Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без такси през първата учебна година в училище "Митрополит Неофит Видински"

Снимка: Радио Видин

С паралелка първи клас и подготвителна група ще започне учебна година в началното училище "Митрополит Неофит Видински" във Видин. Заниманията ще са по учебната програма на Министерството на образованието и науката, каза директорът Лилия Ангелова.

"В училището заниманията ще са както в други училища, по държавните стандарти на Министерството на образованието, с тази разликата е, че ще се изучава предмет религия, който влиза в учебния план и разширено изучаване на математика плюс английски език още от подготвителен клас." 

За предстоящата  учебна година няма да има такси. Продължава записването на учениците.

"За тази учебна година за децата няма да се плаща такса. Това е жест към първите записани деца в новото училище. Родителите няма да плащат. Това ще бъде покрито от митрополията, от фондацията. Те ще поемат разходите, за които отиват таксите." 

Откриването на училището е съвместна инициатива на Видинска митрополия и фондация "Частно начално училище митрополит Неофит Видински". Помещава се в сградата на бившето епархийското училище във Видин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Известен онколог става почетен гражданин на Чипровци

Проф. д-р Иван Гаврилов ще бъде удостоен със званието на 6 септември, на празника на община Чипровци , заради дългогодишната му дарителска дейност. Корените на онколога са от този край. Майка му е родена в село Горна Ковачица. Един от последните жестове направен от професора е бюст-паметник на Васил Левски, който е поставен на входа на Чипровци. Той..

публикувано на 02.09.24 в 13:30

Наклонен стълб притеснява жители на Долно Церовене

Пречупен електрически стълб, който се държи на арматурата и жиците, притеснява хората в село Долно Церовене, община Якимово. За проблема ни потърси  Рада Миланова. Стълбът е между нейния и съседния имот на улица ул. "Йорданка Петкова". "Всъщност жиците го държат. А рекордомана от стълба до нашата къща е провиснал на метър и..

публикувано на 02.09.24 в 12:03

Подготвят богата програма за празника на Лом

Звезди на оперетата, сръбската и българската народна музика, театрални спектакли и мюзикъл ще зарадват ломчани и гостите на града за празника на Лом. Популярният сръбски певец Драган Коич Кеба ще открие с концерт панаира на 12 септември, а на следващия ден, 13 септември, Гъмзата, Борис Солтарийски, Лилия Стефанова и момичета от балет "Магаданс" ще..

публикувано на 02.09.24 в 10:51

Изложба за Съединението откриват днес в Монтана

Временна изложба под надслов "По начин най-благороден...", посветена на Съединението ще бъде открита днес в художествената галерия в Монтана.  С помощта на тематични изображения и кратки пояснителни надписи, върху 20 табла, дошлите да разгледат изложбата ще имат възможност да си припомнят кога и в какви териториални граници е учредена автономната област..

публикувано на 02.09.24 в 10:11
ДГ

Продължава записването за безплатна храна за деца в община Лом

Продължава записването за безплатна храна за деца от 10 месеца до 3-годишна възраст в Лом. Родители с ниски доходи или без никакви средства могат да кандидатстват за получаване на храната, която се приготвя в яслата до детска градина №2 "Червената шапчица" на улица "Бозвели". Освен тях могат да кандидатстват и родители на деца с увреждания,..

публикувано на 02.09.24 в 10:06

Огнеборци гасиха гори в землището на село Киреево

През вчерашния ден в 15.15 часа е постъпил сигнал за горски пожар в землището на село Киреево, община Макреш. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Пламъците са унищожили 40 декара иглолистна гора и 35 декара широколистна гора. В потушаването на пожара са участвали два екипа на РСПБЗН-Кула, горски служители и доброволци от селото...

публикувано на 02.09.24 в 09:58

Музика, спорт и изложби в програмата за празника на Берковица

С футболен турнир „Купата Берковица 24"- за деца и мъже,  започва програмата за празника на Берковица.  Детският турнир ще се проведе в периода между 03.09.-5.09.24, а мъжкият от 5.09 до 7.09.24 г. На 5 септември от 1 1:00 ч. в к ъща-музей „Иван Вазов"  се открива изложба „Емблемите на Северозапада" на  Държавен архив – Монтана. От 1 7:30 ч. в..

публикувано на 02.09.24 в 09:05