Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин заработи консултантски офис по програмата за смяна на отоплителните уреди

5
Снимка: Радио Видин

Консултанти от днес помагат при попълването на заявленията на хората, които ще кандидатстват за подмяна на отоплителните уреди по проект на Общината. Открит е офис за техническа подкрепа, който е на адрес улица "Баба Тонка" №3 във Видин. Целта е да се подобри качеството на атмосферния въздух чрез намаляване на нивото на фини прахови частици. Оказване на техническата помощ е сред основните дейности, които се изпълняват по проект "За по-чист въздух в община Видин". Изпълнява се по програма "Околна среда" 2021-2027 г., каза заместник-кметът на Видин  Десислава Тодорова.

"Специфичната цел на проекта е да се подменят отоплителните устройства на дърва и на въглища с по-екологично чисти такива, а именно - термо помпи въздух- въздух, което всъщност са климатици, термопомпи въздух-вода - това е новото в проекта, камини на пелети и котли. Дейността "Техническа подкрепа" ще оказва съдействие на нашите съграждани да си попълват документите и да получават всякаква необходима информация, свързана  с проекта. Служители - обучени експерти, ще помагат на нашите съграждани да си попълват документите, да им предложат най-добрия отоплителен уред за тяхното домакинство, този, който е най-подходящ. От средата на септември до края Община Видин ще обяви покана за набиране на проектни предложения, където проверените тук документи гражданите лично ще дойдат в Общината, за да си ги подадат, за да получат входящ номер."

Офисът ще е отворен от 09:00 до 18:00 часа. Десетки желаещи да кандидатстват по програмата побързаха да го посетят още през първия работен:

"Интересуваше ме кога ще се подават заявленията, в какъв срок от време... Чакаме да попълним документите. Не става бързо. Листовете са много и ние чакаме. Без да има печат от тук, казаха."

На сайта на Общината, както и на страницата във Фейсбук са обявени телефони, на които се предоставя информация по проекта. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пожар гори край село Долно Церовене

Продължават дейностите по гасене на пожар в землището на село Долно Церовене , община Якимово, съобщават от Северозападно държавно предприятие - Враца. Пожарът е възникнал вчера около 18:00 часа. Днес на терен са 6 служители на Държавно горско стопанство -  Монтана с две пожарни коли. Унищожена е близо 250 дка акациева гора. Потушен е пожарът в..

публикувано на 26.08.24 в 16:37

Публично обсъждане на отчета на общинския бюджет за 2023 г. се проведе в Мездра

Публично обсъждане на отчета за касовото изпълнение на общинския бюджет за 2023 г. и на отчета на сметките за средства от Европейския съюз (ЕС) се проведе в Община Мездра, съобщават от местната администрация. На обсъждането присъстваха представители на Общинската администрация, кметове и кметски наместници на населени места, ръководители на бюджетни..

публикувано на 26.08.24 в 16:07

Два автомобила се удариха между Дунавци и Арчар

Тежка катастрофа е станала по пътя Дунанвци- Арчар . Временно беше ограничено движението и в двете посоки, съобщават от Агенция пътна инфраструктура (АПИ). Инцидентът е станал след депото за битови отпадъци около 14:00 часа. Челно са се блъснали два автомобила. Единият от тях е с разградска регистрация, а другият - с видинска, съобщи източник на..

публикувано на 26.08.24 в 16:02

С две премиери, турнета и гостуващи спектакли врачанският театър започва новия сезон

Драматично-куклен театър-Враца  (ДКТ-Враца) стартира новия творчески сезон. През септември програмата на театъра обещава разнообразие от постановки, турнета, гостуващи спектакли и две впечатляващи премиери, посочват от културната институция. Още на 5 септември, четвъртък, Врачанският театър ще зарадва публиката в село Габаре с две..

публикувано на 26.08.24 в 14:00

До края на август се приемат заявки за "Балканът пее и танцува" в Берковица

31-ви август е крайния срок за подаване на заявки за участие в традиционния фолклорен фестивал в Берковица "Балканът пее и танцува" , чието начало е поставено в далечната 1937 година с подкрепата на легендарния Дан Колов.  Фестивалът ще се проведе на 7-и и 8 септември в Берковица. Организатори са Община Берковица и Народно читалище "Иван Вазов 1872"...

публикувано на 26.08.24 в 12:00

Обвиняем за убийство в село Мокреш остава в ареста

Обвиняем за грабеж, придружен с убийство на 82-годишна жена в монтанското село Мокреш , остава в ареста, съобщават от прокуратурата.  По искане на Окръжна прокуратура – Монтана съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 23-годишния обвиняем. Задържаният е обвинен, че е ударил възрастната жена с метален предмет по главата..

публикувано на 26.08.24 в 11:22

Село Флорентин се готви за фестивала "Тъпан бие, хоро се вие"

Във видинското село Флорентин тази година ще е 15-ото издание на фестивала "Тъпан бие, хоро се вие" . Събитието ще е на 31 август, каза председателят на читалище "Пробуда - 1925" Емилия Георгиева : "Има за цел да издири и съхрани, да пресъздаде унаследеното фолклорно богатство както на местно, така и на регионално ниво; да представя културното..

публикувано на 26.08.24 в 10:06