Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Иванова: Без дисциплина няма успех

Снимка: Мария Иванова Личен архив



Тя се казва Мария Иванова и е от Враца. Нейната история по думите ѝ е тривиална, за нас обаче е доста интересна, затова днес ще я разкажем и на вас. Мария е сладкар - по професия и по душа. Сладкишите са нейна страст от дълги години, но такава страст, характерна за всяка домакиня, разказва тя. В един прекрасен миг обаче животът я отвежда във Франция. Тогава всичко се променя.

"В много далечно време, 90-та година, пребивавах две години във Франция, в Лион. Там работех в една сладкарница като продавач-консултант, не в кухнята, но имам чувството, че при досега с тези сладкиши, които хората там произвеждаха, някак си се омагьосах, може би това ми е повлияло под някаква форма и започнах да си правя за нас, за семейството. Прибрах се от Франция и полека-лека започнах да правя, когато имаме гости, започнах да правя за приятели и накрая видях, че това се превръща във все по-голяма страст, във все повече интересни идеи, все повече проби-грешки и стигнах до момент, в който вкъщи започнах да правя много поръчки. Може би се е случвало по 7-8 поръчки на ден. Вкъщи обособихме отделна зона, с отделен хладилник, всичко беше обособено.Но за да се легитимираме, да излезем на светло, най-накрая с моя мъж решихме да направим една сладкарничка, да направим едно малко цехче и така през 2020 година стартирахме през януари."

В сладкия свят на Мария всеки един от близките ѝ е една от съставките за добър продукт. Или иначе казано, всеки един от нейното семейство си има ключова роля в организацията и производството на вкусни и качествени продукти.

"С джелатото се занимава основно моят съпруг, той е главното действащо лице там, той прави сладоледа... На мен тортите са ми най-близко до сърцето. Всяка една е мислена, премисляна, опитвана, пробвана. Всяка една е като малко бебе, което сме си отгледали и заставаме зад всеки един вкус с абсолютна гордост. Имаме и сайт, направен от нашия зет Митко и дъщеря ни Вики. Там са презентирани всички торти и всички вкусове... От Франция сме пренесли дисциплината. Без дисциплина, без това упорство, не знам. Може да си е вродено, може би там сме се понаучили... Периодично правим ден на някакъв чуждестранен сладкиш. Например решаваме, че ще направим ден на гръцката баница галактобуреко, имаше ден на един датски кекс, ден на различни сладкиши, които са характерни за дадена страна - това е идея на младите. Те са важна част, много важна част."


Според Мария любовта към храната се заражда в хората още в ранните детски години. Тя самата е закърмена с тази любов от нейните родители и баба ѝ, на която е кръстена. С напредване на времето или я грабваш и развиваш, или я оставяш да те топли като скъп спомен, категорична е врачанката.

*Повече може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първо издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев

Излезе от печат първото издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев . Един от най-успешните видински кметове е автор на няколко книги и стотици статии, но "Видинската книга" е смятана за най-важното му произведение. Самият Бърни Бончев отбелязва, че написването ѝ му е възложено през 1938 година от членовете на Дома на изкуствата и печата...

публикувано на 30.08.24 в 15:57

Випуск 1974 в Дреновец ще прекрачи отново училищния праг

50 години след своето завършване, випуск 1974 г. на Средно училище "Никола Й. Вапцаров" в село Дреновец ще прекрачи отново прага на своето училище. Това е първата им среща след последния училищен звънец. За да достигне до повече хора тази среща, с екипа на Радио Видин се свърза Ганка Герасимова , която е един от организаторите. Ето какво ни..

публикувано на 30.08.24 в 15:18

"Ден на книгите за Хари Потър" събра деца във Видин (снимки)

С „Ден на книгите за Хари Потър“ видинската библиотека отбеляза края на инициативата „Лято с библиотеката“. Пред БиблиоПощата се проведоха магически игри и вълшебни занимания. Много хубаво премина лятото с любознателните деца, обясни Адрияна Цветкова , ръководител на Детски отдел при Регионална библиотека ''Михалаки Георгиев'' - Видин :..

публикувано на 30.08.24 в 14:47

"Непоисканите съвети на Вира Уонг за убийци“ на младата писателка Джеси К. Сутанто

Може би сте чували за прочутата модна дизайнерка Вера Уанг, но едва ли сте чували за собственичката на чайна Вира Уонг в китайския квартал на Лос Анджелис. Нищо, че над вратата на магазинчето ѝ стои табела с претенцията, че това е световноизвестна чайна, а подборката от чайове в нея действително е една от най-добрите. Чайната на Вира..

публикувано на 30.08.24 в 13:00

За събитията на фондация "Подкрепа за реализация" през август

В "Едно" говорим за събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - гр. Видин през този месец. На 12 август отбелязаха Международния ден на младежта, а преди това - на 7 август празнуваха 17 години от създаването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) за пълнолетни лица с увреждания. Пожелаха си заедно да продължат,..

публикувано на 30.08.24 в 12:47

Есетровите риби в Долен Дунав изчезват

Нов доклад подчертава критичната ситуация, пред която са изправени популациите на есетровите риби на границата между България и Румъния. Анализът документира 395 случая на незаконен улов и търговия с есетрови риби в България, Румъния и Украйна между 2016 г. и 2023 година. Докладът се фокусира  основно върху бракониерството на есетровите риби, каза..

публикувано на 29.08.24 в 16:50

Ловно-рибарското сдружение в Белоградчик разсели фазани и подготвя зарибяване

Общо 1087 фазана са разселени на ловните територии на дружинките на ловно-рибарско сдружение "Сокол"-Белоградчик. Фазаните са 90-дневни. Голяма част от тях оцеляват и създават популацията на територията на дружинките. От втората седмица на август започна ловът на прелетен дивеч. Може да се ловува пъдпъдък, гургулица, гривяк. Заради сушата е..

публикувано на 29.08.24 в 16:45