Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският драматичен театър откри новия творчески сезон

Снимка: Радио ВИДИН

Общинският драматичен театър "Владимир Трандафилов" откри днес новия творчески сезон с първа репетиция "на маса". Заглавието, което видинският театър ще подготви за публиката е "Бог високо" - пиеса на проф. Кирил Топалов. Режисьор на постановката ще е Минчо Събев, а сценографията ще бъде дело на Богдан Гешев. Пиесата е свързана с историята на Видин и това е причината да се спрем на нея, обясни за Радио ВИДИН директорът на театъра Кирил Кирилов.

"И по-специално за Осман Пазвантоглу, който управлява Видин самостоятелно и цялата област тук около Видин... Той е смятан за най-значимия управител през периода на Османското владичество. Така, че смятам, че пиесата ще бъде доста интересна. Разговарях с професор Топалов няколко пъти, той не е само писател, драматург, той е и историк, той е преводач, той е и дипломат, също така е преподавал в редица български университети, както и чуждестранни..."

Пиесата е много добре издържана драматургично, допълни още Кирил Кирилов. Премиерата на пиесата "Бог високо" се очаква да се състои около 23 октомври. Междувременно, на 12 септември, на видинския театър предстои гастрол във Враца с криминалната комедия "Убийство в първа класа“, чийто режисьор е Евгени Будинов. А на 18 септември видинчани и гостите на града ще могат да гледат комедията на сцената на видинския театър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И във Видин не се разбраха за състава на Районната избирателна комисия

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за състав на Районна избирателна комисия – Видин за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. На проведените днес консултации о бластният управител Ани Арутюнян представи квотното разпределение в съставите на районните избирателни комисии. РИК 05 в област Видин ще се състои от 13..

публикувано на 01.09.24 в 17:35

Назначават служебно РИК - Монтана

Централната избирателна комисия ще трябва да определи състава на Районната избирателна комисия в Монтана. Това стана ясно след като к онсултациите за избор на Районна избирателна комисия в Монтана, при областния управител инж. Калин Хайтов, се провалиха. 13 са членовете на РИК Монтана. За председател ГЕРБ – СДС предложи Габриела Николова, която бе..

публикувано на 01.09.24 в 13:44
Община Враца

Избраха директор на общинско предприятие във Враца

Сашко Вълков остава директор на общинското предприятие "Спорт и туризъм" във Враца. Той ще бъде начело на дружеството през следващите 3 години, след като спечели конкурс за поста. Възложител на състезанието беше Община Враца. Вълков спечели овакантената позиция от предишния началник Кирил Кирков с оценка от Много добър 4.50. На този етап не е ясно..

публикувано на 01.09.24 в 13:00

Кметът на Враца инспектира строителството на Е-79

Кметът на Враца Калин Каменов инспектира строителството на международния път Е-79 в отсечката между Мездра и Ботевград. Градоначалникът опроверга медийните спекулации, че по трасето не се работи. По думите на Каменов най-голяма активност има на подлеза при Мездра. Изцяло е премахната старата железопътна линия и контактната мрежа, което позволява..

публикувано на 01.09.24 в 11:00

Бойница отбеляза празника си

С празнична програма Бойница отбеляза традиционния събор на селото. Откриването на празничните дни бе вчера на площада от кмета Анета Генчева, която пожела на жителите и гостите: "По стара традиция в Бойница отбелязваме Богородица. Закрил ница на семейството, на майките и  на децата. Пожелавам ви от все сърце да посрещате много, много такива..

публикувано на 01.09.24 в 08:30

Свикват консултации за РИК Враца

Областният управител на Враца Николай Николов ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за състав на РИК – Враца. Консултациите за избор на членове на Районна избирателна комисия ще се проведат днес, 1 септември от 11.00 часа в Заседателната зала на областната администрация. Съгласно Изборния кодекс, консултациите при..

публикувано на 01.09.24 в 07:42

Нови културни преживявания създава "Резиденция баба" във видински села

Участниците в десетото издание на инициативата "Резиденция баба" се събраха във видинското село Делейна. В първия ден от своята съвместна дейност младите хора, които тази година са 18, се запознаха с инициативата и постиженията й до момента.  "Набелязахме основни задачи, в каква посока ще тръгнем като група... Първата среща беше като въведение, за..

публикувано на 31.08.24 в 17:18