Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Випуск 1974 в Дреновец ще прекрачи отново училищния праг

Снимка: Ганка Герасимова

50 години след своето завършване, випуск 1974 г. на Средно училище "Никола Й. Вапцаров" в село Дреновец ще прекрачи отново прага на своето училище. Това е първата им среща след последния училищен звънец. За да достигне до повече хора тази среща, с екипа на Радио Видин се свърза Ганка Герасимова, която е един от организаторите. Ето какво ни писа тя:

"Броени дни преди започване на учебната година, директорът на СУ „Н. Й. Вапцаров” госпожа Бойка Александрова ще посрещне тържествено с питка и мед не първокласници, а завършилите учебното заведение преди цели 50 години. „Випуск 1974” ще се върне с умиление и много спомени към мястото, където випускниците получиха знания и поеха по своя житейски път. Обикновените селски деца станаха уважавани хора с престижни професии. Сред тях има стоматолог, инженери, учители, бизнесмени, служители в органите на реда, служители на ръководни длъжности в държавни структури.

Оказва се, че макар да сме изгубили контакти помежду си, повечето сме мечтали за този момент, в който отново ще се видим и ще се опитаме да се познаем. И този момент наближава. На 15 или на 65 години ние сме си ние. Може физически да сме променени, но характерите, нравствените ни ценности са си същите. Ще влезем в училището, ще седнем на чиновете, ще разгледаме снимки и ще си спомним за онези безгрижни и щастливи години, оценени като такива от разстоянието на времето. Ще разгледаме хубавото село, което успява да задържи младите хора и процъфтява. "


Трудно ли е да намериш и събереш своите съученици половин век по-късно, какви са емоциите и как ще протече срещата, разказва още Ганка Герасимова


"Отдавна мечтаехме да се срещнем, но все някакви пречки се появяваха и сега вече идеята се осъществява. Искаме да се видим, защото сме запазили много добри спомени от времето, когато бяхме заедно и се радваме, че ще имаме тази възможност. Слави Лечев се включи в осъществяването на идеята, съдействие получихме и от хора извън випуска, които ни помогнаха да намерим контактите си, защото това беше най-трудното, да открием телефони или адреси. Оказа се, че хората, които живеят в едно и също населено място, не си знаят контактите и не знаят нищо за другия, така че това беше най-трудната част- да се открием, след това стана по-лесно."

И други хора от село Дреновец помагат на Ганка Герасимова при издирването на съучениците. Един от тях е Слави Лечев. Той е родом от Дреновец, но след завършване на началното си образование, се мести във Видин, където прекарва целия си живот. Преди няколко месеца се пенсионира и отново се връща да живее на село. Слави не скри вълнението си от предстоящата среща на випуска: 

"Това е страхотен повод след 50 години да се съберем и да се видим. Това е първата ни среща от 74-та година. Ние сме първият випуск, в който имаше отбор по спортна гимнастика. Тренирахме от четвърти до осми клас и станахме републикански селски шампиони. Беше страхотно. Аз бях един от тези шампиони също. Имаше едно момче, с което бяхме страшна конкуренция с него... И утре ще се видим. Друга вълнуваща среща ще бъде с моя съученик, с който сме седели на един чин и оттогава не сме се виждали... Такива поводи са много хубави! Събирайте се, хора! Радвайте се на живота, защото той е много кратък!"

Другарската среща на Випуск 1974 на Средно училище "Никола Й. Вапцаров" в село Дреновец ще се състои утре, 31 август, от 10:30 часа в учебното заведение.

Повече чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първо издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев

Излезе от печат първото издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев . Един от най-успешните видински кметове е автор на няколко книги и стотици статии, но "Видинската книга" е смятана за най-важното му произведение. Самият Бърни Бончев отбелязва, че написването ѝ му е възложено през 1938 година от членовете на Дома на изкуствата и печата...

публикувано на 30.08.24 в 15:57

"Ден на книгите за Хари Потър" събра деца във Видин (снимки)

С „Ден на книгите за Хари Потър“ видинската библиотека отбеляза края на инициативата „Лято с библиотеката“. Пред БиблиоПощата се проведоха магически игри и вълшебни занимания. Много хубаво премина лятото с любознателните деца, обясни Адрияна Цветкова , ръководител на Детски отдел при Регионална библиотека ''Михалаки Георгиев'' - Видин :..

публикувано на 30.08.24 в 14:47

Мария Иванова: Без дисциплина няма успех

Тя се казва  Мария Иванова  и е от Враца . Нейната история по думите ѝ е тривиална, за нас обаче е доста интересна, затова днес ще я разкажем и на вас. Мария е сладкар - по професия и по душа. Сладкишите са нейна страст от дълги години, но такава страст, характерна за всяка домакиня, разказва тя. В един прекрасен миг обаче животът я отвежда..

публикувано на 30.08.24 в 14:00

"Непоисканите съвети на Вира Уонг за убийци“ на младата писателка Джеси К. Сутанто

Може би сте чували за прочутата модна дизайнерка Вера Уанг, но едва ли сте чували за собственичката на чайна Вира Уонг в китайския квартал на Лос Анджелис. Нищо, че над вратата на магазинчето ѝ стои табела с претенцията, че това е световноизвестна чайна, а подборката от чайове в нея действително е една от най-добрите. Чайната на Вира..

публикувано на 30.08.24 в 13:00

За събитията на фондация "Подкрепа за реализация" през август

В "Едно" говорим за събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - гр. Видин през този месец. На 12 август отбелязаха Международния ден на младежта, а преди това - на 7 август празнуваха 17 години от създаването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) за пълнолетни лица с увреждания. Пожелаха си заедно да продължат,..

публикувано на 30.08.24 в 12:47

Есетровите риби в Долен Дунав изчезват

Нов доклад подчертава критичната ситуация, пред която са изправени популациите на есетровите риби на границата между България и Румъния. Анализът документира 395 случая на незаконен улов и търговия с есетрови риби в България, Румъния и Украйна между 2016 г. и 2023 година. Докладът се фокусира  основно върху бракониерството на есетровите риби, каза..

публикувано на 29.08.24 в 16:50

Ловно-рибарското сдружение в Белоградчик разсели фазани и подготвя зарибяване

Общо 1087 фазана са разселени на ловните територии на дружинките на ловно-рибарско сдружение "Сокол"-Белоградчик. Фазаните са 90-дневни. Голяма част от тях оцеляват и създават популацията на територията на дружинките. От втората седмица на август започна ловът на прелетен дивеч. Може да се ловува пъдпъдък, гургулица, гривяк. Заради сушата е..

публикувано на 29.08.24 в 16:45