Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава записването за безплатна храна за деца в община Лом

ДГ "Звънче" гр. Лом
Снимка: Архив, Радио Видин

Продължава записването за безплатна храна за деца от 10 месеца до 3-годишна възраст в Лом. Родители с ниски доходи или без никакви средства могат да кандидатстват за получаване на храната, която се приготвя в яслата до детска градина №2 "Червената шапчица" на улица "Бозвели". Освен тях могат да кандидатстват и родители на деца с увреждания, самотни родители или осиновители с ниски доходи, съобщават от местната общинска управа. Заявленията се подават в Дирекция "Социално подпомагане” в Лом, а одобрените семейства ще получат ваучери. Безплатната детската кухня ще осигурява храна за малчуганите до 30 ноември 2025 г., когато изтича срокът на проекта, като през целия този период родителите могат да подават декларации, напомнят от администрацията. Инициативата "Детска кухня" се реализира от Агенцията за социално подпомагане и Община Лом, а целта е да се осигури здравословно и пълноценно хранене на децата от бедни семейства. Проектът се финансира по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021 - 2027 г., съфинансиран от Европейски социален фонд плюс. Допълнителна информация може да бъде получена на телефон 0971/60 283 - Дирекция "Социално подпомагане" - Лом, както и на телефон 0971/69 104 - Община Лом. Към момента Община Лом предлага 21 социални услуги с капацитет от над 1000 потребители. Ще бъдат изградени още пет социални услуги за резидентна грижа за лица с увреждания и един център за специализирана подкрепа  за пълнолетни лица с увреждания и техните семейства. За целта Общината кандидатства за финансиране в размер до 7,8 милиона лева пред Механизма за възстановяване и устойчивост.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Наклонен стълб притеснява жители на Долно Церовене

Пречупен електрически стълб, който се държи на арматурата и жиците, притеснява хората в село Долно Церовене, община Якимово. За проблема ни потърси  Рада Миланова. Стълбът е между нейния и съседния имот на улица ул. "Йорданка Петкова". "Всъщност жиците го държат. А рекордомана от стълба до нашата къща е провиснал на метър и половина от земята...

публикувано на 02.09.24 в 12:03

Подготвят богата програма за празника на Лом

Звезди на оперетата, сръбската и българската народна музика, театрални спектакли и мюзикъл ще зарадват ломчани и гостите на града за празника на Лом. Популярният сръбски певец Драган Коич Кеба ще открие с концерт панаира на 12 септември, а на следващия ден, 13 септември, Гъмзата, Борис Солтарийски, Лилия Стефанова и момичета от балет "Магаданс" ще..

публикувано на 02.09.24 в 10:51

Без такси през първата учебна година в училище "Митрополит Неофит Видински"

С паралелка първи клас и подготвителна група ще започне учебна година в началното училище "Митрополит Неофит Видински" във Видин. Заниманията ще са по учебната програма на Министерството на образованието и науката, каза директорът Лилия Ангелова . "В училището заниманията ще са както в други училища, по държавните стандарти на Министерството..

публикувано на 02.09.24 в 10:51

Изложба за Съединението откриват днес в Монтана

Временна изложба под надслов "По начин най-благороден...", посветена на Съединението ще бъде открита днес в художествената галерия в Монтана.  С помощта на тематични изображения и кратки пояснителни надписи, върху 20 табла, дошлите да разгледат изложбата ще имат възможност да си припомнят кога и в какви териториални граници е учредена автономната област..

публикувано на 02.09.24 в 10:11

Огнеборци гасиха гори в землището на село Киреево

През вчерашния ден в 15.15 часа е постъпил сигнал за горски пожар в землището на село Киреево, община Макреш. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Пламъците са унищожили 40 декара иглолистна гора и 35 декара широколистна гора. В потушаването на пожара са участвали два екипа на РСПБЗН-Кула, горски служители и доброволци от селото...

публикувано на 02.09.24 в 09:58

Музика, спорт и изложби в програмата за празника на Берковица

С футболен турнир „Купата Берковица 24"- за деца и мъже,  започва програмата за празника на Берковица.  Детският турнир ще се проведе в периода между 03.09.-5.09.24, а мъжкият от 5.09 до 7.09.24 г. На 5 септември от 1 1:00 ч. в к ъща-музей „Иван Вазов"  се открива изложба „Емблемите на Северозапада" на  Държавен архив – Монтана. От 1 7:30 ч. в..

публикувано на 02.09.24 в 09:05

Съставът на РИК - Враца ще бъде назначен служебно

Централната избирателна комисия ще назначи служебно Районната избирателна комисия (РИК) във Враца, след като партиите и коалициите от 50-ия парламент не се разбраха за разпределение на позициите. Консултациите при областния управител Николай Николов не дадоха положителен резултат.  От коалицията ГЕРБ-СДС, която има право на 4 квоти в 13-членната..

публикувано на 02.09.24 в 07:50