Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Непоисканите съвети на Вира Уонг за убийци“ на младата писателка Джеси К. Сутанто

| Анализ
Снимка: Радио ВИДИН



Може би сте чували за прочутата модна дизайнерка Вера Уанг, но едва ли сте чували за собственичката на чайна Вира Уонг в китайския квартал на Лос Анджелис. Нищо, че над вратата на магазинчето ѝ стои табела с претенцията, че това е световноизвестна чайна, а подборката от чайове в нея действително е една от най-добрите. Чайната на Вира може и да не е чак толкова известна, но причината за това въобще не е в собственичката.

Вира Уонг е шейсетгодишна, млада по дух китайска майка, леко вманиачена в здравословните си (според нея) правила за живот, които единственият ѝ син сякаш няма време и желание да чуе и следва. След смъртта на съпруга ѝ ежедневието ѝ се е превърнало в добре позната рутина, в което няма нищо лошо според Вира. Тя е родена под знака на Глигана в китайския календар, но е трябвало да се роди Петел, защото…

Е, поради много причини.

Когато обаче една сутрин намира в чайната си мъртвото тяло на Маршал Чън, целият китайски зодиак не е в състояние да спре устрема ѝ да разкрие убийството. Нищо, че полицията упорито настоява, че в смъртта на човека няма нищо подозрително. Те вероятно твърдят, че няма убийство, защото не знаят, че докато ги чака, съвсем случайно Вира е взела от шепата на мъртвия една мъничка флашка. Добре де, може би не е чак толкова случайно. Дали обаче това може да се брои за намеса в разследването? Естествено, че не. Вира не се намесва – тя само помага на полицията, която не изглежда особено заинтересована да разкрие каквото и да било или поне не го прави по начина, по който тя си го представя след като подробно се е запознала с работата на истинските полицаи от сериалите по телевизията. А когато Вира има цел, никой и нищо не е в състояние да я спре.

Симпатичната възрастна китайка е живяла дълго и е гледала достатъчно филми, за да е наясно, че убийците почти винаги се връщат на местопрестъплението и че просто трябва да почака. И тя чака. Ако има нещо, което Вира умее да прави, то е да чака търпеливо. Но за нейна изненада на прага на чайната се появяват не един, а цели четирима заподозрени един след друг. Четирима симпатични млади хора, точно като нейният син Тили, повлекли собствените си страхове и проблеми, но очевидно забъркани в нещо нередно. Един от тях е убиец според Вира и тя е готова на всичко, за да го спипа – да пие чай с тях, да им сготви най-вкусната китайска храна или дори и да разруши собствената си чайна.

"Непоисканите съвети на Вира Уонг за убийци" е втория роман на младата писателка Джеси К. Сутанто. В основата си криминале, той обаче е и своеобразен пътеводител в китайско-индонезийската култура и кухня, едновременно забавен и затрогващ, като най-забавното в него категорично е дребничката енергична Вира с неистовото ѝ желание да нахрани всички наоколо, докато дебне убиеца на Маршал Чън.

В същото време романът поставя и някои трудни въпроси с непреходна важност. Например за професионалната етика, за самооценката, за будната съвест, за възпитанието и за домашното насилие. За традициите и семейните отношения също, най-вече тези между родители и деца.

Макар и измамно лек, романът успява да не се присмива на странностите и грешките на своите герои, в това число на Вира, макар да е много лесно да се присмее човек на напористата старица със странно непоклатими навици и разбирания за живота, която дори собственият ѝ син трудно понася понякога. Защото Вира има своята история, която трогва читателя. Историята на една самотна вдовица, която отчаяно има нужда от семейство, за което да се грижи, и затова е поела ангажимента да осигури такова на онези, на които то липсва най-силно.

Джеси К. Сутанто е писателка от китайско-индонезийски произход. Семейството ѝ живее между Сингапур, Индонезия и Оксфорд. Тя е първия цветнокож автор, който печели наградата Comedy Women in Print Prize на Великобритания с първия си роман – смесица от романтична комедия, малко мистерия и, разбира се, убийство. Всичко това – пречупено през призмата на източната култура.

По публикацията работи: Соня Валериева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първо издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев

Излезе от печат първото издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев . Един от най-успешните видински кметове е автор на няколко книги и стотици статии, но "Видинската книга" е смятана за най-важното му произведение. Самият Бърни Бончев отбелязва, че написването ѝ му е възложено през 1938 година от членовете на Дома на изкуствата и печата...

публикувано на 30.08.24 в 15:57

Випуск 1974 в Дреновец ще прекрачи отново училищния праг

50 години след своето завършване, випуск 1974 г. на Средно училище "Никола Й. Вапцаров" в село Дреновец ще прекрачи отново прага на своето училище. Това е първата им среща след последния училищен звънец. За да достигне до повече хора тази среща, с екипа на Радио Видин се свърза Ганка Герасимова , която е един от организаторите. Ето какво ни..

публикувано на 30.08.24 в 15:18

"Ден на книгите за Хари Потър" събра деца във Видин (снимки)

С „Ден на книгите за Хари Потър“ видинската библиотека отбеляза края на инициативата „Лято с библиотеката“. Пред БиблиоПощата се проведоха магически игри и вълшебни занимания. Много хубаво премина лятото с любознателните деца, обясни Адрияна Цветкова , ръководител на Детски отдел при Регионална библиотека ''Михалаки Георгиев'' - Видин :..

публикувано на 30.08.24 в 14:47

Мария Иванова: Без дисциплина няма успех

Тя се казва  Мария Иванова  и е от Враца . Нейната история по думите ѝ е тривиална, за нас обаче е доста интересна, затова днес ще я разкажем и на вас. Мария е сладкар - по професия и по душа. Сладкишите са нейна страст от дълги години, но такава страст, характерна за всяка домакиня, разказва тя. В един прекрасен миг обаче животът я отвежда..

публикувано на 30.08.24 в 14:00

За събитията на фондация "Подкрепа за реализация" през август

В "Едно" говорим за събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - гр. Видин през този месец. На 12 август отбелязаха Международния ден на младежта, а преди това - на 7 август празнуваха 17 години от създаването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) за пълнолетни лица с увреждания. Пожелаха си заедно да продължат,..

публикувано на 30.08.24 в 12:47

Есетровите риби в Долен Дунав изчезват

Нов доклад подчертава критичната ситуация, пред която са изправени популациите на есетровите риби на границата между България и Румъния. Анализът документира 395 случая на незаконен улов и търговия с есетрови риби в България, Румъния и Украйна между 2016 г. и 2023 година. Докладът се фокусира  основно върху бракониерството на есетровите риби, каза..

публикувано на 29.08.24 в 16:50

Ловно-рибарското сдружение в Белоградчик разсели фазани и подготвя зарибяване

Общо 1087 фазана са разселени на ловните територии на дружинките на ловно-рибарско сдружение "Сокол"-Белоградчик. Фазаните са 90-дневни. Голяма част от тях оцеляват и създават популацията на територията на дружинките. От втората седмица на август започна ловът на прелетен дивеч. Може да се ловува пъдпъдък, гургулица, гривяк. Заради сушата е..

публикувано на 29.08.24 в 16:45