Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 30 август 2024 година

За събитията на фондация "Подкрепа за реализация" през август

6
Снимка: Фондация Подкрепа за реализация

В "Едно" говорим за събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - гр. Видин през този месец. На 12 август отбелязаха Международния ден на младежта, а преди това - на 7 август празнуваха 17 години от създаването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) за пълнолетни лица с увреждания. Пожелаха си заедно да продължат, вярвайки в своите възможности и в усилията, които обединяват и водят към постижения. През лятото имаха посещения на басейн и бяха на кинопрожекция. Използваха топлите дни за спорт на открито, а само преди ден се завърнаха от екскурзия в Югозападна България и Северна Гърция. 

За събитията разказват специалистите от двата Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията, както и хора, които ползват услугите. Предстои ново попълнение в екипа на фондацията. Обявено е свободно работно място за психолог. 

На 12 август от Центъра за социална рехабилитация и интеграция към "Подкрепа за реализация" отбелязаха Международния ден на младежта. Обявен е за такъв с резолюция на Генералната асамблея на ООН на 17 декември 1999 г. по предложение на Всемирната конференция на министрите по делата на младежта, състояла се в Лисабон от 8 до 12 август предходната година. Отбелязва за първи път през 2000-та година, а у нас се чества от 2007 година. Целта е чрез различни инициативи да бъде насочено вниманието към проблемите на младите хора, както и към тяхното активно участие в събития и подкрепа на каузи. 

"Обикновено в Центъра правим група с младежи "Личности и социални умения и компетенции", затова решихме в Деня на младежта да изведем същата тази група на кратка разходка в Крайдунавския парк и да посетим някои от близките заведения, за да се почерпим и отбележим деня", каза организаторът "Социални дейности" Юлита Петрова.

Диана Алексиева е сред младежите, които посещават групата. Казва,  че Международният ден е още един повод да се съберат с приятели и да обърнат внимание на темите, които вълнуват младите хора.

В горещите дни през август от Центъра за социална рехабилитация и интеграция потърсиха прохлада край басейна в спортния комплекс в град Кула. 

"В разгара на лятото сред най-актуалните варианти за разхлада е посещението на басейн. Затова на два пъти вече организирахме за нашите потребители посещение на спортния комплекс в град Кула. Първия път групата беше по-малка с цел опознаване на терена. Вече, когато отидохме, разбрахме, че това е нашето място, затова направихме още едно посещение, на което отидохме по-голяма група - около 20 души."

Посетиха и кинопрожекция.

"Второто нещо, което направихме, за да се разнообразим още малко през летните горещини, беше да посетим киното в град Видин и да изгледаме едно страхотно филмче - "Пазителят на дракони", което остави дълбока следа в съзнанието на потребителите, които го изгледаха. Доста дълго време го коментираха и казваха какви са им впечатленията, какво се е случило."

Лятото дава възможност за спорт на открито. От тях се възползваха и в Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Това пък е и начин да усвоят нови умения, каза кинезитерапевтът Павел Павлов

"През лятото заедно с младежите на ЦСРИ излизаме в парка и ползваме спортните съоръжения и площадки на общината. Младежите се забавляват много. Започваме с хубава разходка в градския парк, след това на спортната площадка се разпределяме, загряваме. Почваме да играем баскетбол, да се учим на разни правила, нови умения в спортните дейности. Така протича нашият ден до обяд. После всички почиваме, правим разбор на отминалия ден."  

От Фондация „Подкрепа за реализация“ попълват екипа от специалисти в Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания “Митрополит Неофит“. Социалният работник Татяна Иванова обясни:

"Изискванията към кандидати са да имат минимум бакалавърска степен по психология, да имат комуникативни умения и умения за работа в екип, както и положителна нагласа към хората с увреждания."  

В последната седмица от август от ЦСРИ от Видин потеглиха към Благоевград, Мелник, местността Рупите, Сандански и стигнаха до Серес в Северна Гърция. Екскурзията бе планирана още в началото на годината, когато започна и организацията. Много от хората в групата за първи се отправят на толкова далечно пътешествие. Специалният педагог и логопед Даниела Иванова, която ги придружаваше, разказа:

"За поредна година Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" организира своята лятна екскурзия. Този път маршрутът ни беше в Югозападна България. Посетихме Благоевград, Мелник, Сандански. Отбихме се и в съседна Гърция, в град Серес. Като всяка една екскурзия, дълго време я организирахме. Започна се още от началото на годината."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Първо издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев

Излезе от печат първото издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев . Един от най-успешните видински кметове е автор на няколко книги и стотици статии, но "Видинската книга" е смятана за най-важното му произведение. Самият Бърни Бончев отбелязва, че написването ѝ му е възложено през 1938 година от членовете на Дома на изкуствата и печата...

публикувано на 30.08.24 в 15:57

Випуск 1974 в Дреновец ще прекрачи отново училищния праг

50 години след своето завършване, випуск 1974 г. на Средно училище "Никола Й. Вапцаров" в село Дреновец ще прекрачи отново прага на своето училище. Това е първата им среща след последния училищен звънец. За да достигне до повече хора тази среща, с екипа на Радио Видин се свърза Ганка Герасимова , която е един от организаторите. Ето какво ни..

публикувано на 30.08.24 в 15:18

"Ден на книгите за Хари Потър" събра деца във Видин (снимки)

С „Ден на книгите за Хари Потър“ видинската библиотека отбеляза края на инициативата „Лято с библиотеката“. Пред БиблиоПощата се проведоха магически игри и вълшебни занимания. Много хубаво премина лятото с любознателните деца, обясни Адрияна Цветкова , ръководител на Детски отдел при Регионална библиотека ''Михалаки Георгиев'' - Видин :..

публикувано на 30.08.24 в 14:47

Мария Иванова: Без дисциплина няма успех

Тя се казва  Мария Иванова  и е от Враца . Нейната история по думите ѝ е тривиална, за нас обаче е доста интересна, затова днес ще я разкажем и на вас. Мария е сладкар - по професия и по душа. Сладкишите са нейна страст от дълги години, но такава страст, характерна за всяка домакиня, разказва тя. В един прекрасен миг обаче животът я отвежда..

публикувано на 30.08.24 в 14:00

"Непоисканите съвети на Вира Уонг за убийци“ на младата писателка Джеси К. Сутанто

Може би сте чували за прочутата модна дизайнерка Вера Уанг, но едва ли сте чували за собственичката на чайна Вира Уонг в китайския квартал на Лос Анджелис. Нищо, че над вратата на магазинчето ѝ стои табела с претенцията, че това е световноизвестна чайна, а подборката от чайове в нея действително е една от най-добрите. Чайната на Вира..

публикувано на 30.08.24 в 13:00

Есетровите риби в Долен Дунав изчезват

Нов доклад подчертава критичната ситуация, пред която са изправени популациите на есетровите риби на границата между България и Румъния. Анализът документира 395 случая на незаконен улов и търговия с есетрови риби в България, Румъния и Украйна между 2016 г. и 2023 година. Докладът се фокусира  основно върху бракониерството на есетровите риби, каза..

публикувано на 29.08.24 в 16:50

Ловно-рибарското сдружение в Белоградчик разсели фазани и подготвя зарибяване

Общо 1087 фазана са разселени на ловните територии на дружинките на ловно-рибарско сдружение "Сокол"-Белоградчик. Фазаните са 90-дневни. Голяма част от тях оцеляват и създават популацията на територията на дружинките. От втората седмица на август започна ловът на прелетен дивеч. Може да се ловува пъдпъдък, гургулица, гривяк. Заради сушата е..

публикувано на 29.08.24 в 16:45