Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински служители ще санкционират нарушители с неприсъствени фишове във Видин

Снимка: Радио Видин

Служители на Общинско предприятие "Зони за платено паркиране" във Видин ще поставят неприсъствени фишове на неправилно паркирани автомобили от 1 септември. Уведомленията могат да бъдат издавани при отсъствието на шофьора, като ще бъдат поставяни на предното стъкло на превозните средства. Глобите ще се налагат по Закона за движение по пътищата и ще са между 20 и 200 лева, в зависимост от тежестта на нарушението, обясни за Радио ВИДИН Петър Петров, директор на предприятието. 

"Това са фишовете в отсъствието на нарушителя, фиш по Закона за движение по пътищата, член 186, алинея 3. Прикрепва се едно уведомление към автомобила, кой член, кои разпоредби е нарушил собственикът. Самото прикрепване на уведомлението към автомобила се счита за връчен фиш. След което се изпраща образец на фиша, заедно с придружително писмо на собственика на автомобила и той има 7-дневен срок да го заплати. Ако не го заплати, съответно фишът минава към публичния изпълнител за прибиране на вземането... Първо да кажа, че общинските служби за контрол, каквато сме и ние, нашето предприятие работи главно по Закона за движение по пътищата, поставянето на скоби също е член от Закона, това се нарича "принудителна административна мярка"... Така и фишът в отсъствието на водача, нарочно конкретизирам фиш в отсъствието, защото общинските служби за контрол, определени от кметовете на съответните общини могат да санкционират единствено и само за правилата за паркиране..." 

Мярката се въвежда, за да се отговори на желанието на гражданите да се наложи ред в паркирането, главно в централната градска част, където често има проблеми с недобросъвестни шофьори. Събираните средства от неприсъствените фишове ще постъпват в бюджета на общината, допълни Петър Петров.

Някои видинчани коментират, че мярката може да помогне да се ограничат нарушенията, свързани с неправилното паркиране. Други не са съгласни с това общински служители да налагат глоби.

"Значи щом е в "синята зона" би било редно. Смятам, че е редно щом не се спазва законът, глоби ще има... Не е редно те, КАТ - да, съгласен съм, но не и служители общински да глобяват. Има проблеми с неправилното паркиране, то не само тук, във Видин, на всякъде... Заслужава си да се извършва тази дейност. Преди малко ми се случи един с един джип напряко паркирал, отворил вратата, то стана колона, задръстване. Хубаво е да може да се глобява... Трябва да се въведе това нещо, защото много коли станаха и няма паркинги, всеки спира как му падне, така е по-добре..." 

Автомобилите, които са паркирани неправилно ще бъдат заснемани от общинските служители, за бъде документирано нарушението. След това с помощта на дигитално устройство неприсъствените фишове ще бъдат отпечатвани и поставяни на колите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца от социални жилища в Ново село беседваха как да се боят с агресията

За агресията в училище и как да ѝ се противопоставят беседваха в Център за превенция и консултации към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Ново село. Центърът отвори врати в края на август. П редоставя възможност специалистите да обърнат повече внимание и да помогнат за възпитанието и..

публикувано на 04.10.24 в 17:40

Историята зад фотопроекта "летящите рокли" в Белоградчик

В днешното изданието на "Професия хоби" ще се докоснем до вълшебството на Белоградчишките скали през очите на създателката на фотосесиите с "летящи рокли" . Тези уникални фотопроекти, съчетават красотата на природата с елегантността на облеклото. Идеята идва от Виктория Славчева , която е от Белоградчик, по професия е юрист и активно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат-студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16