Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Флорентин се готви за фестивала "Тъпан бие, хоро се вие"

Във видинското село Флорентин тази година ще е 15-ото издание на фестивала "Тъпан бие, хоро се вие". Събитието ще е на 31 август, каза председателят на читалище "Пробуда - 1925" Емилия Георгиева:

"Има за цел да издири и съхрани, да пресъздаде унаследеното фолклорно богатство както на местно, така и на регионално ниво; да представя културното многообразие на Северозападна България, да съхранява, да популяризира фолклора, традициите и обичаите; да насърчава приемствеността на традициите между поколенията, придобиването на знания, умения и опит в сферата на нематериалното културно наследство. Въвъ фолклорния събор очакваме над 100 участници да се включат. Групите ще се изявят с автентичен и обработен фолклор, както и певчески групи."

Началото ще е от 17.30 часа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

До края на август се приемат заявки за "Балканът пее и танцува" в Берковица

31-ви август е крайния срок за подаване на заявки за участие в традиционния фолклорен фестивал в Берковица "Балканът пее и танцува" , чието начало е поставено в далечната 1937 година с подкрепата на легендарния Дан Колов.  Фестивалът ще се проведе на 7-и и 8 септември в Берковица. Организатори са Община Берковица и Народно читалище "Иван Вазов 1872"...

публикувано на 26.08.24 в 12:00

Обвиняем за убийство в село Мокреш остава в ареста

Обвиняем за грабеж, придружен с убийство на 82-годишна жена в монтанското село Мокреш , остава в ареста, съобщават от прокуратурата.  По искане на Окръжна прокуратура – Монтана съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 23-годишния обвиняем. Задържаният е обвинен, че е ударил възрастната жена с метален предмет по главата..

публикувано на 26.08.24 в 11:22

Увеличение на цената на таксиметровия превоз ще бъде обсъдено във Враца

Общинските съветници във Враца ще обсъдят на следващото си заседание предложение за повишение на тарифите за таксиметровия превоз . Вносител на идеята е председателят на местния парламент д-р Владимир Христов, според когото са постъпили заявления за промяна на тарифите от представители на търговски дружества, извършващи подобен вид превоз. То..

публикувано на 26.08.24 в 09:44

Пет села в община Видин ще бъдат без вода заради ремонт

Видинските села  Гомотарци , Кошава , Сланотрън , Кутово и Антимово ще бъдат без вода днес,  26 август , от 08:00 до 20:00 часа, съобщиха от "ВиК"-Видин. Водоподаването ще бъде преустановено заради извършване на строително-монтажни работи, изграждане на връзки между новоизграден и съществуващ водопровод и подмяна на спирателни кранове, на обект..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Над 30 са глобени за нарушения на общинските наредби във Враца

Повече от 30 души са били санкционирани заради нарушения на общинските наредби във Враца, съобщиха от местната управа. Проверките на Инспектората в града и кварталите продължават. Фокус при проверките са паркове, детски площадки, предблокови пространства и тревни площи. Санкционирани са над 30 лица за замърсяване, като след това  районите са..

публикувано на 26.08.24 в 07:50

Стотици събраха Мими Иванова и Развигор Попов в Белоградчик

Стотици жители и гости на Белоградчик събраха легендарните Мими Иванова и Развигор Попов в летния кино-театър "Гъбите". Повече от час обичаните от много поколения певци радваха присъстващите със своите най-големи хитове, като не пропуснаха да изпълнят и някои от новите си парчета.   Боян Минков , кмет на община Белоградчик, лично благодари на..

публикувано на 25.08.24 в 13:41

Отбелязваме Деня на туризма

Днес отбелязваме Деня на туризма. Това се случва всяка година в последния неделен ден на август в чест на първото масово туристическо изкачване на Черни връх на Витоша, осъществено на 27 август 1895 год. С изкачването на Черни връх е учреден клуб на българските туристи, днес Български туристически съюз. С интересна проява във Враца отбелязват Деня на..

публикувано на 25.08.24 в 13:31