Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Мездра прие отчета на бюджета на Общината за 2023 г.

Снимка: Община Мездра

Общинският съвет (ОбС) прие годишния отчет за касовото изпълнение на бюджета на Община Мездра за 2023 г. и отчета на сметките за средства от Европейския съюз (ЕС) и от други международни програми, съобщават от общинската администрация. Решението беше взето на августовската сесия на местния парламент.

С решението бяха приети:

• Уточнен годишен план на общинския бюджет за м. г. по прихода и разхода в размер на 41 036 529 лв.,

• Она Община Мездра 34 715 360 лв.,

• Отчет на капиталовите разходи през м. г.,

• Отчет за състоянието на общинския дълг към 31.12.2023 г.,

• Отчет на сметките за средства от ЕС на бенефициенти на Кохезионния и на Структурните фондове към Националния фонд,

• Отчет на сметките за средства от ЕС на база изпълнение на извънбюджетните сметки на бенефициенти на Разплащателната агенция към Държавен фонд „Земеделие“,

• Отчет на сметките за други средства от ЕС,

• Отчет на сметките за средства от ЕС и от други международни програми.

ОбС прие също финансовия отчет за второ тримесечие на т. г. на „МБАЛ - Мездра“ ЕООД и промени наименованието на звено „Център за услуги и информация на гражданите“ (ЦУИГ) при Община Мездра в „Център за административно обслужване“ (ЦАО).

Във връзка с жалба от жители на кв. „Лещака“, ул. „Принчовец“, ул. „Първи май“ и ул. „Заводска“ в гр. Мездра за оказване на съдействие и разрешаване на възникнали проблеми в квартала, ОбС реши:

1. Приема доклада на комисията, сформирана със заповед на кмета на общината, за извършената проверка на място и установените факти и обстоятелства, посочени в жалбата.;

2. Предоставя доклада за изпълнение по компетентност от Общинска администрация (ОбА) и от Районно управление (РУ) Мездра при Областна дирекция на МВР - Враца.;

3. Възлага на кмета на общината да сведе до знанието на всички от посочения квартал, които имат отстъпено право на строеж, че в срок от шест месеца е необходимо да приведат жилищата си в състояние, годно за живеене и отговарящо на законовите и хигиенно-санитарни условия.;

4. Възлага на кмета на общината да предприеме всички законови действия по прекратяване на адресната регистрация на жители на квартала, които не отговарят на условията за регистрация по постоянен или настоящ адрес.

Относно жалба от граждани, живеещи и работещи на ул. „Христо Ботев“ в района на „Алеята на кестените“ в гр. Мездра, ОбС реши:

1. За идентифициране на нарушителите и осъществяване на контрол през светлата част от денонощието: длъжностни лица при ОбА, съобразно тяхната компетентност, да извършват регулярни проверки по сигнали на граждани чрез помощни средства (видеонаблюдение) и при констатирани нарушения - да се съставят актове за административни нарушения по реда на Закона за административните нарушения и наказания.;

2. Проверките и контролът през тъмната част от денонощието да се извършва регулярно от органите на РУ Мездра при Областна дирекция на МВР - Враца.;

3. При установяване на райони с чести прояви на нарушения на обществения ред да се засили полицейското присъствие в часовете от 22:00 до 7:00 часа, когато се наблюдават повече инциденти, а в почивните и празничните дни - от 23:00 до 8:00 часа.

4. Възлага на Председателя на ОбС да изисква в началото на годината да бъде представен в ОбС от началника на РУ Мездра годишен отчет за работата на управлението през предходната година.

5. Възлага на Председателя на ОбС на всяко тримесечие да организира регулярни срещи между общинските съветници и представители на ръководствата на ОбА и РУ Мездра.

6. Създава временна комисия за разработване на Наредба за изменения и допълнения на Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на община Мездра, със срок на действие - до приемане на наредбата, но не по-късно от 31.12.2024 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 август 2024 година

С "Ден на книгите за Хари Потър" видинската библиотека отбеляза края на инициативата "Лято с библиотеката". Пред БиблиоПощата се проведоха магически игри и вълшебни занимания. Много хубаво премина лятото с любознателните деца, обясни Адрияна Цветкова, ръководител на Детски отдел при Регионална библиотека ''Михалаки Георгиев'' - Видин Малко над..

публикувано на 30.08.24 в 18:05

С маскен бал завърши Лятната детска школа в Ослен Криводол

С маскен бал завърши поредното шарено, пъстро и забавно лято за децата от мездренското село Ослен Криводол. Инициативата  "Лятна школа за деца"  на Народно читалище "Развитие 2022", която се провежда за трета поредна година включваше игри, екскурзии, лятно кино, творчески работилнички, спортни състезания, кулинарни изкушения, народни песни и танци...

публикувано на 30.08.24 в 16:10

Спортен празник ще се проведе в Монтана

Спортен празник за деца и родители под наслов "Забавления без устройства" организират в Монтана от Клуба за двигателна култура "Active Kids" със съдействието на Младежкия център в града. Събитието има за цел да откъсне децата от технологиите и да им предостави възможности за различни забавления сред природата, обясни Сергей Георгиев , един от..

публикувано на 30.08.24 в 15:56

Населени места във Видинско са без вода заради аварии

Спряно е водоподаването в населени места от Видинска област заради отстраняване на аварии, става ясно от съобщение на ВиК дружеството. Без вода заради повреда на главен водопровод са селата Кутово, Антимово, Кошава, Сланотрън, Покрайна и Гомотарци. Водоподаването ще бъде възстановено в 22:00 часа, посочват от ВиК.  Село Плакудер също ще бъде без вода..

публикувано на 30.08.24 в 14:19

Френски театър изнася спектакъл в Мездра

Театралната постановка „Исмаел в Париж“ на френския Пътуващ театър „Бабел“ ще бъде представена в Мездра днес, 30 август. Идеята за гостуването на постановката е на Йоана Константинова , която е учител и координатор. Спектакълът включва няколко думи на френски и няколко от страната-домакин, но като цяло е жестомимичен, информира Константинова :..

публикувано на 30.08.24 в 12:00

Враца ще почете гръцката култура

Гръцка култура, музика и кулинарни изкушения очакват жителите и гостите на Враца по време на събитието "Калимера, Враца" . Подготовката по организацията тече, а датата за инициативата ще бъде през септември, обясни в аванс Радосвета Крумова , главен експерт към отдел "Култура" в Община Враца: "Следващия месец ще правим месец на гръцката култура...

публикувано на 30.08.24 в 11:33

Прекратиха предсрочно за втори път пълномощията на кмета на село Крета

С решение от 29 август Общинска избирателна комисия (ОИК) - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на кмета на кметство Крета Васил Дацов , съобщават от Общината.  Причината е, чев едномесечен срок от полагането на клетва като кмет на Крета Дацов не е предприел необходимите действия за прекратяване на търговската си дейност и/или за освобождаването..

публикувано на 30.08.24 в 11:18