Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев

Снимка: Радио Видин

Излезе от печат първото издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев. Един от най-успешните видински кметове е автор на няколко книги и стотици статии, но "Видинската книга" е смятана за най-важното му произведение. Самият Бърни Бончев отбелязва, че написването ѝ му е възложено през 1938 година от членовете на Дома на изкуствата и печата. Книгата трябва да събере всичко, което Видин е дал на българската книжнина и общественост. 

В продължение на 6 месеца краеведът Рачо Миланов набира и подготвя за печат оставените от д-р Бърни Бончев над 1000 машинописни страници. Помага му създателят и дългогодишен издател на вестник "Видин" Николай Асенов, който притежавал едно от общо трите машинописни копия на книгата. Видинският музей също подкрепя инициативата. Това е много ценно издание за всеки видинчанин, коментира директорът Христина Кирилова. 

"Тя е една изключително ценна книга, направо енциклопедия за всеки, който се интересува... За хората е много важно да имат достъп до тази ценна книга. Може да има неточности и пропуски, но тя е една страхотна основа. Тя е събрала една голяма част от всичко, характерно за Видин и региона, и всеки един човек може да погледне, да има своята отправна точка и съответно да се задълбочи в това, което го интересува. Затова това тяхно дело е изключително благородно. Музеят има много малка роля. Просто успяхме да помогнем тази книга да излезе в тираж поне 50 броя, 50 комплекта, защото вървят на комплекти, да бъде достъпна за всеки, който иска да я има в своята библиотека. За мен това е целта - книгата трябва да стигне до човека, знанието трябва да се предостави. За това е огромна ролята и на Николай Асенов, и на Рачо Миланов. Това е изключително много труд, който са свършили, за да бъде достъпна до всеки един от нас."

Д-р Бърни Бончев работи по "Видинската книга" в продължение на няколко години, като неуморно събира матирали за нея. Към написването ѝ пристъпва след последната обществена служба, която заема, поясни Христина Кирилова. 

"Много можем да говорим като цяло за самата личност на д-р Бърни Бончев - изключителен лекар, зъболекар, общественик, радетел за популяризиране на всичко, което е тук, във Видин. За подобряване на живота на хората, като кмет за 4 години прави толкова много за благоустрояване, за хигиенизиране, шеф на службата за малария, въобще един изключителен човек. Мисля, че след септември 1946-а започва да пише реално "Видинската книга". Толкова много неща оставя след себе си Бърни Бонев, че е един много заслужил човек и е хубаво, че е удостоен със званието "Почетен гражданин на Видин", защото това е една изключителна личност, милееща за всичко, което се случва във Видинския регион..." 

Във "Видинската книга" е събрана богата информация за видни личности, допринесли за Видин и неговото развитие, поясни Христина Кирилова. По думите ѝ книгата ще предизвика голям интерес сред видинчани.

Четирите тома на "Видинската книга" съдържат оригиналния текст така, както е написан от д-р Бърни Бончев. В скоро време предстои да излязат от печат два тома с името "Из видинската книга на д-р Бърни Бончев". В тях ще бъдат събрани най-важните части на оригиналния текст. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Випуск 1974 в Дреновец ще прекрачи отново училищния праг

50 години след своето завършване, випуск 1974 г. на Средно училище "Никола Й. Вапцаров" в село Дреновец ще прекрачи отново прага на своето училище. Това е първата им среща след последния училищен звънец. За да достигне до повече хора тази среща, с екипа на Радио Видин се свърза Ганка Герасимова , която е един от организаторите. Ето какво ни..

публикувано на 30.08.24 в 15:18

"Ден на книгите за Хари Потър" събра деца във Видин (снимки)

С „Ден на книгите за Хари Потър“ видинската библиотека отбеляза края на инициативата „Лято с библиотеката“. Пред БиблиоПощата се проведоха магически игри и вълшебни занимания. Много хубаво премина лятото с любознателните деца, обясни Адрияна Цветкова , ръководител на Детски отдел при Регионална библиотека ''Михалаки Георгиев'' - Видин :..

публикувано на 30.08.24 в 14:47

Мария Иванова: Без дисциплина няма успех

Тя се казва  Мария Иванова  и е от Враца . Нейната история по думите ѝ е тривиална, за нас обаче е доста интересна, затова днес ще я разкажем и на вас. Мария е сладкар - по професия и по душа. Сладкишите са нейна страст от дълги години, но такава страст, характерна за всяка домакиня, разказва тя. В един прекрасен миг обаче животът я отвежда..

публикувано на 30.08.24 в 14:00

"Непоисканите съвети на Вира Уонг за убийци“ на младата писателка Джеси К. Сутанто

Може би сте чували за прочутата модна дизайнерка Вера Уанг, но едва ли сте чували за собственичката на чайна Вира Уонг в китайския квартал на Лос Анджелис. Нищо, че над вратата на магазинчето ѝ стои табела с претенцията, че това е световноизвестна чайна, а подборката от чайове в нея действително е една от най-добрите. Чайната на Вира..

публикувано на 30.08.24 в 13:00

За събитията на фондация "Подкрепа за реализация" през август

В "Едно" говорим за събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - гр. Видин през този месец. На 12 август отбелязаха Международния ден на младежта, а преди това - на 7 август празнуваха 17 години от създаването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) за пълнолетни лица с увреждания. Пожелаха си заедно да продължат,..

публикувано на 30.08.24 в 12:47

Есетровите риби в Долен Дунав изчезват

Нов доклад подчертава критичната ситуация, пред която са изправени популациите на есетровите риби на границата между България и Румъния. Анализът документира 395 случая на незаконен улов и търговия с есетрови риби в България, Румъния и Украйна между 2016 г. и 2023 година. Докладът се фокусира  основно върху бракониерството на есетровите риби, каза..

публикувано на 29.08.24 в 16:50

Ловно-рибарското сдружение в Белоградчик разсели фазани и подготвя зарибяване

Общо 1087 фазана са разселени на ловните територии на дружинките на ловно-рибарско сдружение "Сокол"-Белоградчик. Фазаните са 90-дневни. Голяма част от тях оцеляват и създават популацията на територията на дружинките. От втората седмица на август започна ловът на прелетен дивеч. Може да се ловува пъдпъдък, гургулица, гривяк. Заради сушата е..

публикувано на 29.08.24 в 16:45