Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден на книгите за Хари Потър" събра деца във Видин (снимки)

9
Снимка: Радио ВИДИН

С „Ден на книгите за Хари Потър“ видинската библиотека отбеляза края на инициативата „Лято с библиотеката“. Пред БиблиоПощата се проведоха магически игри и вълшебни занимания. Много хубаво премина лятото с любознателните деца, обясни Адрияна Цветкова, ръководител на Детски отдел при Регионална библиотека ''Михалаки Георгиев'' - Видин:

"Страхотно мина това лято, както всяко лято досега, с много клубове по интереси, с много заинтересовани и любопитни деца, които искаха да получат нови знания, да прекарат лятото си именно тук, при нас, където са многото книги, многото информация, разбира се и много приятелства се завързаха при нас... Може би тази година клубчето, което най-много се хареса на децата бе "Влез в изкуството", с най-много посещения. Следвано е от клубчето "Аз чета, ти рисуваш" и на трето място е любимият клуб на децата с информационните технологии, 3D принтиране и роботика. Тази година предложихме нов клуб за родители, в който се включиха и деца, "Аз плета"."

Стафан, Стефания и Дарина са сред доброволците, които цяло лято са помагали в библиотеката. Днес те бяха и водещи на инициативата:

"Това е най-забавната част, децата се радват, забавно им беше през лятото... Така се учим да поемаме отговорност- на това ни научи доброволческата работа в библиотеката... Хубаво е да се ходи в библиотеката, не само за да си убиеш времето, а и да научиш нещо... С днешната инициатива за Хари Потър искахме хем да покажем уважение към Джоана Роулинг за нейния труд, но и да покажем на децата, че библиотеката е място, на което да се забавляват..."

Денят, посветен на книгите за Хари Потър, премина под формата на състезания на тема "Магически места". Чрез жребии малките почитатели на Хари Потър бяха разпределени в четири отбора. Децата изпълниха редица магически задачи - търсиха закодиран шифър, разпознаваха магически предмети и откриваха правилния път в лабиринт. 

След кастинг бе избран и най колоритен костюм на герои от книгата. Първа стана Дарина с костюма на Хърмаяни. 

Веднага след края на магическите занимания бяха наградени най-активните участници в инициативата „Лято с библиотеката“ и всички доброволци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Първо издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев

Излезе от печат първото издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев . Един от най-успешните видински кметове е автор на няколко книги и стотици статии, но "Видинската книга" е смятана за най-важното му произведение. Самият Бърни Бончев отбелязва, че написването ѝ му е възложено през 1938 година от членовете на Дома на изкуствата и печата...

публикувано на 30.08.24 в 15:57

Випуск 1974 в Дреновец ще прекрачи отново училищния праг

50 години след своето завършване, випуск 1974 г. на Средно училище "Никола Й. Вапцаров" в село Дреновец ще прекрачи отново прага на своето училище. Това е първата им среща след последния училищен звънец. За да достигне до повече хора тази среща, с екипа на Радио Видин се свърза Ганка Герасимова , която е един от организаторите. Ето какво ни..

публикувано на 30.08.24 в 15:18

Мария Иванова: Без дисциплина няма успех

Тя се казва  Мария Иванова  и е от Враца . Нейната история по думите ѝ е тривиална, за нас обаче е доста интересна, затова днес ще я разкажем и на вас. Мария е сладкар - по професия и по душа. Сладкишите са нейна страст от дълги години, но такава страст, характерна за всяка домакиня, разказва тя. В един прекрасен миг обаче животът я отвежда..

публикувано на 30.08.24 в 14:00

"Непоисканите съвети на Вира Уонг за убийци“ на младата писателка Джеси К. Сутанто

Може би сте чували за прочутата модна дизайнерка Вера Уанг, но едва ли сте чували за собственичката на чайна Вира Уонг в китайския квартал на Лос Анджелис. Нищо, че над вратата на магазинчето ѝ стои табела с претенцията, че това е световноизвестна чайна, а подборката от чайове в нея действително е една от най-добрите. Чайната на Вира..

публикувано на 30.08.24 в 13:00

За събитията на фондация "Подкрепа за реализация" през август

В "Едно" говорим за събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - гр. Видин през този месец. На 12 август отбелязаха Международния ден на младежта, а преди това - на 7 август празнуваха 17 години от създаването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) за пълнолетни лица с увреждания. Пожелаха си заедно да продължат,..

публикувано на 30.08.24 в 12:47

Есетровите риби в Долен Дунав изчезват

Нов доклад подчертава критичната ситуация, пред която са изправени популациите на есетровите риби на границата между България и Румъния. Анализът документира 395 случая на незаконен улов и търговия с есетрови риби в България, Румъния и Украйна между 2016 г. и 2023 година. Докладът се фокусира  основно върху бракониерството на есетровите риби, каза..

публикувано на 29.08.24 в 16:50

Ловно-рибарското сдружение в Белоградчик разсели фазани и подготвя зарибяване

Общо 1087 фазана са разселени на ловните територии на дружинките на ловно-рибарско сдружение "Сокол"-Белоградчик. Фазаните са 90-дневни. Голяма част от тях оцеляват и създават популацията на територията на дружинките. От втората седмица на август започна ловът на прелетен дивеч. Може да се ловува пъдпъдък, гургулица, гривяк. Заради сушата е..

публикувано на 29.08.24 в 16:45