Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в Горно Белотинци вече е в нов дом

Снимка: Община Монтана, Колаж на Радио ВИДИН

Хората от село Горно Белотинци вече имат обновена сграда, в която да се събират, да организират събития, да съхраняват традициите на народното творчество и празнуват заедно, съобщават от Община Монтана. В нея ще развива дейността си читалище „Св. св. Кирил и Методий“, основано през 1928 година. Днес кметът на Монтана Златко Живков и кметът на селото Григор Григоров прерязаха лентата за откриване на реновираната сграда. Водосвет и освещаване отслужи отец Николай. На тържеството присъстваха председателят на Общинския съвет Иво Иванов, съветниците Георги Иванов, Иван Петров, Росица Благоева, Румен Ценов, Станимир Станоев и Стоян Стоянов, кметове на съседни села, местни жители. 


„Тази сграда е единствената в селото, която може да се използва от всички. Досега такава нямаше. Спомням си преди 25 години, когато пристигнахме тук да проведем събрание, ми казаха, че това няма къде да се случи, защото няма обществена зала. Сега това не е така. Тази сграда  тук е била общинска, след това подарена на НАРКООП и през 2019 година ние отново я закупихме с одобрение на  Общинския съвет“, каза Живков. Сградата е масивно строителство на 2 етажа и подземни помещения. Тя е с разгъната площ от 531 кв. м. Стойността на проекта е 30 160 лева. Тези средства са част от инвестицията, направена през последните години. Още близо 280 хиляди лева са изразходвани за ремонт на покрива, дограмата, фасадата, вътрешните помещения – две зали, клуб на пенсионера, библиотека, гардеробни, санитарни помещения и др.


В обръщението си Живков отбеляза и друг важен проект за селото - ремонта на 4,5 километровата отсечка от републиканския път между селата Горно Белотинци и Одоровци, който трябва да завърши през 2025 година. Държавната инвестиция е в размер на 4,4 милиона лева.


В строителната програма на община Монтана през тази година е включен и ремонт на километър и половина от водопровода на главната улица в селото.


"Заради това, че вече има сграда, самодейците от  читалище „Св. св. Кирил и Методий“ лека-полека съживяват дейността си. Трудно намерихме желаещ да бъде секретар. Засега длъжността заема на половин щат Маргарита Николова. Имаме певческа група, организираме празници, пресъздаване на обичаи, но средствата за дейности са ограничени", заяви председателят на читалището Цеца Младенова.


Горно Белотинци е разположено на 306 метра надморска височина в подножието на Широка планина, част от Предбалкана в община Монтана. В него живеят постоянно 437 души. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 август 2024 година

Само 15 нови жилищни сгради, с общо 18 апартамента, са въведени в експлоатация през второто тримесечие на годината в целия Северозапад. Това показват данните на Националния статистически институт.  Втори ден видинското село Градец е без вода. По думите на Валери Димитров, липсата на водоснабдяване сериозно затруднява местните жители...

публикувано на 28.08.24 в 18:10

В Белоградчик разселиха над 1000 фазана

Ловците в Белоградчик разселиха над 1000 фазана. Пуснати са на територията на почти всички дружинки, каза инж. Теодора Станимирова - председател на ловно-рибарско сдружение "Сокол"-Белоградчик.  "На 27-ми разселихме 1087 фазана на територията на сдружението, във всички ловни дружинки. 90-дневни фазани, правим го всяка година, виждаме доста голяма..

публикувано на 28.08.24 в 16:09

Боядисват пешеходните пътеки в Монтана преди първия учебен ден

Започна боядисване на пешеходните пътеки в Монтана  в подготовка за посрещането на новата учебна година. Експерти от Община Монтана проверяват състоянието на училища, детски градини и ясли. Екипи вече започнаха подновяването на хоризонталната маркировка. "Всички пешеходни пътеки покрай учебните заведения, училища, детски градини и дневни..

публикувано на 28.08.24 в 14:24

Прокуратурата във Враца обвини шофьор за трафик на мигранти

Районна прокуратура - Враца привлече в качеството на обвиняем и задържа 47-годишен шофьор от София за незаконно подпомагане на мигранти да преминат през територията на страната в нарушение на закона. Той е спрян от полицията край село Паволче около 23:00 часа на 26 август. Служителите на реда са установили, че превозва шестима граждани на Сирия...

публикувано на 28.08.24 в 14:21
Враца

Само 15 жилища са завършени за 3 месеца в Северозапада

Само 15 нови жилищни сгради , с общо 18 апартамента са въведени в експлоатация през второто тримесечие на годината в целия Северозапад , показват данните на Националния статистически институт. От април до юни във Видин е била въведена в експлоатация само една жилищна сграда, с един апартамент, в Монтана пет сгради, с пет жилища, а във..

публикувано на 28.08.24 в 14:00

Самодейци от Дунавци спечелиха второ място на национален фестивал

Певческа група "Дунавски ритми" от  Народно читалище "Светлина 1922" в град Дунавци се нареди на  второ място на Националния фолклорен фестивал на народното творчество "От Тимок до Вит" в тетевенското село Черни Вит. Фестивалът се проведе на 24-и и 25 август и беше организиран от Община Тетевен. В него взеха участие около 850 участници от 57 читалища..

публикувано на 28.08.24 в 12:36

Втори ден видински села са без вода

Втори ден видинското село Градец е без вода. По думите на Валери Димитров, липсата на водоснабдяване сериозно затруднява местните жители. Потърсил е водоснабдителното дружество:  "В техния сайт пише, че за вчера- 27 август, няма да има вода до 20 часа вода. Снощи в осем часа се свързвам с тях по някаква случайност и те казаха, че ще закъснеят..

публикувано на 28.08.24 в 12:00