две незабравими дами ще прочетат „Приключенията на Пинокио“, а веднага след това започват Монтесори изненадите за най-малките жители на Враца.

Ако сте фенове на италианския футбол, ще имате възможност да присъствате на турнира “Купа Италия” и да гледате любимите си отбори - Милан, Интер, Лацио, Рома, Ювентус, Болоня и Фиориентина. Ако сте фенове на Федерико Киеза или Лаутаро Мартинес, моментът е тогава. Но футболните изненади не свършват с това.

"Ще се прожектират интересни моменти от мачовете на Милан и ще има викторина с различни спортни награди в тази тема. Ще има изложба на Александър Василев-Василевса, един врачански художник и неговите картини, които ще бъдат изложени са свързани с италиански футболни звезди." - добави Радосвета Крумова.

Време е за обяд? Хапват ви се ризото, пица, ньоки, салати или прясна паста? Ще има от всичко по много в местните ресторанти и пицарии, които са подготвили традиционни италиански ястия и предложения. Но освен за храната, в този ден в ресторантьорите са помислили и за друго.

"Коктейлите са може би над 20, които вече са заявени в различните заведения и които ще могат да опитат нашите гости. В някои от заведенията ще има и томбола - на гърба на касовата бележка хората ще напишат името си, телефона и вече от заведението, когато изтеглят печелившите, ще получат някаква, макар и малка награда за настроение на всички."

За нежния пол са предвидени и специални предложения с италианска козметика - за тази част са помислили някои от козметичните центрове. А след добра хидратация и релакс, е ред и на забавната част. Връщаме ви отново в парк „Зелето“, където до вечерта ще има презентации на италиански алкохолни напитки. За любителите на италианското вино и рисуването от 19:00 часа ще има възможност за творчество с четка и блаженство в чаша. От 20:00 часа пък може да отидете на куиз, посветен на Италия и да опресните знанията си. Заниманието е организирано от екипа на Младежки център - Враца / Youth Center - Vratsa, които са експерти във викторините, доказали се във времето. След това ще имате възможността да се докоснете до още италиански специалитети, съпроводени с хубава музика. За още повече романтика и италиански привкус може да се отдадете на кино под звездите и прожекцията на романтичната италианска комедия - „Тичам към теб“. Започва в 22:00 часа пред сградата на Община Враца. 

Нощта е дълга и забавления дебнат отвсякъде, затова може да останете на италианска вълна колкото пожелаете, защото заведенията във Враца няма да бързат да отпращат Италия. Не бързайте и вие. 

Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отворете очите и сърцата си за "Повелителката на книгите"

Какво ще кажете да си починем малко от трилърите и драматичните любовни романи, наложили се като традиционни за лятото, и да отворим един роман за книгите? По-конкретно, да отворим очите и сърцата си за „Повелителката на книгите“ – роман на американската писателка Карън Хокинс . „Повелителката на книгите“ е от историите, които сякаш..

публикувано на 23.08.24 в 17:25

Продължава фестивалът "Ослен фест - селски Ренесанс" (галерия)

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Това е третото издание на фестивала, разказа инициаторът на проявата Невена Йовчева : "Изпълнено е с деца, с творчески ателиета. Започнахме сутринта с разведряване, с музикални изпълнения на..

публикувано на 23.08.24 в 16:36

Бойко Николов изненадва с летен дебют на песента "Видин ми е L.A."

Днес ви срещам с видинчанина Бойко Николов . Още като малък той открива любовта си към R&B музиката, която го вдъхновява да започне да рапира. Макар и този негов талант да остава скрит дори за най-близките му хора, музиката винаги е била част от вътрешния му свят. След години на съзряване и личностно израстване Бойко решава, че е време да сподели..

публикувано на 23.08.24 в 14:00

Юли е вторият най-топъл в метеорологичната история на страната ни

Въпреки горещините юли не можа да подобри миналогодишното постижение. Месецът няма да се открои с много високи температури, но се откроява с това, че имахме продължителни горещи вълни.  "Юли тази година се представи общо взето в целия свят в една светлина- горещина, горещина, горещина. Но въпреки горещините юли не можа да подобри..

публикувано на 22.08.24 в 16:15

Кръстиха новоизлюпените черни лешоядчета

Три са излюпените черни лешоядчета тази година в Природен парк "Врачански Балкан". Те получиха своите имена. Малките карталчета бяха маркирани от експерти с предаватели.  "Тази година във "Врачански Балкан" се излюпиха три малки черни лешоядчета. Казвам "Врачански Балкан" като целевата територията на проекта, а иначе едното малко е в Западна..

публикувано на 22.08.24 в 16:05

Ще се намери ли решение на проблема с прегледите на автомобилите?

Месец след промените при годишните технически прегледи проблемите и неяснотите продължават. Още в началото, след като заработи новата електронна система, която свързва дигитално пунктовете с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” стана ясно, че някои от автомобилите с бензинови двигатели не могат да покрият екологичните критерии...

публикувано на 22.08.24 в 14:00

Млад лекар от Видин е част от екипа на медицинския хеликоптер

Мартин Малчев е млад човек от Видин , на 30 години, който, освен че работи в Клиниката по интензивно лечение в болница "Пирогов", е и част от екипа на медицинските хеликоптери за спешна помощ в базата в София. Той завършва средното си образование в ГПЧЕ "Йордан Радичков" в крайдунавския град, след това продължава да учи в Медицинския..

публикувано на 22.08.24 в 13:52